EO Live 6 april 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 6 april 2019

In deze editie van EO Live blikken we terug op de Nederland Zingtdag 2019. We praten over de passiespelen in Twente en het 70-jarig bestaan van de NAVO. Wouter Seinen vertelt dat artiesten tegenwoordig echte ondernemers zijn en Arjan Dekker praat over de financiele zorgen van de EH in Amersfoort. Theoloog Reinier Sonneveld beantwoord de vraag; Hoe weten we nou zeker dat Jezus echt is opgestaan? En EO-presentatrice Anne-Mar Zwart komt zingen. Dit en nog heel veel meer in EO Live op zaterdag 6 april..... Presentatie: Yvonne Sprunken en Eline de Boo.

EO Live

EO Live, zaterdag 6 april van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Terugblik Nederland Zingtdag 2019

Zo'n tienduizend mensen komen zaterdag in Utrecht naar de Nederland Zingtdag, om samen te zingen. En hoewel kerken steeds verder leeg lijken te lopen is het bijzonder dat de Nederland Zingtdag nog steeds razend populair is. Sterker nog, het lijkt in populariteit toe te nemen. Zoals ieder jaar zijn de kaarten voor deze dag in no-time uitverkocht. EO-presentator Tom Herlaar was aanwezig bij deze dag. In EO Live blikt hij terug.

De muzikant van nu is een ondernemer

In 1996 tekent de Amerikaanse band R.E.M. een platencontract voor 160 miljoen dollar. Ook U2, Michael Jackson en Bruce Springsteen tekenden miljoenencontracten. Puur om nieuwe opnames uit te brengen. Het internet speelde nog nauwelijks een rol, en het waren de gouden dagen van de cd. Maar die tijd is voorbij. Tegenwoordig moeten artiesten andere manieren bedenken om hun muziek aan de man te brengen. De artiest van nu is een ondernemer. Letterlijk en figuurlijk. In EO Live praten we met zo'n muzikale ondernemer: Wouter Seinen.

Passiespelen in Twente

In het Twentse Hertme worden de laatste voorbereidingen getroffen voor een serie passiespelen die vanaf eind volgende week gespeeld gaan worden in het Openluchttheater. Honderden vrijwilligers zijn betrokken bij de Twentse vertolking van het lijdensverhaal van Jezus. Waarom zijn deze passiespelen zo populair in Twente. EO Live belt met productieleider Harry Lutkenhaus van 'De Strijd'.

Wodka even duur als melk....

Wat als een liter wodka evenveel kost als een liter melk?! We hebben het over het platteland van de Oekraïne. Veel inwoners, murw gebeukt door armoede en werkeloosheid, grijpen er dan ook naar de fles. Sommige kinderen lopen zelfs bij hun geboorte al een hersenbeschadiging op, door het alcoholmisbruik van de moeder. Hulporganisatie World Partners is onder andere actief in het dorpje Oles’k, om deze cultuur te doorbreken. Voorzitter Jouke Spriensma vertelt in EO Live over zijn project.

Geen feestvreugde bij jarige NAVO....

De NAVO was afgelopen week jarig. Het bondgenootschap dat enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog ontstond is 70 jaar geworden. Maar echt groot feest is het niet. Volgens sommige analisten maakt de NAVO momenteel ‘de meest zorgwekkende crisis in de geschiedenis’ mee. En de grootste bedreiging komt niet van buiten, maar van binnenuit. We gaan erover praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

EH in zwaar weer

De Evangelische Hogeschool in Amersfoort heeft financiële zorgen. Door de afname van het aantal studenten lijkt er voor het dit studiejaar een tekort te ontstaan van 150.000 euro. Geen mooi nieuws dus. EO Live belt met Arjan Dekker, hoofd bedrijfsvoering en daarmee verantwoordelijk voor de portemonnee van de EH. Hoe kan het tij gekeerd worden?

Boekbespreking: ‘Stem van duisternis, stem van licht’

Wilfred Kols (1970) groeide op in de Molukse wijk van Culemborg. Hij volgde de mavo, raakte verslaafd aan cocaïne en had jarenlang baantjes als portier en magazijnmedewerker. In 2003 werd hij gearresteerd en aangeklaagd voor 110 delicten. Hij kreeg vier jaar cel. Daarna verbleef hij in afkickklinieken. Nu brengt hij als vertegenwoordiger van incassobureau Faircasso bezoeken aan mensen met schulden. Hij is hulppastor bij Victory Outreach in Rotterdam, werkt op vrijwillige basis voor Gevangenenzorg Nederland en voor zijn eigen stichting Mission Prison, voor hulp aan gedetineerden in Indonesië. Hij en zijn vrouw Jennifer hebben drie kinderen (7, 4, 9 maanden) en wonen in Hoogvliet. In EO Live vertelt Wilfred Kos over het boek ‘Stem van duisternis, stem van licht’, dat over zijn leven gaat.

Is Jezus ECHT opgestaan?

Wie de film 'The Passion of th Christ', van Mel Gibson ooit gezien heeft weet dat de kruisiging van Jezus een gruwelijk tafareel geweest moet zijn. Toch noemen christenen de dag dat hun grote voorbeeld een marteldood stierf 'Goede Vrijdag'. Christenen geloven namelijk dat Goede Vrijdag niet het eindpunt was maar slechts een komma. Jezus stond namelijk op uit de dood. Op zaterdag 6 april bespreken we met theoloog Reinier Sonneveld de vraag: Hoe weten we nu zeker dat Jezus ECHT is opgestaan? Kan dat niet gewoon verzonnen zijn?

Live muziek: Anne-Mar Zwart

Anne-Mar Zwart is geboren op 14 mei 1985. In 2006 start Anne-Mar als stagiaire bij de EO-kinderprogramma's. Vanuit haar opleiding Media & Entertainment werkt ze mee aan de productie en redactie van Omega Code en Love Match. Ook na haar stage blijft ze freelance werken voor de EO. Ze wordt ontdekt als presentatietalent bij een screentest voor nieuwe EO-presentatoren. Naast presenteren kan Anne-Mar ook erg goed zingen. In EO Live zal ze samen met een aantal zangeressen de volgende liederen gaan zingen:

1) Shackles

2) Ken je mij

3) You’ve got a friend

4) Amazing Grace