EO Live 23 februari 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 23 februari 2019

In deze editie van EO Live praten we met Els van Dijk over opvoeden in de digitale wereld. Hoe ver kun je als ouder bijvoorbeeld gaan met het nalezen van chatgesprekken? Verder is er aandacht voor Groenlinks en de boycot van Israelische producten. Ook kijken we naar de groeiende groep mensen die denkt dat de aarde plat is, en behandelen we de vraag; Is Nederland een paradijs voor extreme sektes? De live muziek wordt verzorgd door zangeres Annemieke Koelewijn. Dit en nog heel veel meer in EO Live.... Presentatie: Yvonne Sprunken en Herman Haan

EO Live

EO Live, zaterdag 23 februari van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Israelische maanverkenner met Thora gelanceerd

Deze week is de Israëlische maanverkenner ‘Beresheet’ succesvol gelanceerd. Het is de bedoeling dat de maanverkenner wetenschappelijk onderzoek gaat doen naar magnetische velden op de maan. Als de verkenner over ongeveer 7 weken inderdaad veilig weet te landen is Israël het vierde land ter wereld dat het lukt om op de maan te landen. En Israël zou Israël niet zijn als deze maanmissie omgeven zou zijn door religieuze symboliek. Zo is bijvoorbeeld de Thora aanwezig in deze capsule... We gaan erover praten met Jan van Meerten. Jan is betrokken bij het Logos Instituut en weet heel veel van kosmologie

Opvoeden in de digitale wereld: Hoe ver mag je als ouder gaan?

Chatgesprekken nalezen of de volgmodus aanzetten op de smartphone van je kind. Hoever ga jij om je kind op te voeden in deze digitale tijden? Uit recent onderzoek bleek dat ouders worstelen met de digitale opvoeding van hun kinderen. Soms zitten ze hun kroost daarom dicht op de huid. Is dit verstandig opvoeden, vroegen we ons af? We bespreken het met Els van Dijk, directeur van de Evangelische Hogeschool in Amersfoort.

Nederland sekteland?

Volgens de Telegraaf zou Nederland een vrijplaats zijn voor sektes. De krant sprak hoogleraar Fokko Oldenhuis die ervoor pleitte dat de overheid zich harder moet inspannen om misstanden binnen deze sektes tegen te gaan. Het meldpunt voor misstanden binnen sektes is Sektesignaal. We gaan praten met Mark Janssen van die organisatie

Oeps... de aarde is toch plat

Het wordt de 'grootste leugen in de geschiedenis’ genoemd. Een steeds groter wordende groep mensen is er heilig van overtuigd dat de aarde plat is. En dat zijn niet alleen gekkies, De groeiende groep ‘Flat-Earthers’ is afkomstig uit alle lagen van de bevolking. We gaan erover praten met bioloog Tom Zoutewelle.

GroenLinks wil boycot Israelische producten

Vorige week zaterdag nam GroenLinks op het partijcongres een motie aan waarin het BDS een geoorloofd middel noemt om, ik citeer: “de Palestijnen te helpen in hun strijd voor rechtvaardigheid.” De BDS-beweging staat voor Boycot, Desinvesteringen en Sancties, en dan gericht tegen Israël. GroenLinks is de eerste politieke partij die de beweging zo openlijk steunt. We gaan er over doorpraten met Hidde van Koningsveld van het Centrum Informatie en Documentatie Israël.

Hoe om te gaan met gevangen IS'ers?

‘Nee, we nemen geen IS-gangers terug’. Het antwoord op het dreigement van Trump om de jihadisten anders vrij te laten, is luid en duidelijk. Europa is voor de verandering een keer zeer eensgezind. Maar ja, nu zitten ongeveer 800 Europese jihadstrijders in Koerdische kampen. Is het eerlijk om de Koerden opnieuw de hete kolen uit het vuur te laten halen? Wat zou er met deze IS’ers moeten gebeuren? We gaan erover praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Pabo op Papoea

We reizen virtueel af naar de binnenlanden van Papoea. Daar, midden in de oerwouden, is een mooi initiatief gestart om te werken aan capaciteitsopbouw van leerkrachten. Om zo – vanuit een PABO-opleiding – verschil te maken op scholen en in leerlingen. Netty Baan heeft zelf gewoond en gewerkt in Papoea en vertelt over haar initiatief en plannen.

De Verandering van Amber

In de periode dat Amber geboren wordt vinden er steeds meer spanningen plaats tussen vader en moeder. Er zijn mooie momenten, maar de spanningen nemen toe en leiden uiteindelijk tot een jarenlange vechtscheiding. Amber voelt zich verscheurd en raakt in een loyaliteitsconflict. In deze periode leidt zij ook aan een eetstoornis, depressies en ernstige somatische (lichamelijke) klachten waar doktoren hun schouders voor ophalen. Uit wanhoop gaat ze op zoek naar genezing in het alternatieve circuit. Hier komt ze in aanraking met New Age. Amber is vastberaden dit pad van spiritualiteit/religie te volgen. Ze wordt steeds gevoeliger voor energieën en wordt een soort spons voor de energieën van andere mensen. Als Ambers dromen ook nog eens keer op keer in duigen vallen, voelt haar leven zo zwaar en zinloos dat het voor haar niet meer hoeft.
En dan maakt ze het radicale besluit om een reis naar Thailand te maken. Hier ontmoet ze een Zuid-Afrikaanse man die haar verteld over de levende God. Herman Haan, redacteur van De Verandering, vertelt haar verhaal.

Live muziek: Annemieke Koelewijn

In EO Live geeft de Spakenburgse zangeres Annemieke Koelewijn een mooi optreden. Ze zingt:

1 Kom naar buiten 4:11

2 Goud 3:13 ,,Duet

3 Wees genadig 4:38

4 Niet voorbij 4:04 ,,Duet