EO Live 1 juni 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 1 juni 2019

In deze uitzending van EO Live praten we met journalist Stevo Akkerman over de vraag; 'Wat is goed? En wanneer is iets slecht?' Met Bart Wallet praten we over het Eichmann proces in 1962. Embert Messelink vertelt over de Monniksgier die in Nederland is neergestreken en Piet van Die vertelt over een kerkdienst in 'poptempel' Paradiso. Het koor United4Christ geeft een spetterende acte de presence. Dit en nog heel veel meer in EO Live op 1 juni....

EO Live, zaterdag 1 juni van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Presentatie: Yvonne Sprunken en Tom Mikkers

Inhoud:

Zwart, wit en grijs

Wie wil er niet het goede doen? Iedereen toch? Maar wat is 'goed' eigenlijk? En wanneer is iets 'slecht'? Vanaf zondag 2 juni start Trouw-journalist Stevo Akkerman voor de EO een zoektocht naar het goede. In de serie ‘Wat is dan goed’, verkent hij het begrip ‘goed’. In EO Live vertelt Stevo over zijn zoektocht en de uitkomsten.

Monniksgier in Nederland

Voor het eerst in veertien jaar is deze week in Nederland een monniksgier gezien. Het gaat om de grootste roofvogel van Europa. De soort komt normaal alleen voor in Zuidelijk Europa, van Turkije tot Spanje. Waarom is deze vogel vernoemd naar Monniken? En hoe bijzonder is het feit dat deze vogel in Nederland is? We gaan erover praten met vogelliefhebber Embert Messelink.

Het belang van het Eichmann-proces

We gaan terug in de tijd naar 1 juni 1962. Toen werd in Jeruzalem jodenvervolger Adolf Eichmann terechtgesteld nadat hij werd veroordeeld voor zijn rol in de Holocaust. We kennen allemaal het verhaal van zijn ontvoering door de Mossad vanuit Argentinie naar Israel. We gaan over het belang van zijn rechtzaak en straf praten met historicus Bart Wallet.

Waarom takelen we af?

Ouder worden en steeds minder kunnen, we vinden dat dit bij het leven hoort. Eigenlijk denken we nooit na over de vraag; Waarom worden we uberhaupt ouder? En waarom takelen we af? Welk mechanisme zit hierachter? Nederlandse wetenschappers hebben nu een zeldzaam gen ontdekt. Mensen die dit gen dragen worden over het algemeen een stuk ouder dan gemiddelde en lopen veel minder kans op dementie. Een gesprek met bioloog Tom Zoutewelle

Kerkdienst in ‘poptempel’ Paradiso

Komende zondag keert de Amsterdamse ‘poptempel’ Paradiso nog een keer terug naar zijn oorspronkelijke bestemming. Dan wordt er namelijk een kerkdienst georganiseerd rondom het thema kerk en popmuziek. De dienst zal geleid worden door drie predikanten. EO Live belt met een van hen; Johnny Cash-predikant Piet van Die.

Geen keppeltje dragen in Duitsland

Afgelopen woensdag vond er in Den Haag een demonstratie plaats tegen antisemitisme. Mensen werd gevraagd om een keppeltje te dragen. Dit naar aanleiding van het advies van de Duitse overheid aan Duitse joden om niet ‘altijd en overal’ een keppeltje te dragen. Het advies komt als een schok, omdat Duitsland een naam heeft als het om jodenvervolging gaat. Wat is er zo’n 75 jaar na de Holocaust aan de hand in Duitsland? Een gesprek met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

De bijbel open voor 100 talen

Stelt u zich eens voor: we spreken hier in Nederland wel Hollands met elkaar, maar alleen als gesproken taal. We kennen geen geschreven Nederlands; er staat niets op papier. We kunnen ook niet lezen en schrijven. Maar we willen wel graag de Bijbel lezen in onze eigen taal. Dus moeten we niet alleen leren lezen en schrijven, maar ook een complete geschreven taal ontwikkelen. Hoe pak je dit aan? Voor deze uitdaging staan Gerben en Gerda Budding dagelijks in de Afrikaanse republiek Congo.

Boekbespreking: ‘‘Hete thee en drie klontjes suiker’

Al 6 jaar verzorgt en begeleidt Netty Dijkstra-Geuze haar twee fantastische zoons met autisme. Tot er een dag komt dat alles haar teveel wordt, met burn-out en een ernstige psychotische depressie tot gevolg. In ‘Hete thee en drie klontjes suiker’ beschrijft ze haar privésituatie, waarbij de impact dat autisme heeft op het dagelijkse leven van een gezin, inzichtelijk wordt gemaakt aan de hand van een persoonlijk (herstel)verhaal. Netty vertelt in EO Live haar verhaal.

EO Live podium: United4Christ & Aad Contze

United4Christ is een bevlogen koor van topniveau, dat het publiek telkens weer mee weet te nemen op een muzikale reis. Voeg er een orkest met hoogstaande musici aan toe en je hebt iets unieks. Dat is precies wat United4Christ is. United4Christ bestaat uit 20 zangers en zangeressen, een eigen combo en een blazerssectie. Het geheel staat onder leiding van dirigent Aad Contze. Vanuit hun persoonlijke geloof brengen koor en orkest een swingend programma. Op zaterdag 1 juni staat United4Christ op het EO Live podium. Het koor zingt:

Lied 1) Blessings : 4.38

Lied 2) Forever: 5.34

Lied 3) To the throne : 5.23

Lied 4) We give you glory : 6.45