EO Live, zomereditie 18 augustus

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live, zomereditie 18 augustus

EO Live gaat de hele zomer door. We praten met interessante gasten en draaien de mooiste muziek. Op 18 augustus praten we met onder meer met Ernst van den Hemel over de vraag: Hoe serieus is het pastafarisme? Johan Bakker blikt terug op het leven van Aretha Franklin en Jan van Benthem praat ons bij over het belangrijkste nieuws in de wereld.

Miranda Klaver over misbruik bij Jehova's Getuigen

Opnieuw was er afgelopen week weer nieuws rondom seksueel misbruik binnen een kerkgenootschap. In Amerika kwamen schokkende onthullingen naar buiten over wat lijkt op georganiseerd seksueel misbruik van kinderen door priesters. En in Nederland was er nieuws rondom seksueel misbruik binnen de kerk van de Jehova's Getuigen. Een gesprek met religieonderzoeker Miranda Klaver over de vraag of de overheid zich meer moet bemoeien met de kerk.

Johan Bakker blikt terug op het leven van Aretha Franklin

Afgelopen week overleed Aretha Franklin op 76- jarige leeftijd. Aretha Franklin heeft een hele grote invloed gehad op de gehele muziekscene. Ze begon te zingen in de kerk van haar vader, en het geloof is altijd in meer of mindere mate te horen geweest in haar muziek. Een terugblik met journalist, kenner en liefhebber van haar oeuvre: Johan Bakker.

Jan van Benthem over Turkije

Deze zomerweken kijken we met een vergrootglas naar de toestand in de wereld met Jan van Benthem, de buitenlandcommentator van het Nederlands Dagblad. Jan buigt zich over de vraag hoe het kan dat slechts 1 Amerikaanse predikant vrijwel de hele Turkse economie aan het wankelen lijkt te brengen.

Ernst van den Hemel over het Pastafisme

Deze week oordeelde de rechter dat aanhangers van het Pasatafari -geloof geen vergiet op hun hoofd mogen zetten bij pasfoto's voor officiele identiteitsbewijzen. Maar met deze zaak hebben de aanhangers van de kerk van het vliegende spaghettimonster wel een ongemakkelijkheid blootgelegd als het gaat om officieel erkende religies. Want wie bepaald eigenlijk wanneer een geloof wel of niet serieus is? We gaan erover praten met religie -onderzoeker Ernst van den Hemel.

Tabitha Kievit over hulp bieden aan Senegal

1 op de 4 volwassenen in Senegal heeft hoge bloeddruk; er is nog weinig bekend over leefstijl en het voorkomen daarvan. Tabitha Kievit wil dit aanpakken binnen een netwerk van christelijke medische posten en in samenwerking met staatsziekenhuizen. In EO Live een gesprek over hoe Tabitha dit voor elkaar wil krijgen.

Gerda van Wageningen over haar boek Het Water Komt

Gerda van Wageningen is Nederlands grootste auteur van historische streek- en familieromans. Ze heeft meer dan 120 romans op haar naam staan. Haar werk kenmerkt zich door gedegen onderzoek wat ze doet in historische dossiers en door gesprekken met ouderen of hun familieleden. Haar liefde voor de geschiedenis van Nederland en het harde leven van vroegere tijden, is herkenbaar in haar boeken.In februari 2018 was het 65 jaar geleden dat de watersnoodramp grote gebieden in Zeeland en Zuid-Holland verwoestte. Gerda van Wageningen heeft daar met haar Zeeuwse roots en vroegste jeugdherinnering een prachtige roman over geschreven, Het water komt.