EO Live 9 maart 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 9 maart 2019

In deze editie van EO Live praten we met collega Hella van der Wijst over haar boek 'Troost. Als je iemand mist'. Verder zoomen we in op de veertigdagentijd en de verschillende manieren van vasten. Koos van Noppen vertelt waarom hij zondag meeloopt in een mars voor het klimaat. Leon van Steensel praat over de Zilveren Duif Awards en Alfred Muller vertelt over oplopende spanningen rondom de 'Gouden Poort' in Jeruzalem. De live muziek wordt verzorgd door zangeres Kirsten Alting. Dit en nog veel meer in EO Live.... Presentatie: Yvonne Sprunken en Timo Gerritsen.

EO Live

EO Live, zaterdag 9 maart van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

EO Live neemt afscheid van Hella van der Wijst

Op zaterdag 9 maart neemt de redactie van het programma EO Live afscheid van presentatrice Hella van der Wijst. Hella was de vaste vervanger van Yvonne Sprunken, die het zaterdagavondprogramma op NPO Radio 5 presenteert. Hella van der Wijst is vanaf 2015 verbonden geweest aan de EO en presenteerde diverse programma’s. Zo presenteerde ze het dagelijkse tv-programma ‘Geloof en een Hoop Liefde’, ‘Bakkie Troost’ dat ik ‘Ik mis je’ werd, ‘De nieuwe dag’ en presenteerde ze regelmatig EO-live en maakte ze radiocolumns voor Thuis op 5. In de radio-uitzending van EO Live vertelt Hella over haar onlangs verschenen boek ‘Troost, als je iemand mist’.

Spanningen rondom 'Gouden Poort' naar kookpunt?

Het is erg onrustig rondom de Gouden Poort in Jeruzalem. De spanningen tussen Joden en Palestijnen lopen flink op nu een groep Palestijnen zonder toestemming het gebouw bij De Gouden Poort opnieuw geopend hebben. Nou en? Denkt u misschien. Nou deze plaats speelt een belangrijke rol in zowel de islam, het jodendom en het christendom. Volgens sommige christenen zal Jezus, als hij terugkomt, door deze poort Jeruzalem binnengaan. We gaan over de situatie praten met Alfred Muller in Jeruzalem.

Wordt je als christen geacht om te vasten in veertigdagentijd?

De veertigdagentijd is in volle gang. Direct na het carnaval starten de veertig dagen voorafgaand aan Pasen. Binnen het christendom is deze periode vaak een tijd van vasten om je volledig te richten op God en de belangrijke gebeurtenissen rond Pasen. Tegenwoordig lijkt de populariteit van vasten weer te toe nemen, zowel onder christenen als niet-christenen. Yvonne gaat erover in gesprek met theoloog Dorina Nauta, werkzaam bij stichting Tear.

Wie zijn de kanshebbers van de Zilveren Duif Awards 2019?

Volgende week donderdag wordt in de Basiliek in Veenendaal het grote ‘Zilveren Duif Gala 2019’ gehouden. Tijdens dit gala worden de Zilveren Duif Awards uitgereikt. Deze prijzen worden gezien als de belangrijkste onderscheidingen voor de christelijke muziekscene in Nederland. We gaan over de geschiedenis van dit gala, en de kanshebbers van donderdag praten met muziekjournalist Leon van Steensel.

Toch maar weer zaken doen met Assad?

Langzaam maar zeker trekt de rook op in Syrie. Nu IS is verlagen lijkt de oorlog voorbij en kan de wederopbouw beginnen. Zo lijkt het. Volgens Rusland kunnen de 5 miljoen Syrische vluchtelingen met een gerust hart terug naar hun thuisland. Maar is dat wel zo? Er is namelijk een onveranderde factor in dit verhaal. En die factor luistert naar de naam Assad. We gaan erover praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Duurzaamheid prima! (Zolang het maar geen geld kost....)

Morgen wordt in Amsterdam een klimaatmars gelopen. Maar is het klimaat nog wel zo’n issue kun je jezelf afvragen. Deze week kwam namelijk het nieuws naar buiten dat Nederlanders de klimaatverandering plotseling een veel minder groot probleem vinden nu blijkt dat we er allemaal diep voor in de buidel moeten gaan tasten.... Iemand die zich hier druk om maakt is Koos van Noppen. Hij schreef een vlammend betoog over waarom hij morgen WEL gaat meelopen....

Is het christendom op sterven na dood in Japan?

We gaan naar Japan, waar christenen nog minder dan 1% van de bevolking uitmaken. Kerken zijn er vaak vergrijsd en naar binnen gericht. De Nederlandse stichting 3 x M wil dit veranderen en is van plan om via sociale media te gaan evangeliseren onder de Japanse bevolking. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Jan Bomhof is vanuit 3xM betrokken bij het Japan-project en geeft tekst en uitleg.

EO Live podium: Kirsten Alting

Kirsten Alting is zangeres en schrijfster. In 2014 bracht ze haar album Praise His name uit en in vorig jaar verscheen haar boek God weeft goud door elk verhaal. Kirsten is ook ambassadrice voor Mercy Ships. Ze is getrouwd en heeft vier kinderen tussen de 9 en 18 jaar. In EO Live zingt Kirsten 4 liederen en vertelt ze haar verhaal.

Kirsten zingt in EO Live:

1) Tell it like it is. Componist: david Phelps tijd 3:03

2) Unlikelies : dixie phillips, sharon phillips; bert Johnson 3:57

3) Do it afraid: sam en becca mizell 4:14

4) Hoop voor de naties: karen peck, lee black and benji cowart. Nederlandse vertaling kirsten alting