EO Live 16 maart 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 16 maart 2019

In deze editie van EO Live praat Yvonne met Jan van Benthem over de aanslagen in Nieuw Zeeland. Gert-Jan Segers komt langs om te praten over zijn boek ‘Waarom doe ik dit in vredesnaam’, Overwegingen van een christenpoliticus. Verder is er aandacht voor moderne vormen van hekserij en vertelt musicus Arjan Breukhoven een aantal leuke en bijzondere wetenswaardigheden over de Mattheus Passion. De Live muziek wordt verzorgd door Theo van Teijlingen. Dit en nog heel veel meer in EO Live..... Presentatie: Yvonne Sprunken en Han Hoogendoorn.

EO Live

EO Live, zaterdag 16 maart van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Gert Jan Segers vraagt zich af: ‘Waarom doe ik dit in vredesnaam?’

Volgende week kunnen we naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. In EO Live vertelt ChristenUnie-partijleider Gert-Jan Segers over een boek dat hij schreef. In dit boek zijn columns gebundeld die Segers schreeft voor het Nederlands Dagblad. Hij deelt hierin zijn gedachten over zijn politieke werk, zijn geloofsleven en het nieuws van de dag.

Mattheus Passion: Bijzondere wetenswaardigheden

In de periode voorafgaand aan Pasen worden traditioneel in heel Nederland uitvoeringen gegeven van de beroemde Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. Achter dit muziekstuk gaan tal van interessante, boeiende en leuke wetenswaardigheden schuil. Musicus Arjan Breukhoven verdiepte zich in het ontstaan en de achtergronden van de Mattheus Passion. In EO Live vertelt hij wat hij ontdekte....

Vertrouwen in kerk en pers het laagst

Het Centraal Bureau voor de statistiek heeft onderzoek gedaan naar het vertrouwen van Nederlanders in Nederlandse Instituties. En wat blijkt; de pers en de kerk zijn twee instituten die we als Nederlander het minst vertrouwen.We gaan erover praten met Andries Knevel. Hij is een man van de pers, en als theoloog ook een man van de kerk. Met hem slaan we dus twee vliegen in 1 klap.

Moderne hekserij: Oude wijn in nieuwe zakken?

Afgelopen week lazen we een toch wel opmerkelijk verhaal in dagblad Trouw. Het ging over een zogenaamde ‘witte heks’ die op de Veluwe een heksenkring wilde oprichten. Heksen? Bestaan die nog dachten we toen naïef? Na wat speurwerk op internet blijkt dat er een levende heksen -community bestaat. We gaan erover praten met Gerard Feller. Hij was therapeut en heeft in die hoedanigheid met enige regelmaat te maken gekregen met de gevolgen van hekserij.

Jan van Benthem over bloedbad Nieuw-Zeeland

Vrijdag richtte een Australische man een bloedbad aan onder Nieuw-Zeelandse moslims die het vrijdagmiddaggebed bezochten. In totaal werden 49 mensen in koelen bloede afgeslacht. Het lijkt erop dat de dader een neonazi was die zich heeft laten inspireren door de Noorse massamoordenaar Anders Breivik. We gaan over de laatste stand van zake praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Wat is er aan de hand met Justin Bieber?

U hoort hem niet zo vaak op deze zender. Maar hij is toch een van de grootste popsterren van dit moment. Ik heb het over de Canadese zanger Justin Bieber. Deze artiest getuigt regelmatig bij concerten en interview van zijn geloof. Deze week deed hij een oproep aan zijn fans om voor hem te bidden, omdat het niet goed met hem gaat. Wat is er met Justin Bieber aan de hand? We gaan erover praten met collega Joram Kaat van BEAM en 3FM.

Sunday Bloody Sunday...

We gaan het hebben over Bloody Sunday. Op die 30e januari 1972 werden veertien ongewapende demonstrerende door Britse militairen werden doodgeschoten in de Noord-Ierse stad Londonderry. Deze week werd bekend dat een Britse ex-militair alsnog vervolgd wordt voor zijn rol tijdens Bloody Sunday. We gaan er over praten met Evert van Vlastuin. Hij is journalist bij het Reformatorisch Dagblad (en liefhebber van Noord-Ierland)

Situatie van ex-leprapatienten in Nepal zorgwekkend

Nepal staat wereldwijd bekend om het Himalaya Gebergte en de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld. We reizen virtueel af naar Nepal. Niet voor een klimtocht, maar om aandacht te vragen voor de positie van ex-leprapatiënten in dit land. Erika Haisma van de Leprazending vertelt over hoopvolle ontwikkelingen.

EO Live podium: Theo van Teijlingen

Theo van Teijlingen is een soort christelijke troubadour. Op zondag treedt hij vaak op in kerken als voorganger, in combinatie met zijn liedjes en verhalen. Op zaterdag 16 maart geeft Theo samen met Stoffel Biesterbosch een optreden in EO Live. Hij speelt wel meer mee met live optredens en heeft meegewerkt aan de opnames op verschillende CD’s. Theo gaat zingen:

1) De dubbele rivier (Theo van Teijlingen/Theo van Teijlingen) 5.45

2) School (Theo van Teijlingen/ Theo van Teijlingen) 5.05

3) De deur met een touwtje (Theo van Teijlingen/Theo van Teijlingen) 2.20

4) Vuur (Theo van Teijlingen/Theo van Teijlingen) 4.10