EO Live 11 mei 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 11 mei 2019

Op zaterdag 11 mei is er veel aandacht voor het overlijden van zangeres Kinga Ban. Muziekjournalist Leon van Steensel vertelt wat Kinga heeft betekent voor de Nederlandstalige gospelmuziek. Presentator Andries Knevel vertelt wat hij aan het lied 'Ik zal er zijn' had toen hij in het ziekenhuis lag. Verder is er aandacht voor de opkomst van kunstmatige intelligentie. Kan de mens een 'technische god' maken? Cultuurtheoloog Frank Bosman vertelt over de diepere laag in verhalen van de Baron van Munchhausen, en zanger Theo Lens treedt op. Bovendien vertelt Theo zijn bijzondere levensverhaal. Dit en nog heel veel meer in EO Live... Presentatie: Yvonne Spunken en Remco Hakkert

EO Live, zaterdag 11 mei van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Presentatie: Yvonne Sprunken en Remco Hakkert

Inhoud:

Wat heeft Kinga Ban betekent voor de Nederlandstalige gospelmuziek?

Deze week overleed zangeres Kinga Ban na jarenlang ziek te zijn geweest. Hoewel christelijk Nederland wist dat dit ging gebeuren, kwam het nieuws toch hard aan. Op sociale media kwamen er veel ontroerde reacties los, en mede-artiesten spreken van een groot verlies voor de Nederlandstalige gospelmuziek. We gaan over de betekenis van de muziek van Kinga Ban en Sela praten met muziekjournalist Leon van Steensel.

Andries Knevel over het lied 'Ik zal er zijn'...

Heel veel mensen putten troost en kracht uit de muziek van Sela en Kinga Ban. Iemand die hier ook over mee kan praten is EO-presentator Andries Knevel. Toen hij doodziek in het ziekenhuis lag na een legionella-besmetting vond hij veel troost aan het lied ‘Ik zal er zijn’.... In EO Live vertelt Andries hoe dat kwam...

Kan kunstmatige intelligentie een 'technische god' worden?

Het begon ooit met het wiel en na talloze uitvindingen zijn we nu aanbeland bij kunstmatige intelligentie. Technologische ontwikkelingen waar veel van verwacht wordt, maar waar de mensheid misschien ook wel wat van te duchten heeft? De vrees bestaat bij sommigen dat kunstmatige intelligentie uiteindelijk de mens ontstijgt. Krijgt deze techniek dan ook goddelijke trekjes, hoe reëel is die gedachte? We gaan in gesprek met mediawetenschapper Eric van den Berg.

Diepere lagen in verhalen Baron van Munchhausen

11 mei is de geboortedag van de Baron van Munchhausen. De Baron van Munchhausen? Dat is toch die man van die enorm sterke verhalen? Ja dat klopt! Maar hij heeft dus echt geleefd. Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen werd op 11 mei 1720 geboren, was waarschijnlijk een Katholiek of Lutheraans edelman die tegen de Turken heeft gevochten. We gaan over zijn leven, en zijn sterke verhalen praten met cultuurtheoloog Frank Bosman.

Hoge nood in 'buurland' Venezuela

Venezuela ligt ver weg maar is toch een buurland van het Koninkrijk der Nederlanden. Het eiland Bonaire ligt voor de kust van Venezuela, en op deze manier is Venezuela dus eigenlijk een buurland van Nederland. Dat het zeer onrustig en spannend is in Venezuela zal u niet ontgaan zijn. De zelfbenoemde interim-president Juan Guadió gaat ervan uit dat een couppoging om de huidige president Madura aan de kant te zetten bijna afgerond is, maar het is nog niet gedaan. Maduro staat hulpverlening aan zijn onderdanen niet toe, met het gevolg dat miljoenen! Venezolanen op de vlucht zijn gegaan, veelal naar buurland Colombia, maar ook naar Curaçao. Je hele leven in een koffer. EO Collega Willem van Schaaijk ging voor Metterdaad naar Colombia en zag met eigen ogen wat de nood is en wat er gedaan kan worden. In EO Live vertelt Willem zijn verhaal.

Spanningen in Israel in aanloop naar het Eurovisie Songfestival

Volgend weekend zal het Eurovisie Songfestival plaatsvinden in Tel Aviv. Islamitische extremisten van ondermeer Islamitische Jihad en Hamas weten dat de ogen van een deel van de wereld komende week op Israel gericht zijn, en dat raketaanvallen dus veel aandacht opleveren. Hoewel er momenteel een staakt-het-vuren is met Hamas, wordt in Israel gevreesd dat er komende week opnieuw raketten worden afgevuurd. De situatie blijft komende week uiterst gespannen. Hoe groot is de kans op nieuwe aanvallen? En kan het anti-raketsysteem 'Iron Dome' een grote raketaanval aan? Een gesprek met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Wat als Moederdag een pijnlijke dag is?

Zondag is het weer de dag dat alle moeders in het zonnetje worden gezet. Ontbijt op bed, geknutselde kadootjes, bosje bloemen en een lekker geurtje. Maar Moederdag is voor sommige vrouwen een nare dag. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen die nooit moeder zijn geworden omdat ze geen kinderen konden krijgen, of aan moeders die een kind hebben verloren, of geen contact meer met hun kind hebben.... Kortom; Moederdag is niet voor iedereen feest! We gaan erover praten met therapeute Carianne Ros.

Het bijzondere verhaal van Theo Lens

Theo Lens is muzikant en een ondernemer uit het Gelderse Heerde. In zijn boerderij heeft hij een eigen muziekstudio. Als ondernemer was hij ruim twee decennia actief in de entertainmentindustrie. Maar Theo was al die tijd onrustig en op zoek naar zingeving en waarheid. "Mijn leven lang zocht ik naar zin. Hoe meer ik zocht, hoe meer ik me geestelijk ‘dakloos’ voelde. zegt Theo. Het boek Eindelijk thuis van Henri Nouwen veranderde dat. Nu zijn echte daklozen een spiegel voor mij geworden. In hun ogen en verhalen heb ik de zin van mijn verhaal ontdekt.” In EO Live vertelt Theo Lens over zijn bijzondere zoektocht en hoe hij eindelijk zelf 'thuis kwam'. Daarnaast komt Theo ook zingen op het EO Live podium.

Live muziek van Theo Lens

Theo Lens staat zaterdag 11 mei op het EO Live podium. Hij gaat zingen:

1) Pale Skin (03:02)
muziek: Theo Lens, Jeff Zwart, Gerhardt Heusinkveld
tekst: Lee Ann Vermeulen, Jeff Zwart

2) My Fathers Heart (04:19)
muziek: Theo Lens
tekst: Lee Ann Vermeulen en Theo Lens

3) Mighty Warrior part I (01:50)
muziek: Theo Lens, Dennis Tielkes
tekst: Lee Ann Vermeulen en Theo Lens

4) Mighty Warrior part II (02:59)
muziek: Theo Lens, Dennis Tielkes
tekst: Lee Ann Vermeulen en Theo Lens

5) Eye of the storm (05:01)
muziek en tekst: Theo Lens