EO Live 28 september 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 28 september 2019

In deze editie van EO Live bekijken we paddenstoelen, tellen we vogels en kijken we vol verbazing naar mensen die een toost heffen op de Hobbit Bilbo Balings. Arnold den Breems vertelt over zijn veranderproces; Hij veranderde van criminele drugsgebruiker in een evangelist. Bart Wallet neemt ons mee langs Joodse feestdagen en Paul Cherryseed zingt zijn prachtige liedjes. Dit en nog veel meer in EO Live op zaterdag 28 september....

EO Live

EO Live zaterdag 28 september van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Presentatie: Yvonne Sprunken en Arjan Mitzer

Inhoud:

Eetbare en giftige paddenstoelen

Daar zijn ze weer! De paddenstoelen, want het is tenslotte herfst. Veel paddenstoelen staan er prachtig bij en zijn nog smakelijk ook. Maar er zitten exemplaren tussen die je beter kunt laten staan. Dat neemt niet weg dat dit prachtige stukje natuur best wel eens in het herfstzonnetje gezet mag worden. In EO Live deden we dat met paddenstoelenjager Gerard Koopmanschap.

30 procent minder vogels…

Somber nieuws uit Amerika. Want in heel Noord-Amerika zijn in een halve eeuw tijd drie miljard vogels verdwenen. Wetenschappers waarschuwen, want ook in Europa en Afrika daalt de vogelstand in rap tempo. Sommige soorten zijn bijna gehalveerd en in totaal is er sprake van een afname van 30 procent. We gaan erover praten met onze huisbioloog Tom Zoutewelle.

Hobbit-dag in Tilburg

“In een hol onder de grond woonde een hobbit. Geen naar, smerig, nat hol, vol endjes wormen en een bedompte geur, maar ook geen droog, kaal, zanderig hol met niets erin om op te zitten of te eten: het was een hobbithol, en dat betekent gemak.”

Dat zijn de legendarische beginzinnen van het boek ‘De Hobbit’ van schrijver Tolkien. Hij schreef het boek in 1937 en dat boek is nog steeds razendpopulair. Zo populair dat er nog steeds ieder jaar over de hele wereld ‘Hobbit-dagen’ worden georganiseerd. En die dag is nu gaande in Tilburg. Aan de lijn; Jan van Breda van Nederlandse Tolkien-genootschap.

Nieuwe serie: Joodse feestdagen

De Joodse cultuur en traditie is rijk aan eeuwenoude feest- en treurdagen. Bart Wallet is historicus en kenner van de Joodse geschiedenis. Hij neemt ons de komende weken mee op een ontdekkingstocht langs de meest bepalende Joodse feestdagen. Op zaterdag 28 september is de aftrap met een blik op de viering van het Joodse nieuwjaar.

De Verandering van Arnold den Breems

Van een criminele drugsgebruiker, waarbij niets en niemand in de buurt veilig was naar een man die geroepen is door God om jeugd op straat te bereiken. Arnold maakte een veranderingsproces door dat van hem een compleet ander mens maakte. In EO Live vertelt hij zijn verhaal.

EO Live Podium: Paul Cherryseed

Paul Cherryseed maakt vrolijke liedjes over niet altijd vrolijke thema’s. “Hartverscheurende, vruchtbare, verlossende of vrolijke verhalen, met hoop en Goed nieuws. Sprookjes die te mooi lijken om waar te zijn, maar tóch waar zijn. Zelfgeschreven folkliedjes en pop- folk- en gospelsongs van anderen, met vers nieuws vanuit de hemel.” Op zaterdag 28 september staat Paul Cherryseed op het EO Live podium.