EO Live 5 oktober 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 5 oktober 2019

In deze editie van EO Live bekijken we of de Brexit terreurbeweging IRA nieuw leven kan inblazen. We bellen met Sela-zanger Frans Korpershoek om te praten over zijn kringloopwinkel. We praten met een moderne 'Doctor Quinn', en luisteren naar traditionele draaiorgels. Jan van Benthem laat zijn licht schijnen over het internationale nieuws en schrijver Leonie Bouwman vertelt over haar narcistische vader. De band Crossfade staat op het EO Live podium en speelt mooie liedjes. Dit en nog veel meer in een spetterende editie van EO Live....

EO Live

Zaterdag 5 oktober van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Presentatie: Yvonne Sprunken en Louis Esmeijer

Inhoud:

De kringloopwinkel van Sela-zanger Frans Korpershoek

Kringloopwinkels zijn hip. Recyclen, hergebruik en het opknappen van oude spulletjes is helemaal van deze tijd. Dat werd nog eens onderstreept vandaag tijdens de Nationale Kringloopdag, waarop kringloopwinkels hun werk extra onder de aandacht brachten. Iemand met een eigen kringloopwinkel is Frans Korpershoek. Huh, dat is toch de zanger van Sela? Klopt, maar sinds vorig jaar runt hij samen met zijn vrouw een eigen kringloopwinkel in Maassluis, De Doorsluizer. EO Live belt op deze Nationale Kringloopdag met Frans.

Kan Brexit terreurbeweging IRA nieuw leven inblazen?

Over ruim drie weken is de Brexit een feit. Er wordt op dit moment echter nog veel gesproken over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Dat is een kernpunt in het Brexitverhaal, want Ierland hoort bij de EU, terwijl Noord-Ierland bij Groot-Brittannië hoort. De vraag rijst dan; Kan het hele Brexit-verhaal ervoor gaan zorgen dat oude spanningen tussen de katholieke Ieren en de protestantse Noord-Ieren weer gaan oplopen? Of is de spannende tijd van aanslagen door de IRA, en represailles van het Britse leger, echt voorbij? Een gesprek met Ierlandkenner Evert van Vlastuin. Hij is journalist bij het Reformatorisch Dagblad.

Draaiorgelcultuur voortaan immaterieel erfgoed

Niet iedereen vindt het geluid even mooi, maar bijna heel Nederland koestert de traditie. Vanaf vrijdag is de Nederlandse draaiorgelcultuur officieel bijgeschreven op de inventaris van cultureel immaterieel erfgoed. En dat is hard nodig omdat de draaiorgels uit het straatbeeld dreigen te verdwijnen. EO Live belt met mr. Draaiorgel himself, Joop Budding.

Schrijver Leonie Bouwman over haar narcistische vader

De vader van Leonie leidde met zijn charisma iedereen om de tuin. Wie af en toe met hem omging, kon onmogelijk invoelen hoe hij telkens over de grenzen van zijn kinderen heenging. Of invoelen hoe hij onder hun huid kroop en al hun energie wegzoog. Leonie schreef een boek over hoe haar weinig empathische vader een allesoverheersende rol speelde. In EO Live vertelt Leonie haar verhaal.

Joodse feesten onder de loep

Pesach, Poerim en Chanoeka zijn bekende Joodse feesten. Maar kennen we Rosj Hasjana, Jom Kippoer, Soekot, Sjemini Atseret en Simchat Tora? Omdat al deze feesten gevierd worden in de maand oktober, staat tijdens de Joodse feestmaand in EO Live elke week een feest centraal. Samen met historicus Bart Wallet stort presentator Yvonne Sprunken zich in het feestgedruis. Iedere week staat EO Live stil bij een ander Joods feest. Wat zijn de verhalen en achtergronden?

Buurman en Buurman

Soms zegt een beeld meer dan duizend woorden… Afgelopen week stond er een mooie foto in de krant. De foto toonde een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Britse collega Boris Johnson. En die foto riep wat vragen op; Hoe komt het dat deze mensen de leiders zijn van de ‘vrije westerse wereld’? Krijgt een volk inderdaad ‘de leiders die het verdient’? Zo ja, wat zegt dat over ons? We gaan erover praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Willika Engel is moderne ‘Doctor Quinn’

Kent u de EO-serie ‘Doctor Quinn Medicine Woman’ van vroeger nog? Actrice Jane Seymour speelde de rol van plattelandsdokter Michaela Quinn in het Wilde Westen van Amerika. Willika Engel zag de serie als kind en wist al snel ‘dat wil ik ook!’. In haar geval bleef het niet bij een kinderfantasie: ze werd inderdaad arts. Oké, niet in het Wilde Westen, maar wel in het westen van Afrika. In Burkina Faso om precies te zijn. In EO Live vertelt ze haar verhaal.

EO Live podium: Crossfade

CrossFade is van oorsprong een 6-koppige Nederlandse band met een christelijke achtergrond. De muziek van Crossfade kenmerkt zich door een verscheidenheid aan nummers in een mix van alternatieve pop, rustige ballads, moderne straight forward muziek, gecombineerd met een vleugje jazz. Op zaterdag 5 oktober staat Crossfade op het EO Live podium en spelen ze:

1) Cory Asbury - Reckless Love [5:00]

2) De Oden van Salomo - Hoogste Eer [5:21]

3) Martin Garrix - In The Name Of Love (versie van Kari Jobe) [3:21]

4) Gungor - Beautiful Things [5:11]