EO Live, 8 december 2018

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live, 8 december 2018

In deze nieuwe editie van EO Live praat Yvonne met Jeroen de Ridder over Einsteins 'Godsbrief'. Marc de Vries vertelt over kernenergie en Johan Bakker duikt in de vraag of er verborgen boodschappen zitten in het lied 'Hotel California'. Ook is er aandacht voor het woord 'slaaf' in de bijbel en vertelt Reinier Sonneveld hoe de 'hel' er volgens hem uitziet... Dit en nog veel meer in EO Live op zaterdag 8 december.

EO Live

EO Live, zaterdag 8 december 2018 van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Live muziek van 'Songbirds of Passage'

Songbirds of Passage" is een creatief en muzikaal reisgezelschap bestaande uit twee stellen die beiden wonen en leven in een camper en door Afrika en Europa hebben getrokken. In EO Live zingen ze ondermeer hun eigen versie van 'How Great Thou Art'.

Waarom hebben rationele wetenschappers moeite met een almachtige God?

"Het woord 'God' is voor mij niets meer dan een weergave en gevolg van menselijke zwakheden”. Dat schreef Albert Einstein in een brief die deze week is geveild. In EO Live vertelt Jeroen de Ridder waarom veel wetenschappers moeite hebben met een almachtige God.

Zeven tinten wit of vijftig tinten grijs?

Zeven tinten wit is een verfrissende roman, die laat zien wat er met een relatie kan gebeuren wanneer de intimiteit opdroogt. In EO Live vertelt Remmelt Mastebroek waarom hij dit boek schreef.

Vanwaar de enorme interesse in 'bijbelse archeologie'?

‘Ring van Pilatus teruggevonden.’ Zo luidde vorige week de kop van een Israelisch nieuwsbericht. In nog geen 24 uur tijd zag je hoe een relatief klein nieuwsbericht overal ter wereld opgepakt werd en 'viral' ging op internet. Ronkende krantenkoppen over archeologische ontdekkingen die Bijbelse gegevens bevestigen of juist ontkrachten zorgen vrijwel altijd voor een hoop publiciteit. In EO Live een gesprek over dit onderwerp met Dick Schinkelshoek.

Zitten er verborgen boodschappen in het lied 'Hotel California'?

Op 8 december 1976 kwam 'Hotel California' van de Amerikaanse band The Eagles uit. De plaat werd een enorm succes maar christenen boycotten de plaat massaal vanwege mogelijke dubbele boodschappen en 'duivelse' bedoelingen. Muziekjournalist Johan Bakker blikt terug op die tijd.

Gele hesjesprotesten. Waarom zijn we zo boos in het westen?

Gele Hesjes, Brexit en Trump. Wat hebben ze gemeen? Het gaat allemaal om de boosheid van de westerse mens. Maar waar komt die boosheid vandaan? En wat is er aan te doen? Jan van Benthem van het Nederlands Dagblad deelt zijn visie in EO Live.

Doorgeslagen politieke correctheid. Kan het woord slaaf nog in de bijbel?

Zwarte Piet is weer terug in Spanje en de rust keert weer terug. Tenminste voor een jaar. Dat denkt u misschien, maar niets is minder waar. Een aantal musea willen het woord 'slaaf' niet meer gebruiken. Voortaan hebben ze het over ‘tot slaaf gemaakte mensen’. Inmiddels is er ook een discussie ontstaan of het woord 'slaaf' nog wel in de bijbel gebruikt kan worden. Een gesprek met bijbelvertaler Matthijs de Jong.

Eindtijdserie Aflevering 6: Oordeel, hemel en hel. Hoe ziet de hel eruit?

Christenen geloven in de hemel. Maar als je in de hemel gelooft, moet er ook een hel zijn. Wat is 'de hel' precies? En wie komen daar terecht? In de eindtijdserie van Reinier Sonneveld behandeld de theoloog zowel de Oosterse - als de Westerse visie op de hel.

Geef geen vis, maar een hengel. Eric Visser over wonen in sloppenwijk.

In januari 2002, onder het viaduct, die over een favela in São Paulo loopt, nam de artistieke carrière van de Nederlandse kunstenaar Eric Visser een onverwachte wending. Hij besloot het UNESCO project waarvoor hij in São Paulo was af te maken om zich daarna volledig te gaan wijden aan de hulp aan kinderen in moeilijke omstandigheden. In EO Live vertelt hij zijn verhaal.