Voor Elkaar
EO

13-17 maart: Ontdekdezorg Week

foto: NPOfoto: NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. 13-17 maart: Ontdekdezorg Week

Tijdens de speciale Ontdekdezorg Week in EO’s Open Huis lopen vijf bekende Nederlanders mee in de zorg om het werk aan den lijve te ervaren. Presentator Henk van Steeg reist met Anna Yilmaz, Joris Linssen, Berget Lewis, Syb van der Ploeg en Olga Commandeur naar vijf verschillende locaties in Nederland om zo de breedte van de zorg te laten horen.

Tijdens de live-uitzendingen van 14.00 tot 16.00 uur vertellen ze op de locatie over hun ervaringen van die dag. In het EO-radioprogramma Thuis op 5 worden nachtwerkers in het zonnetje gezet. Ook in andere NPO Radio 5-programma’s staat de zorg deze week centraal.

In de Ontdekdezorg Week 2023 krijgt presentator Henk van Steeg in EO’s Open Huis hulp van vijf bekende Nederlanders die allemaal op hun eigen manier de zorg ontdekken en hun verhaal doen in de uitzending. Er staan vijf verschillende zorglocaties centraal, elke dag reist Van Steeg met zijn radioprogramma naar een andere plek en maakt zo uitzendingen vanuit Almere, Zeist, Drachten, Nieuwveen en Hoogeveen.

Inzet

Henk van Steeg is blij met de Ontdekdezorg Week in Open Huis: “Beter wordt het niet! Ook dit jaar heb ik weer ongelofelijk veel zin om in een week tijd door heel Nederland de zorg te gaan ontdekken. Want het zijn de plekken waar zulke toffe mensen zich inzetten voor de ander. En in ontmoetingen met hen zitten zoveel mooie, kleine en vaak levensveranderende verhalen. Door die verhalen te vertellen samen met Anna, Joris, Berget, Syb en Olga kunnen we Nederland laten horen hoe mooi en belangrijk de mensen zijn die zich met hart en ziel inzetten voor anderen. Allemaal hebben de BN’ers zelf iets met de zorg, waar ze op deze manier dus ook een steentje aan bij kunnen dragen!”

Ontdekdezorg Week in Open Huis

- Maandag helpt Anna Yilmaz mee in de keuken van 50/50, een locatie van het Leger des Heils in Almere. Ze werkt mee bij het maken van warme maaltijden voor een ouderenzorgcentrum. ’s Middags schuift ze in de uitzending aan samen met twee medewerkers van het Leger des Heils.

- Dinsdag loopt Joris Linssen mee in de zorg voor mensen met een visuele beperking, bij Bartiméus in Zeist.

- Woensdag is Syb van der Ploeg werkzaam in de ouderenzorg bij Zuidoost Zorg in Drachten en ontdekt hij meer over technologie in de zorg.

- Berget Lewis loopt op donderdag mee in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking bij Ipse de Bruggen in Nieuwveen.

- De Ontdekdezorg Week in EO’s Open Huis wordt afgesloten door Olga Commandeur. In revalidatiecentrum de Treant in Hoogeveen werkt ze vrijdag mee met een team van het expertisecentrum Weidesteyn. Hier worden mensen tijdelijk verzorgd en behandeld na een operatie, ongeval of ziekte.

Thuis op 5

In het programma ‘Thuis op 5’ dat de EO elke avond uitzendt op NPO Radio 5, zijn reportages te horen die presentator Tom Herlaar op de zorglocatie van de dag maakt. Ook belt presentator Petra de Joode elke uitzending met een zorgmedewerker die in de avonden en nachten werkt, om zo ook deze kant van de zorg uit te lichten en oog te hebben voor de mensen die elke nacht klaarstaan voor anderen.