EO Live 19 januari 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 19 januari 2019

In deze editie van EO Live bekijkt Yvonne Sprunken de Ranglijst Christenvervolging 2019. Klimaatdeskundige Reinier van den Berg kijkt naar de vraag of het slim is om Lelystad Airport uit de breiden. Henk Binnendijk buigt zich over de vraag waarom sommige gebeden niet verhoort worden. Bart Wallet legt uit wat het Bahai -geloof is en Anton Lagendijk vertelt over de grote verandering die hij doormaakte... De live muziek wordt verzorgd door The Bowery. Dit en nog heel veel meer redenen om te luisteren naar EO Live....

EO Live

EO Live, zaterdag 19 januari van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Waarom gooien we geld in fonteinen?

Ieder jaar wordt er voor zo'n 1,5 miljoen euro aan muntgeld in de beroemde Trevifontein in Rome gegooid. En nu is er een conflict tussen de gemeente Rome en de katholieke kerk over van wie dit geld nu eigenlijk is. Zowel de gemeente als de kerk willen de opbrengst uit de fontein zichzelf toe -eigenen. Maar waarom gooien mensen eigenlijk zoveel muntgeld in die fontein? Wat zit daar achter? En wie heeft er nu gelijk? De kerk of de gemeente Rome? Journalist Paul van der Steen dook in deze vragen. EO Live belt hem op.

De lijst die er niet zou moeten zijn

Het is vaste prik begin januari. Open Doors publiceert de Ranglijst Christenvervolging, een lijst waar je niet vrolijk van wordt. Ook dit jaar niet. Christenvervolging neemt in ernst en omvang toe. Stond de teller van het aantal landen waar zware vervolging plaatsvindt vorig jaar op 58, dit jaar is dit aantal 73. Dat blijkt uit de Ranglijst Christenvervolging die Open Doors vandaag publiceert. "We schatten dat nu één op de negen christenen wordt vervolgd,” zegt Open Doors-directeur Maarten Dees. Twee jaar geleden was dat nog één op de elf. In de 50 landen op de Ranglijst Christenvervolging worden in totaal meer dan 245 miljoen christenen vervolgd om hun geloof. Maarten Dees is te gast in EO Live.

'Superbloedwolfmaan': Meer dan een bijzonder natuurverschijnsel?

In de nacht van zondag op maandag vindt er een bijzonder schouwspel plaats aan de hemel. Eigenlijk zijn het drie losse gebeurtenissen die op een bijzondere manier samenvallen: een bloedmaan, een supermaan en een wolfmaan. Deze combinatie vormt een zeldzaam natuurverschijnsel: de ‘superbloedwolfmaan’. We gaan over dit natuurverschijnsel praten met astrofotograaf John Sussenbach. Hij fotografeert planeten en andere bijzondere fenomenen in het heelal...

'Geen groei van de luchtvaart, maar wel goedkoop blijven vliegen'

Uit recent onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de Nederlandse bevolking een rem wil op de groei van de luchtvaartsector in Nederland. Denk aan de felle protesten tegen de uitbreiding van Lelystad Airport. Aan de andere kant willen we wel voor een paar tientjes blijven vliegen naar Barcelona. Je hoeft dan ook geen geleerde te zijn om te snappen dat die twee niet samen gaan. We gaan over dit conflict praten met Klimatoloog Reinier van den Berg.

Waarom lijken sommige gebeden aan dovemansoren gericht?

De komende week is het de 'Week van het gebed'. Deze week kent een lange traditie die al meer dan 150 jaar teruggaat en waarbij christenen wereldwijd, en uit allerlei tradities en gezindtes gezamenlijk bidden. Mooie reden voor EO Live om eens in te zoomen op het thema gebedsverhoring. Want soms is het heel duidelijk dat God een gebed verhoord. Maar heel vaak is dat niet het geval. Althans dan lijkt het alsof God het gebed niet gehoord heeft. Hoe moet je daar nou mee omgaan. EO Live belt over die vraag met Henk Binnendijk.

De Verandering: De littekens van Anton Lagendijk

Anton groeit op in een ogenschijnlijk keurig Christelijk gezin. Hij is de 6e van uiteindelijk 12 kinderen. Als Anton 5 jaar is begint zijn vader met lichamelijke mishandeling en dit tot Antons trouwdag doorgegaan. Uit angst durft Anton hier niks tegen te doen, hij durft het tegen niemand te vertellen, ook tegen zijn moeder niet. Zijn moeder heeft de pik op hem en botviert al haar frustraties op hem. Ze scheldt hem voortdurend uit en slaat en schopt hem. Als baby was hij erg kwetsbaar en zwak en voor haar betekende dit dat hij niet spoort. Ook voor God wordt Anton bang en hij laat het geloof los. Tot die ene nacht... In EO Live vertelt Anton zijn aangrijpende verhaal.

Wereldreligiedag; Meerdere wegen naar Rome?

Zondag 20 januari is het Wereldreligiedag, een dag ter bevordering van het 'interkerkelijke begrip en harmonie'. Klinkt gezellig. Wie even verder zoekt komt erachter dat deze dag wordt georganiseerd door de Bahai. Dat is een godsdienst die z'n oorsprong vindt in het Midden-Oosten en de eenheid tussen verschillende religies benadrukt. Wij van EO Live hadden er nog nooit van gehoord. Daarom bellen we met historicus Bart Wallet. Hij legt uit wat het Bahai-geloof precies inhoudt.

EO Live podium: Live muziek van 'The Bowery'

The Bowery is een Nederlandse band, opgericht in 2016 door Rokus Maasland en Ramon Scherrenberg. Beide muzikanten speelden in verschillende bands en werkten meerdere jaren samen als duo. Beide delen de passie voor muziek en het pure geluid van zang en gitaren, en de drive om een ​​verhaal te maken met dit rauwe geluid. De naam is gebaseerd op het verhaal van een district met dezelfde naam in New York. Wat begon met een prachtig idee van een luxe buurt met veel bars en theaters ging al snel bergafwaarts. Er waren bendes en het werd een puinhoop. “Lijkt een beetje op de aarde”, zeiden zanger Rokus en gitarist Ramon. “Het was ooit de bedoeling om zo mooi te zijn, maar de bewoners hebben er zelf een zooitje
van gemaakt.” En zo ontstond de bandnaam van The Bowery. In EO Live zingen ze:

  1. Don't Stop The Rain | ISRC: NL-X3E-18-00001 | Tijd: 4:36
  2. End Of The Storm | ISRC: NL-X3E-18-00008 | Tijd: 4:02
  3. Everytime I Pray | ISRC: NL-X3E-18-00005 | Tijd: 5:43
  4. A Home Never Seen | ISRC: NL-X3E-18-00007 | Tijd: 3:00