EO Live 16 november 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 16 november 2019

In deze editie van EO Live is er veel aandacht voor De Nacht van de Theologie. We praten ook met wetenschapsjournalist Rene Fransen over de zoektocht naar de perfecte mens. Nienke Boone en Jan Willem den Bok vertellen over het belang van bijen in Oeganda, en bioloog Tom Zoutewelle vertelt over de gevaren van een pestuitbraak in China. Schrijfster Gertruud Bakker kijkt door een Hebreeuwse bril naar bijbelse verhalen. Wat ontdekte ze door dit te doen? Liedjescabarettrio Op en Top Vrouw staat op het EO Live podium. Dit en nog veel meer in EO Live.....

EO Live, zaterdag 16 november van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Nacht van de Theologie:

EO Live staat op zaterdag 16 november voor een belangrijk deel in het teken van De Nacht van de Theologie 2019. Zo is er onder meer:

-Live verslaggeving vanaf De Nacht van de Theologie door Tom Mikkers

-Een gesprek met scheidend ‘Theoloog des Vaderlands’ Stefan Paas

-Gesprek met Rikko Voorberg over zijn ‘biechtstoel’

-Bekendmaking van het beste theologische boek van 2019

-Bekendmaking ‘Jonge Theoloog des Vaderlands’

-Bekendmaking nieuwe ‘Theoloog Des Vaderlands’


Verder komen er ook andere onderwerpen aan bod. Zoals:

De zoektocht naar de perfecte mens

Stelt u zich eens voor; Het is 2039. Door een kleine genetische aanpassing kan ervoor gezorgd worden dat een gen, dat al generaties lang borstkanker veroorzaakt, uitgeschakeld wordt… Prachtig toch? En stelt u zich ook eens voor dat door een bepaald gen toe te voegen bepaalde positieve eigenschappen worden aangebracht, of versterkt... Utopisch? Nee, technisch gezien is het al mogelijk of lijkt het dat op korte termijn te worden. Maar willen we het ook? Daar wordt komende woensdag in Amersfoort over gepraat. EO Live belt met wetenschapsjournalist Rene Fransen.

De Joodse Jezus

Gertruud Bakker is joods en kwam op latere leeftijd tot geloof. Ze bekijkt veel teksten uit de bijbel vanuit een Hebreeuwse invalshoek. Ze schreef het boek ‘De Joodse Jezus’. Heeft u zich bijvoorbeeld nooit afgevraagd waarom we naar de bergen moeten kijken of daar onze hulp vandaan komt zoals Psalm 123 ons vertelt? Is Jezus echt ruw tegen de Syro-Fenicische vrouw? Wat gebeurde er nu werkelijk aan het kruis? Door te kijken naar de Hebreeuwse context laat auteur Gertruud Bakker een ander licht schijnen op de verhalen uit de bijbel. In EO Live vertelt Gertruud over haar ontdekkingen.

Zwarte Dood 2.0

In de middeleeuwen stierf 60% van de Europeanen aan de gevolgen van de builenpest. ‘De Zwarte Dood’, zoals de ziekte ook wel genoemd werd, trok verwoestend rond en tientallen miljoenen mensen stierven een ellendige dood. Maar wie dacht dat de pest anno 2019 helemaal verdwenen is, heeft het mis. Afgelopen week dook de longpest, een nog gevaarlijkere variant dan de builenpest, op in China. Hoe kan dat? En wat zijn de gevaren? We vragen het aan onze huisbioloog Tom Zoutewelle

Bijen in Oeganda

In Nederland leren we om onze tuin niet dicht te gooien met tegels, omdat de insecten dan nergens meer terecht kunnen. In Oeganda is zo’n waarschuwing compleet overbodig: daar verdienen steeds meer arme boeren namelijk een goed besmeerde boterham met het houden van bijen voor honing. Bijen helpen er ook nog eens met de emancipatie van vrouwen én voorkomen dat olifanten de oogst vertrappen. Hoe dit allemaal zit vraagt EO Live aan Nienke Boone van Woord en Daad en Jan Willem den Bok van EO Metterdaad. Zij gingen samen op reis naar Oeganda om een reeks reportages over dit onderwerp te maken.

EO Live podium: Op en Top Vrouw

De formatie Op en Top Vrouw bestaat uit Christian Blok, Barbara Stouwdam en Gezina van den Bos. Op en Top Vrouw moet je je zien als liedjescabaret met een lach en een traan. Het gaat over thematiek rondom vrouw zijn, moederschap, geluk en verdriet. Op zaterdag 16 november is Op en Top Vrouw te gast in EO Live. De drie vrouwen vertellen over hun tour en laten enkele liedjes horen.