EO Live 30 november 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 30 november 2019

In deze editie van EO Live praten we met cultuurtheoloog Frank Bosman over Black Friday en Niet-Winkeldag. Herman Haan blikt terug op het album 'The Wall' van Pink Floyd en Jolanda Kromhout vertelt waarom er een nieuwe tekst moet komen voor het lied 'Nu zijt wellekome'. Jan van Benthem vertelt over de toekomst van kernwapens en met Embert Messelink praten we over de PFAS- en Stikstofcrisis. Singer-songwriter Rogier Pelgrim geeft een geweldig optreden vanaf het EO Live podium. Dit en nog veel meer in EO Live...

EO Live, zaterdag 30 november 2019 van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5.

Inhoud:

Black Friday vs. Niet-Winkeldag

U zult het ongetwijfeld meegekregen hebben. Gisteren was het Black Friday, een fenomeen dat is overgewaaid uit Amerika. Tijdens Black Friday proberen winkeliers zoveel mensen te lokken met koopjes. Zaterdag is het Niet-Winkeldag, een dag dat ook over de grote plas is komen overwaaien. Alleen komt Niet-Winkeldag uit Canada. Tijdens deze dag is het de bedoeling dat er helemaal niets gekocht wordt.... Een rare tegenstelling in twee dagen, waarbij het consumeren en consuminderen met elkaar lijken te botsen. We gaan over deze tegenstelling praten met cultuurtheoloog Frank Bosman.

Kans dat kernwapens worden gebruikt is gevaarlijk toegenomen

“Ik weet niet welke wapens in de Derde Wereldoorlog zullen worden gebruikt, maar ik weet wel dat in de Vierde Wereldoorlog gevochten zal worden met stokken en stenen.” -Albert Einstein-

De organisatie NVMP-Artsen voor Vrede, luidde afgelopen week tijdens een conferentie in Den Haag de noodklok over de situatie rondom kernwapens: "De kans dat kernwapens worden gebruikt, is gevaarlijk toegenomen"... Jan van Benthem, buitenlandcommentator van het Nederlands Dagblad was bij deze conferentie aanwezig. EO Live belt met hem.

Stukje kribbe van Jezus terug naar Bethlehem

Het is weer bijna kerst en dan vieren we de geboorte van Jezus. Een klein stukje hout dat afkomstig zou zijn van de kribbe waarin Jezus gelegen zou hebben na zijn geboorte, is door de Katholieke kerk geschonken aan de Catharinakerk in Bethlehem. Het stukje hout heeft ruim 1400 jaar in Rome gelegen, en is onderdeel van het allerheiligste relikwie dat de kerk bezit. We gaan erover praten met professor Paul van Geest.

"In de hemel luisteren we allemaal naar Pink Floyd"

Het zaterdag precies 40 jaar geleden is dat hun album ‘The Wall’ uitkwam. Het zou een megasucces worden. Sterker nog; tot op heden is deze plaat uit 1979 het bestverkochte dubbel-album ooit. Ondanks dat de muziek van deze rockopera bijzonder goed is, zit er ook een diepere laag in de teksten. En daar gaan we over praten met misschien wel de grootste Pink Floyd-fan van Nederland: Herman Haan. Volgens hem luisteren we straks in de hemel allemaal naar Pink Floyd.

We staan nog maar aan het begin…

De stikstof- en PFAS-crisis beheerst Nederland en dat zal voorlopig nog wel zo blijven. Na de boeren- en bouwersprotesten en de eerste maatregelen, is het stof enigszins neergedaald. Maar we staan nog maar aan het begin, zegt Embert Messelink. De directeur van natuurbeweging A Rocha denkt dat Nederland in de toekomst heel anders met natuur, landbouw en economie moet omgaan. In EO Live vertelt Embert waarom hij dit denkt.

Nieuwe tekst voor oud lied

Nu zijt wellekome Jesu, lieve Heer, Gij komt van alzo hoge, van alzo veer. Nu zijt wellekome van de hoge hemel neer. Hier al op dit aardrijk zijt Gij gezien nooit meer. Kyriëleis.

Nog even en we zullen deze teksten weer luidkeels meezingen. Maar weten we eigenlijk wel wat we zingen? Volgens organisatie Ark Mission kan dit in ieder geval een stuk beter en daarom heeft deze organisatie een wedstrijd bedacht waarbij een nieuwe tekst voor dit oude lied geschreven mag worden. EO Live belt met Jolanda Kromhout van Ark Mission.

Tandarts in Brazilie

Jan Plugge en zijn vrouw Gisella hebben sinds 1989 hun eigen tandartspraktijk in Bodegraven. Daarnaast werken ze sinds begin jaren ‘90 in een sloppenwijk in de Braziliaanse stad Sabinópolis om gratis tandheelkundige zorg te geven aan mensen die dat zelf niet kunnen betalen. In EO Live vertellen Jan en Gisella hun verhaal.

Dominee met een burn-out

Wanneer dominee Johan het Lam na een vakantie in de bergen weer aan het werk gaat, dienen zich opeens allerlei klachten aan. Al snel blijkt dat hij burn-out is. Wat volgt is een lange periode van ziekteverlof, vele bezoeken aan arts, psycholoog en pastor, en een langzaam herstel. In ‘Schaap met vijf poten’ beschrijft Het Lam in treffende columns hoe hij deze moeilijke periode heeft beleefd en doorstaan, niet alleen binnen zijn gezin, maar ook in relatie tot zijn functioneren als voorganger. In EO Live vertelt Johan het Lam over wat deze moeilijke periode hem heeft geleerd.

EO Live podium: Rogier Pelgrim

Rogier Pelgrim was al vroeg verzot op het podium. Dat begon op de basisschool, waar veel toneel werd gespeeld. "Daar deed ik het liefst elke week aan mee; ik vond dat helemaal geweldig.” Nog steeds geniet hij van zijn optredens. “In het dagelijks leven kan ik soms best wel onzeker of onhandig zijn, maar als ik op het podium sta, voel ik me altijd heel erg relaxed.” Op zaterdag 30 november staat Rogier ook op een podium: Het EO Live-podium.