EO Live 20 oktober 2018

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 20 oktober 2018

In deze editie van EO Live praat Yvonne Sprunken met Arjan van Essen over zijn theaterproductie Kop of Munt. Arjan verloor door dit theaterproject zijn baan bij een reformatorische scholengemeenschap. Was dat het allemaal waard? Verder praat Yvonne met Ineke Strouken over Halloween en met Tijs van den Brink over Adieu God? Sir 5 treedt op! Dit en veel meer in deze EO Live op zaterdag 20 oktober 2018....

Arjan van Essen over theaterproductie 'Kop of Munt'.

Arjan van Essen deelt zijn heftige levensverhaal in een theatervoorstelling. De docent Nederlands, die in het verleden kampte met een gokverslaving, speelt zichzelf. Hij wil met zijn verhaal iets betekenen voor hen die ook worstelen met verslaving. Zijn werkgever, een christelijke scholengemeenschap uit Gouda, is minder enthousiast. Theater past volgens de school niet bij de identiteit, met als gevolg dat de baan van Van Essen op de tocht staat. Toch wil hij graag zijn verhaal vertellen op de planken, dit weekend schoof hij aan in EO Live.

Jan Molema over bouwvergunning voor Sagrada Familia in Barcelona.

De eerste steen voor de Sagrada Familia werd in 1882 gelegd, en in 2026 moet de bouw van de kathedraal naar het ontwerp van Antoni Gaudí zijn afgerond. Ik denk dat iedereen die wel eens in Barcelona is geweest de kerk wel kent. Er wordt al meer dan 130 jaar aan gebouwd, maar er was nooit een officiele bouwvergunning verleend... Tot deze week. Na jarenlang onderhandelen zijn het kerkbestuur en de gemeente Barcelona er samen uitgekomen. We gaan erover praten met professor Jan Molema, Gaudí-kenner, en lid van de Catalaanse Academie voor Schone Kunsten.

Ineke Strouken over de vraag of Halloween een christelijke oorsprong heeft.

Er waren afgelopen week weer een paar relletjes rondom geplande Halloween-evenementen. Zo paste een pretpark een evenement aan vanwege klachten over het satanische karakter van een attractie. In Amerika is Halloween op 31 oktober al jarenlang een groot begrip, maar ook in Nederland lijkt het spookfeest steeds meer voet aan de grond te krijgen. Wat u misschien niet weet is dat Halloween een christelijke oorsprong lijkt te hebben. Vroeger werd Allerheiligen of 'All Hallow's Eve', waarvan Halloween weer een verbastering lijkt te zijn, uitgebreid gevierd in de christelijke wereld. Volkskundige Ineke Strouken vertelt in EO Live hoe dat zit.

Olieverslaving lijkt recht te buigen wat krom is....

Afgelopen week verscheen de laatste column van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Hierin schrijft hij: 'De Wereld zwijgt over Arabische misstanden'. Het lijkt erop dat de journalist zijn kritische houding met de dood heeft moeten bekopen. Maar heeft hij gelijk? Zwijgt de wereld over misstanden? Kunnen landen die in bezit zijn van olie en gas tegenwoordig ongestraft doen en laten wat ze willen? Worden principes verkwanseld vanwege de westerse olieverslaving? We gaan erover praten met journalist Jan van Benthem van het Nederlands Dagblad.

Peter Siebe over de kracht van De Kronieken van Narnia.

Afgelopen week werd bekend dat Netflix, u weet wel, van die tv series, alle rechten van de boekenserie 'De Kronieken van Narnia', van de Britse schrijver C.S. Lewis heeft gekocht. Afgelopen jaren werden al enkele van deze 7 -delige boekenserie verfilmd, maar het is nu voor het eerst is dat één bedrijf de rechten van alle zeven boeken in bezit heeft. We gaan over de boekenserie 'De Kronieken van Narnia' praten met iemand die alle delen meerdere keren gelezen heeft. In EO Live vertelt Peter Siebe over de kracht van deze bijzondere boekenreeks.

Tijs van den Brink over 100 afleveringen Adieu God?

Dit weekend wordt de 100e aflevering van Adieu God? uitgezonden op tv. Om dat jubileum te vieren worden in de nacht van zondag 21 op maandag 22 oktober tien afleveringen herhaald, waar Tijs bijzondere herinneringen aan heeft. De gasten in die afleveringen van Adieu God? zijn Dries van Agt, Johan Derksen, Margriet van der Linden, Maarten ’t Hart, Midas Dekkers, Erik Scherder, Jeroen Pauw, Marlies Dekkers, Youp van ’t Hek en Esther Gerritsen. EO Live belt met Tijs van den Brink om te praten over 100 afleveringen Adieu God?

Mira de Boer vertelt over haar boek 'Niet van hier'.

Mira de Boer vertelt het leven van haar oma Mara Theresia die leefde als protestantse in een katholiek land, recessie en armoede meemaakte, kind na kind kreeg en haar ouders in huis nam. Een portret over het harde leven rondom de twee Wereldoorlogen van de vorige eeuw.

Hubrecht Smits over Trans World Radio in India en Bangladesh

Luistergroepen in Bangladesh en radio-uitzendingen in 100 talen in India. Hubrecht Smits, directeur van Trans World Radio, afgekort TWR, kan ons er alles over vertellen. Hij heeft met eigen ogen het effect van 40 jaar TWR in India gezien en de prille start van TWR in Bangladesh. In EO Live vertelt de directeur van Trans World Radio over het werk van zijn organisatie in Azie.