EO Live 15 september 2018

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 15 september 2018

In EO Live praat Yvonne Sprunken met historicus Bart Wallet over de Nederlandse versie van Mein Kampf. Godsdienstpsycholoog Hanneke Schaap legt uit waarom mensen met een psychische aandoening vaak negatief naar God kijken. En Lydia Harding vertelt over haar persoonlijke verandering. Zangeres Martine Lage geeft een optreden vanaf het EO Live podium. Dit en nog veel meer in EO Live op 15 september...

EO Live

EO Live, 15 september 2018:

Martine Lage geeft optreden vanaf EO Live podium

Martine is zanger-liedschrijver en pianist. Ze schrijft, zingt en speelt eigen Nederlandstalige muziek. De liedjes die ze schrijft zijn voornamelijk geïnspireerd op haar geloof in - en leven met - God. Martine studeerde orgel met als bijvak piano aan het Utrechts conservatorium, en studeerde daar af in 1990. In die tijd nam ze ook haar eerste zanglessen. Ze is actief op diverse muzikale gebieden. In EO Live zingt ze een aantal van haar eigen liederen.

Historicus Bart Wallet over boek 'Mijn Strijd'

Decennialang was het boek ‘Mein Kampf’ van Adolf Hitler streng verboden in Nederland. Sinds kort is het verbod eraf en ligt er een Nederlandse versie van dit boek, getiteld 'Mijn strijd' in de boekhandels. Wat schetst de verbazing? Het boek is een enorm succes. In twee weken werd het boek meer dan 14.000 keer verkocht, het boek is alweer toe aan de vierde druk en staat bovenaan de bestsellerlijstjes. Dit tot schrik van met name ouderen binnen de Joodse gemeenschap. In EO Live praat Yvonne Sprunken met historicus en onderzoeker Bart Wallet. Hij verdiepte zich jarenlang in diverse joodse thematiek.

Ralph van Manen over Michael W. Smith

Volgende week is misschien wel de bekendste gospelartiest ter wereld in Nederland. Michael W. Smith geeft op 19 en 24 september concerten in ons land. Smitty, zoals Michael wel wordt genoemd, is al tientallen jaren actief als muzikant en heeft veel andere artiesten geinspireerd. We gaan over de carriere van Michael W. Smith praten met zanger Ralph van Manen

Hanneke Schaap over beeld van God bij psychiatrische patient

Psychiatrische patienten hebben vaak een negatief beeld van God. Dat blijkt uit onderzoek van godsdienstpsycholoog Hanneke Schaap. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die het op psychisch vlak al erg zwaar hebben in hun leven, God ook vaak negatiever zien. In extreme gevallen wordt God zelfs als een kwade, wraakzuchtige God gezien. In EO Live een gesprek over de vraag hoe je met deze kennis patienten beter pastoraal kunt benaderen.

Els van Dijk over 'schermvrije' Evangelische Hogeschool

Smartphones, laptops en tablets. Ze zijn niet meer weg te denken uit deze tijd. Toch zijn deze apparaten niet meer welkom in de collegezalen van de Evangelische Hogeschool in Amersfoort. De EH is daarmee de eerste onderwijsinstelling in Nederland die totaal 'schermvrij' wil zijn. Bij binnenkomst moeten de studenten hun apparaten in een kluis doen, en bij het verlaten van de school, mogen ze er pas weer uit. Els van Dijk is directeur van de Evangelische Hogeschool en ze legt uit waarom ze voor deze drastische maatregel heeft gekozen.

Rutger Mauritz over internetcursussen voor dominees

Uganda is een land, waar de kerken na afloop van het regime van Idi Amin in de openbaarheid konden treden en een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de wederopbouw van het land en verzoening tussen bevolkingsgroepen. Kerken behoren tot de belangrijkste instituties in het land en zijn één van de weinige, die als betrouwbaar te boek staan. Hoe kun je voorgangers zonder gedegen theologische opleiding in afgelegen gebieden toch helpen bij hun werk? NET Foundation is een organisatie die voorgangers zonder theologische opleiding wereldwijd wil toerusten via internet. Rutger Mauritz vertelt hoe dit werkt.

Jan van Benthem over spierballentaal Rusland en China

Op dit moment is Rusland bezig met een gigantische militaire oefening. Volgens sommigen is het de grootste oefening sinds 1981. Anderen noemen het zelfs ‘een van de grootste militaire oefeningen in de geschiedenis van de mensheid’. Daar komt bovenop dat Rusland samen met China openlijk aangeven dat ze de toekomst willen gaan bepalen. Ze willen een 'nieuw type van internationale relaties' gaan opbouwen. We gaan erover praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Lydia Harding over haar persoonlijke verandering

Lydia is pas 5 als haar ouders gaan scheiden en vanwege frustratie en het gebrek aan waardering en aandacht gaan bij Lydia alle remmen los. Triest dieptepunt is dat ze op 17 jarige leeftijd haar overspelige vriend neersteekt en daardoor in de gevangenis terechtkomt. Maar als een tante bij haar in de cel op bezoek komt en een paar CD’s en een Bijbeltje achterlaat, gebeurt er ineens van alles in het leven van Lydia….. In EO Live vertelt Lydia over haar persoonlijke verandering.