EO Live 9 november 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 9 november 2019

In deze editie van EO Live is er veel aandacht voor het feit dat het precies 30 jaar geleden is dat 'De Muur' viel. Verder kijken we naar de moord op John F. Kennedy en vertelt Johan Bakker hoe de Amerikaanse rapper Kanye West binnenloopt met de verkoop van'Jezus-sokken'. Frank Bosman vertelt wie Sint Maarten was, en samen met Henk Binnendijk kijken we naar de hemel. De live muziek wordt verzorgd door de heren van 'The Bowery'... Dit en nog heel meer meer in EO Live!

EO Live

EO Live, zaterdag 9 november van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

30 jaar na de val van de muur

Exact dertig jaar geleden was het in Berlijn groot feest. De Muur was gevallen, althans men kon zo langs de grensovergang zonder tegengehouden te worden door de Oost-Duitse politie. Het was het begin van Die Wende, het instorten van de DDR, uitmondend in het huidige verenigde Duitsland. Wat zijn, dertig jaar later, de gevolgen van de val en hoe leeft dat nu in Duitsland. EO Live gaat in gesprek met Evert van Vlastuin, hij is journalist bij het Reformatorisch Dagblad en reisde onlangs nog af naar Duitsland.

Opfriscursusje ‘IJzeren Gordijn’

We staan in EO Live stil bij de val van de Muur in 1989. Maar we zoomen ook in op de vraag waarom de muur überhaupt gebouwd werd. Was de bouw van de muur het officiële startschot van de ‘Koude Oorlog’? We vragen het historicus Enne Koops.

De avonturen van een bijbelsmokkelaar

In de jaren van de koude oorlog werden er veel bijbels gesmokkeld naar de andere kant van het IJzeren Gordijn. Iemand die ook veel bijbels naar Oost-Europa en Rusland smokkelde was Klaas Muurling. In EO Live vertelt hij over enkele van zijn avonturen.

Waar is de hemel?

Henk Binnendijk weet niet hoe de hemel er uit ziet. En toch wilde hij er graag een boek over schrijven. Want de Bijbel begint met de woorden: ‘In het begin schiep God de hemel. De hemel is het zenuwcentrum waar de aarde uit voortgekomen is. EO Live praat met Henk over de vraag hoe hij denkt dat de hemel eruitziet.

‘Jezus-trui’ voor 250 dollar

Een paar witte sportsokken die er gedragen uitzien, met de tekst ‘Jesus is King’ voor 20 dollar. Een joggingbroek met de beeltenis van Jezus voor een luttele 200 dollar en een Jezus-trui voor 250 dollar. De Amerikaanse rapper Kanye West heeft een heuse merchandise-lijn gelanceerd rondom zijn gospelalbum ‘Jesus is King’. Muziekjournalist Johan Bakker laat zijn licht schijnen over dit fenomeen.

Moeder aller complottheorieën: De moord op JFK

We gaan een tijdreis maken naar een gebeurtenis op 9 november 1960. Dat was de dag dat John F. Kennedy werd gekozen tot de 35 president van Amerika. We weten allemaal hoe dat is afgelopen: Hij werd 22 november 1963 doodgeschoten in Dallas, Texas. Hoe komt het toch dat er altijd een zweem van geheimzinnigheid is blijven hangen rond deze moord? We gaan erover praten met Kennedy-kenner Perry Vermeulen. Hij schreef meerdere boeken over de moord op JFK.

11 November is de dag…

Maandag is het 11 november en u kent natuurlijk allemaal het liedje ‘11 november is de dag, dat mijn lichtje branden mag...’ nog wel van vroeger. Hoe zat het ook alweer met Sint Maarten? Wie was hij? En waarom vieren we anno 2019 nog steeds ‘Sint Maarten’? We vragen het aan cultuurtheoloog Frank Bosman.

EO Live podium: ‘The Bowery’

The Bowery is een Nederlandse band, opgericht in 2016 door Rokus Maasland en Ramon Scherrenberg. Beide muzikanten speelden in verschillende bands en werkten meerdere jaren samen als duo. Beide delen de passie voor muziek en het pure geluid van zang en gitaren, en de drive om een ​​verhaal te maken met dit rauwe geluid. De bebaarde mannen schrijven geen standaard liedjes over liefde en liefdesverdriet. Nee, de nummers van The Bowery gaan over het echte leven, zoals velen het kennen: puur en met een ruw randje. Over twijfel, pijn en verdriet. Maar ook over hoop en geloof.