EO Live 22 september 2018

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 22 september 2018

In EO Live geeft Jonny Boston een swingend optreden met zijn band The Jazzuits. Hella van der Wijst praat met Sidney van den Bergh over de functie van de lokale kerk na het afschuwelijke ongeluk in Oss. Ronald van der Molen vertelt over het maken van fouten. En Florens van der Spek vertelt over zijn transformatie van neonazi tot christelijk politicus. Dit en meer in EO Live...

Swingen met Jonny Boston & The Jazzuits.

Combineer swing met de bezieling van gospel en jazz en je hebt Jonny & the Jazzuits. Dit kwartet onder leiding van Jonny Boston heeft zich deze muzikale smeltkroes. En vanavond swingen ze op het EO Live podium. Ze zingen ondermeer 'How Great Thou Art'.

Sidney van den Bergh over de functie van de kerk na het drama in Oss.

Afgelopen week gebeurde er een verschrikkelijk ongeluk in het Brabantse Oss. Een bakfiets kwam onder de trein en vier kinderen kwamen hierbij om het leven. Een ander kind en een volwassene raakten zwaargewond. Vanmiddag openden verschillende kerken en moskeeën in Oss de deuren om rouwende inwoners van Oss een plek te geven om hun verdriet te delen. Welke rol heeft de kerk als het gaat om macro-rouwverwerking? En hebben kerken anno 2018 toch een grotere samenbindende factor dan we denken? In EO Live praat Hella van der Wijst met initiatiefnemer Sidney van den Bergh.

Ronald van der Molen over het belang van fouten maken.

Ieder mens maakt veel fouten in zijn leven. Maar erover praten vinden we allemaal erg moeilijk. Kijk bijvoorbeeld maar eens op social mediaplatformen als Facebook. Je struikelt over de succesverhalen, maar probeer eens een voorbeeld te vinden over een domme fout de iemand maakte... Succes! Hoe komt dat? We leven in een schaamtecultuur waarin falen een schande is. En dat moet veranderen vindt Ronald van der Molen. Hij spreekt op 11 oktober op een speciaal symposium dat gaat over het maken van fouten.

Paul van Geest over gevonden restanten van kerk Nicea.

Op de bodem van een meer bij de Turkse stad Iznik, het vroegere Nicea, zijn de ruïnes van een oude kerk gevonden. Volgens archeologen zou het best eens kunnen gaan om de resten van de kerk waar in 325 na Christus de beroemde kerkvergadering van Nicea heeft plaatsgevonden. Als dat inderdaad het geval blijkt te zijn gaat het hier om een spectaculaire vondst. Iemand die alles van het concilie van Nicea weet is professor Paul van Geest.

Pim van Arnhem over onbereikte mensen in Azie.

Dertig jaar zending in Centraal-Azië: door Gods genade en de onbaatzuchtige inzet van zendelingen zijn duizenden Centraal-Aziaten tot geloof gekomen en zijn er gemeenten ontstaan. People International Nederland heeft daarin een bescheiden rol mogen spelen door de enorme inzet van de veldwerkers en het kantoorteam. Toch zijn er nog steeds tientallen totaal onbereikte bevolkingsgroepen. Pim van Arnhem vertelt hoe deze mensen alsnog bereikt kunnen worden.

Jan van Benthem over gevaar van kunstmatige intelligentie.

Militaire grootmachten zijn druk bezig om kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol te geven in hun defensieapparaat. Zo wil het Pentagon bestaande bommenwerpers en jachtvliegtuigen gaan uitrusten met kunstmatige intelligentie, die zelf kan beslissen of een doel aangevallen wordt of niet. De piloot speelt hierbij dan geen rol meer. De Amerikanen zijn in rap tempo bezig om hun wapentuig te robotiseren omdat ze zien dat de Russen en de Chinezen hier ook al druk mee bezig zijn. Een soort nieuwe wapenwedloop dus. We gaan erover praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Paul Cools over toneelstuk evangelist Marcus.

In Belgie is hij bekend als acteur, zanger en kleinkunstenaar, in Nederland nog niet... maar wie weet gaat het evangelie van Marcus daar verandering in brengen... Frank Cools is de naam en hij is hij geprikkeld, gefascineerd, gegrepen zelfs door de evangelist Marcus en hoe hij Jezus heeft beschreven. Frank wil de planken op met een monoloog over deze evangelist en waarom willen we graag weten van Frank Cools. EO Live belt hem op.

Florens van der Spek over zijn veranderingsproces.

Tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen steelt hij de harten van veel mensen als hij als woordvoerder van de partij “ Stem op Jezus “ in het programma JINEK de mensen oproept om op Jezus te stemmen. Zijn oprechte glimlach en ontwapenende persoonlijkheid maken zijn verhaal geloofwaardig. Maar achter die glimlach schuilt het verhaal van een jongen die verzeild raakte bij Neo Nazi’s en die het liefst al vechtend en cocaine snuivend door het leven ging. Totdat iemand hem een boekje geeft met het advies dat eens te gaan lezen…

Henk van Steeg over 'De Hoopvolle Honderd'.

Op zondag 23 september is er live vanuit de EO -Kapel een feestelijke uitzending van Thank God It's Sunday. In Thank God It’s Sunday verzamelt Henk van Steeg al sinds 2016 hoopvolle verhalen. Momenten, mensen en muziek door wie hoop voelbaar of zelfs zichtbaar wordt. In deze radio-special ontmoet Henk de mensen die hij de afgelopen jaren sprak. Hoe is het nu met ze? In EO Live bellen we met Henk van Steeg over de afsluiting van dit bijzondere project.