EO Live, 22 december 2018

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live, 22 december 2018

In deze editie van EO Live duikt Yvonne samen met Kees de Vreugd in de geslachtsregisters van Jezus. Floor Koomen vertelt over zijn kerstverhaal. Richard Groenenboom beantwoord de vraag; Hoe moet je omgaan met bekeerde ex-moslims die gruweldaden op hun naam hebben staan. En Jan van Benthem analyseert de keuze van Trump om alle soldaten uit Syrie weg te trekken. Dit en nog veel meer in EO Live...

EO Live, zaterdag 22 december van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Kees de Vreugd over het voorgeslacht van Jezus

Kerst staat voor de deur en wie dan de Bijbelse kerstgeschiedenissen leest komt ook uit bij de geslachtsregisters van Jezus. Er staan er twee in de Bijbel, eentje in Mattheüs en een andere in Lukas. Er zitten echter bijzondere verschillen in de stambomen. Zo missen er namen, kloppen getallen niet en worden er vrouwen van bedenkelijk allooi genoemd. Wat kunnen we leren van deze stambomen en zijn ze wel betrouwbaar? EO Live pluist het tot op de bodem uit met Kees de Vreugd, actief voor Christenen voor Israël.

Echte dokters huilen ook...

Op een middag in januari 2016 roept Warner Prevoo, kankerspecialist in een gerenommeerd ziekenhuis, achteloos naar zijn zoon: 'Ik ga langs het ziekenhuis om een scannetje te maken, even kijken of ik geen kanker heb.' Zijn zoon roept verbijsterd: 'Papa, zoiets zég je toch niet?!' Maar Warner heeft al een tijdje last van een kuchje, en hoewel hij geen moment aan kanker denkt, is een scan zo gemaakt. Even later doet hij wat voor hem als interventieradioloog al vijftien jaar dagelijkse routine is: samen met een collega bekijkt hij de longfoto's - zijn eigen longfoto's, ditmaal - en zijn geoefend oog ziet direct dat het mis is. Zó mis dat zijn collega vraagt om mee te kijken. Zo begon de nachtmerrie waarvan hij alles wist, tot het hemzelf overkwam en hij niets bleek te weten.

Het Kerstverhaal van Coevorden: Het IJzerkoekenoproer

Er is niets nieuws onder de zon als het gaat over discussies over overlast rondom Oud en Nieuw. Ook in het Coevorden van 1770 hield men zich bezig met het verbod op een ‘bron van overlast’ rondom de jaarwisseling. En deze bron van overlast was het uitdelen van zogenaamde ijzerkoeken op Nieuwjaarsdag. In Coevorden was het namelijk gebruikelijk om op Nieuwjaarsdag wafels uit te delen aan de armen in de stad. Een borrel kon hierbij natuurlijk niet ontbreken, en dat leverde regelmatig overlast op. Daarom wilde het gemeentebestuur dit gebruik verbieden. Maar de inwoners van Coevorden waren het hier niet mee eens, en er brak op 22 december 1770 een ware volksopstand uit. Dit verhaal staat ook wel bekend als 'Het Kerstverhaal van Coevorden'. We gaan erover praten met Stefanie Ottens, directeur van het Stedelijk Museum Coevorden.

Hoe ga je om met ex-moslimterroristen?

Het is bijna kerst, tijd van vrede. Maar als je naar het nieuws kijkt is vrede ver te zoeken. Ook in Nigeria woedt al jarenlang een groot religieus conflict tussen radicale moslims van Boko Haram en christenen. Richard Groenenboom van Stichting De Ondergrondse Kerk reisde naar Nigeria en sprak daar met ex -moslims die hun radicale verleden achter zich hebben gelaten en nu Jezus volgen. Veel van hen hebben vreselijke dingen gedaan. Hoe ga je om met tot geloof gekomen ex -moslims die dit soort dingen hebben gedaan?

Diepe Gronden: Het psalmboek van Matthew Jacoby

Vanaf komende week ligt er een bijzonder boek over de Psalmen in de boekwinkels; Diepe Gronden. Het is een boek van de Australische zanger en voorganger Matthew Jacoby. Deze man is vooral bekend van zijn band 'Sons of Korah'. EO Live belt met Johan Bakker. Johan publiceerde honderden muziek-, literatuur- en beeldende kunstrecensies, en hij is de afgelopen maanden heel druk geweest om dit boek van het Engels naar het Nederlands te vertalen.

Donald Trump trekt troepen terug uit Syrie: Wat zijn de gevolgen?

De regering van Donald Trump is begonnen met het terughalen van Amerikaanse militairen uit Syrië. Binnen 100 dagen, dus voor april 2019 moeten alle Amerikaanse soldaten vertrokken zijn. De actie van Trump is vanuit Amerikaans oogpunt enigszins te begrijpen. Want Trump is een isolationistische president die de Amerikaanse belangen voorop stelt. Maar wat betekent deze beslissing voor de regio? Lachen Assad, Poetin en Rohani nu al in hun vuistje? EO Live praat met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Eindtijdserie Aflevering 8: Wat betekent het getal 666?

Richting einde van het jaar kijkt EO Live met theoloog Reinier Sonneveld naar wat de bijbel zegt over de zogenaamde 'eindtijd'. Reinier schreef het boek 'Gids voor de laatste dagen'. Dat was reden om met hem een serie te maken over alles wat de bijbel zegt over de 'dingen die nog moeten gaan gebeuren'. In deze aflevering kijkt Reinier naar de betekenis van het getal 666.