EO Live 16 februari 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 16 februari 2019

In deze aflevering van EO Live praat Yvonne Sprunken met Egyptoloog Olaf Kaper over 'De vloek van de Farao'. Elise van Hoek (NPV) komt langs om te praten over palliatieve sedatie en Peter Ben Smit vertelt over bijbelse ingredienten in het Holleeder-verhaal. Ernst de Corte blikt terug op het leven van zijn vader Jules en zangeres Sharon Kips geeft een prachtig live muzikaal optreden. Dit en nog heel veel meer in EO Live... Presentatie: Yvonne Sprunken en Marco van der Straten.

EO Live

EO Live, zaterdag 16 februari van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

'De vloek van de Farao'

We maken even een sprong terug in de tijd naar 16 februari 1923. Toen werd de graftombe van Toetanchamon voor het eerst geopend door de Egyptologen Howard Carter en Lord Carnavon. Vijf maanden na de ontdekking van het graf stierf Lord Carnarvon plotseling en in de daaropvolgende jaren een zeventiental mensen die rechtstreeks of onrechtstreeks iets met de blootlegging van het graf te maken hadden op eerder mysterieuze wijze overleden, ontstond het verhaal van 'de vloek van de Farao'. Hoe zat dat ook alweer met die vloek? Puur bijgeloof? Of zat er toch een kern van waarheid in? We gaan erover praten met professor en Egyptoloog Olaf Kaper.

Is euthanasie onder bepaalde omstandigheden toegestaan?

Afgelopen week organiseerde de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde de Week van de Euthanasie. Euthanasie en het zelfgekozen levenseinde zijn thema's die veel aandacht krijgen in de maatschappij en in de media. Diverse groepen christenen hebben moeite met euthanasie en de motivatie achter een zelfgekozen einde. Toch hebben ook zij met dezelfde vragen te maken omtrent het levenseinde. Maar kun je dit ander invullen, zijn er andere opties en benaderingen voor je levenseinde. Te gast is Elise van Hoek van de Nederlandse Patiëntenvereniging om te praten over euthanasie en palliatieve sedatie.

Het Holleeder proces heeft ingredienten van een spannend bijbelverhaal

Manipulatie, leugens, bedrog, verraad en het volharden in verkeerde keuzes. Maar uiteindelijk toch moeten concluderen dat de spreuk ‘Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald haar wel’, ook vandaag de dag nog uiterst actueel is. Heeft het hele Holleeder proces inmiddels niet alle ingrediënten van een spannend Bijbelverhaal? En we gaan over die vergelijking praten met Peter Ben Smit, theoloog en hoogleraar contextuele bijbelinterpretaties aan de VU in Amsterdam.

Het idealisme van Jules de Corte

16 februari is de sterfdag van Jules de Corte. Deze zanger en woordkunstenaar wilde een betere wereld voor iedereen. Zijn talloze liedjes gaan over thema’s die ons nu, ruim twintig jaar na zijn dood, nog steeds bezighouden: milieu, geloof, oorlog en vrede, de commercialisering en verharding van de maatschappij. ‘Het leven is bezig onleefbaar te worden’, schreef hij in één van zijn gedichten. Toch was Jules allesbehalve een sombere man. Hij had juist veel humor en zag altijd een vonkje licht in de harten van de mensen. Met Ernst de Corte kijken we terug op het leven van Jules aan de hand van het lied 'Ik zou wel eens willen weten'.

De Verandering van Elvira Oudemast

Elvira Oudemast wordt geboren bij een Molukse vader en een Nederlandse moeder. Haar ouders trouwen op erg jonge leeftijd, waardoor Elvira grotendeels bij haar Nederlandse opa en oma opgroeit die erg veel voor haar betekenen. De situatie thuis is niet prettig en ook de Molukse cultuur is voor Elvira moeilijk te begrijpen. De vraag ‘wie ben ik’ staat centraal in haar leven. Ze voelt zich nergens echt thuis en juist omdat ze zo graag ergens bij wil horen, gaat ze in haar pubertijd haar grenzen opzoeken. Ze komt in aanraking met verkeerde vrienden en drugs. Haar zus heeft in die tijd een Christelijke vriend en zo komt Elvira uiteindelijk in aanraking met God, dit verandert haar leven. In EO Live vertelt Elvira haar bijzondere verhaal.

Het aardse paradijs van Fidel Castro

Het is zaterdag precies zestig jaar geleden dat Fidel Castro zichzelf tot premier van Cuba kroonde nadat hij zijn voorganger Batista met een guerillarevolutie had verjaagd. Fidel Castro was een man met grote dromen en ambities. Hij wilde van Cuba een aards paradijs maken waar iedereen gelijk is en waar iedereen dezelfde kansen kreeg. Eigenlijk zag hij zichzelf dus als een soort messias, een redder. Maar het liep iets ander. We gaan erover praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Waarom zijn we zo gefascineerd door het ontstaan van het leven?

De film 'Becoming' is een korte film waarin in zes minuten vrijwel de complete ontwikkeling van een baby -salamander in een doorzichtig eitje te zien is. Dus van eerste celdeling tot volwaardige salamander. Deze film heeft heeft al miljoenen mensen bereikt op internet en toen 'National Geographic' de deze week op de zijn website plaatste schoot het aantal kijkers helemaal door het plafond. We gaan over dit succes praten met Jan van IJken. hij is de filmer van dit bijzondere project.

Het leven oppakken na terreurbewind van Islamitische Staat

Mosul is sinds anderhalf jaar bevrijdt van IS. Vrijwel de gehele stad ligt in puin nadat de rookwolken van de bloedige strijd zijn opgetrokken. Toch keren bewoners terug om weer op te gaan bouwen. Een woonplek, school, werkplek. Steen voor steen wordt de stad weer opgebouwd. ZOA en Kerk in Actie helpen met wederopbouw, traumaverwerking en onderwijs. In EO Live vertelt programmamaker Lise van der Eijk over ze met haar eigen ogen zag toen ze onlangs Mosul bezocht voor EO Metterdaad.

EO Live podium: Zangeres Sharon Kips geeft prachtig optreden.

Zangers Sharon Kips won als 20-jarige de allereerste X Factor en dat maakte haar meteen tot een nationale beroemdheid. Ze maakte haar ambitie als zangeres waar en scoorde grote hits in Nederland. Vijf jaar geleden startte ze samen met haar man een kerk in Haarlem, Re Connect. Haar geloof is in al die jaren gegroeid, en haar passie voor muziek is nog steeds hartstochtelijk aanwezig. Op zaterdag 16 februari staat Sharon op het EO Live podium en zingt ze de volgende liederen:

1. Ik weet in Wie’k geloofd heb

2. Jesus it is you

3. This is amazing grace

4. I surrender all