EO Live 3 augustus

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 3 augustus

In deze zomerse editie van EO Live praat Yvonne Sprunken met vogelspotter Arjen Dwarshuis. Deze man maakt de meest wonderlijke avonturen mee tijdens het spotten van bijzondere vogels. Verder is er aandacht voor de 'Ark van het Verbond'. Bestaat dit voorwerp nog? Een Canadese professor denkt van wel. En er is aandacht voor humor in de bijbel. Volgens cultuurtheoloog staat de bijbel er vol mee....

EO Live, zaterdag 03 augustus 2019, 19:00 t/m 22:00 Op NPO Radio 5

Presentatie: Yvonne Sprunken

Inhoud:

De spannende avonturen van vogelspotter Arjan Dwarshuis

De tuinvogeltelling, maar dan de internationale XXL-variant. Vogelaar Arjan Dwarshuis reisde in 2016 de hele wereld over om in één jaar tijd zoveel mogelijk vogels te spotten. Uiteindelijk zag hij een recordaantal van bijna zevenduizend vogels. Over deze bijzondere reis verscheen dit jaar zijn boek, ‘een bevlogen jaar’. In EO Live schoof Arjan aan om te vertellen over zijn boek, de reis, vogels en het behoud van deze natuurrijkdom.

Bestaat de ‘Ark van het Verbond’ nog?

Onlangs lazen we een bijzonder verhaal in de krant. Een Canadese professor zegt dat de beroemde ‘Ark van het Verbond’, uit het Oude Testament, best nog wel eens zou kunnen bestaan. Sterker nog; de Canadees denkt te weten waar dit voorwerp zich bevindt; namelijk in Jeruzalem, onder de Tempelberg. Het is de conclusie na jarenlange studie gedaan te hebben naar de vraag; Wat is er met deze Ark van het Verbond gebeurt? Hoe serieus moet je deze claim nu nemen? We gaan erover praten met Marco van Putten. Hij is theoloog, en gespecialiseerd in het Oude Testament.

Boekbespreking: Het dal door de berg heen

Zodra Ilse van Galen de diagnose kanker krijgt, wordt ze op de medische "lopende band' gezet. De meeste mensen laten zich in die situatie met angst en beven meevoeren in de medische mallemolen. Ilse niet. Het is haar lijf en zij wil precies weten wat er met haar lichaam gebeurt en wat de gevolgen zijn van chemokuren, bestralingen, medicatie en implantaten. Tot haar verbijstering wordt ze voortdurend van het kastje naar de muur gestuurd. Vaak krijgt ze niet de informatie die ze hebben wil en is er weinig oor voor niet-medische alternatieven. Ilse laat zich de medische wet niet voorschrijven en verricht grondig onderzoek naar een natuurlijke weg om kanker te bestrijden.

Humor in de bijbel: Handjeklap met God

De bijbel is een heel serieus boek. Maar volgens cultuurtheoloog Frank Bosman is er in dit eeuwenoude boek ook veel humor te bekennen. Hij schreef het boek ‘God houdt wel van een geintje’, en de komende zomer neemt Frank ons mee in onze zoektocht naar humor in de bijbel. Op zaterdag 3 augustus vertelt Frank over de humor in het verhaal van Abraham en de dreigende vernietiging van de stad Sodom.