EO Live 23 maart 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 23 maart 2019

Deze week werd maar weer eens pijnlijk duidelijk dat de dreiging van terrorisme nog steeds zeer aanwezig is in Nederland. In EO Live gaat Yvonne in gesprek met iemand die hier alles over weet. Hij was namelijk onderdeel van het probleem. Jason Walters was een terrorist en jihadist en wilde als martelaar sterven voor Allah. Tot zijn eigen teleurstelling werd hij in 2004 echter levend overmeesterd door een arrestatieteam en belandde in de gevangenis. Daar maakte hij een bijzonder proces door. Hij deradicaliseerde. In EO Live vertelt hij zijn verhaal. Verder is er aandacht voor de verwoestende orkaan die honderden slachtoffers maakte in Afrika en we praten met Reinier Sonneveld over de vraag: Hoe goed was 'Goede Vrijdag'? De live muziek wordt verzorgd door Wim Pols. Dit en nog heel veel meer in EO Live.... Presentatie: Yvonne Sprunken en Jan van Benthem

EO Live, zaterdag 23 maart van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud

De de-radicalisering van Hofstadgroeplid Jason W.

Zijn Arabische strijdnaam was Abu Mujahied Amrikie. Hij was samen met onder andere Samir A, en Mohammed B, de moordenaar van Theo van Gogh, een van de pioniers van het polderjihadisme in Nederland. Toen hij in 2004 gearresteerd werd in Den Haag, dacht hij dat zijn missie om als martelaar te sterven, aanstaande was. Hij gooide een handgranaat naar de politie, maar werd levend overmeesterd door een arrestatieteam. Nu, 15 jaar later is Jason Walters een ander mens. In de gevangenis kwam hij tot bezinning en deradicaliseerde. Nu werkt hij als intelligence analist, en vanavond vertelt Jason Walters zijn bijzondere verhaal in EO Live.

(Het interview met Jason Walters is om veiligheidsredenen vooraf opgenomen en dus niet live!)

Zijn gelovigen gelukkiger?

Nederlanders behoren tot de gelukkigste mensen op aarde. Ons landje steeg op de internationale VN-ranglijst naar plek 5. Belangrijk voor ons gelukgevoel zijn welvaart, sociale verbanden, maar ook bijvoorbeeld levensverwachting. Welke rol speelt religie eigenlijk bij ons geluk. Zijn gelovigen ook gelukkiger? We vroeger het aan Wubbo Scholte, klinisch psycholoog bij Eleos.

Hulpvraag na 'grootste natuurramp ooit op het zuidelijk halfrond'

Mozambique, Zimbabwe en Malawi zijn zwaar getroffen door de verwoestende orkaan Idai. De Verenigde Naties noemen het ‘misschien wel de grootste natuurramp ooit op het zuidelijk halfrond.’ Gevreesd wordt voor duizenden dodelijke slachtoffers. Tienduizenden mensen zijn dakloos en op de vlucht. Woningen, scholen en ziekenhuizen zijn verwoest. Arthur Heijstek is programmamanager voor hulporganisatie Dorcas in Mozambique.

Anorexia: De stille sluipmoordenaar

Het boek 'Emma wil leven' van Josha Zwaan gaat over een meisje dat 12 is als ze gediagnosticeerd wordt met anorexia. Jarenlang streed Emma tegen deze verschrikkelijke eetstoornis, tot ze het absolute dieptepunt bereikte. Josha Zwaan vertelt het verhaal van Emma vanaf jonge leeftijd, voor ze ziek werd tot het einde van haar leven. Naast Emma zelf, komen ook haar ouders, vriendinnen en andere mensen uit haar omgeving aan het woord. Op deze manier leer je Emma meer kennen dan alleen het feit dat ze ziek was. Terwijl Emma vecht om te leven vreet de ziekte haar van binnenuit volledig op. In april 2016 komt Emma op 18- jarige leeftijd te overlijden. In EO Live vertelt Josha Zwaan het verhaal van Emma.

Hoe goed was 'Goede Vrijdag'?

Wie de film 'The Passion of the Christ', van Mel Gibson ooit gezien heeft weet dat de kruisiging van Jezus een gruwelijk tafareel geweest moet zijn. Toch noemen christenen de dag dat hun grote voorbeeld een marteldood stierf 'Goede Vrijdag'. Waarom eigenlijk? Schrijver en theoloog Reinier Sonneveld dacht veel over deze vraag na. De komende weken wordt in EO Live een vraag behandeld over Pasen. Op zaterdag 23 maart komt de vraag aan bod: 'Hoe goed was 'Goede Vrijdag'?

Wegkomen met 'Landjepik'

5 jaar geleden, vlak na de Olympische Winterspelen in Sotsji valt Rusland het Oekraiense schiereiland De Krim binnen. De wereld staat er verbijsterd bij en kijkt ernaar. Er worden wel economische sancties ingesteld tegen Rusland, maar daar blijft het bij. Niemand een groot militair conflict wil forceren. En dus komt Rusland er mee weg en hoort De Krim sinds maart 2014 bij de Russische Federatie. We gaan erover praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

EO Live podium: Wim Pols en The Country Trail Band

The Coutry Trail Band is al meer dan 30 jaar een begrip in de christelijke muziekscene. Hans, Ruud en Wim vormen de basis met de broer van Hans, Kees Steeds, inmiddels al jaren als vaste waarde met zijn piano, accordeon en stem. Violist Gideon van Buitenen is qua leeftijd de Benjamin van de band, maar hij hoort ondertussen al zo’n 10 jaar tot de vaste bandleden. Zangeres Astrid Langeland is eveneens al lang aan de band verbonden en staat geregeld samen met de mannen op het toneel. Soms neemt ze haar man Marcel mee met zijn sologitaar. Ron de la Bey speelt af en toe mee op steelgitaar en dobro. De samenstelling van de Country Trail Band mag vaak wat wisselend zijn, altijd staat er een ervaren en gemotiveerd team op het podium. Op zaterdag 23 maart staan Wim Pols en The Coutry Trail Band op het EO Live podium. Ze zingen:

-Niet janken maar danken 3’34”

-Niets kan ons scheiden van de liefde van Jezus 3’34”

-Dankbaar 3’17”

-Moeder hoe is het in de hemel 3’23”