Zondag 14 juli 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 14 juli 2019

Hij is ervan overtuigd; ‘’ Wij maken het niet meer mee, maar het komt zover dat de Protestantse en Rooms Katholiek kerk een worden’’. Herman Miedema, gelooft in de oecumene en nodigt ons uit om met hem en honderden anderen mee te lopen in de jaarlijkse Sint-Jans processie in Laren.

Zin, Zout en Zegen

”Een getuigenis op straat”

En natuurlijk zeggen we daar geen 'nee' tegen en gaan met de RK Herman mee in de geloofsoptocht. Want dat is een processie; ‘’een optocht, die symbool staat voor Gods volk, dat onderweg is, verenigd in de kerk, samen biddend, samen mediterend.’’

In 1581 maakte de Staten generaal via een plakkaat kenbaar, dat zij alle publieke Rooms katholieke openbare geloofsuitingen verbood voor plaatsen boven de rivieren. Dus mocht de RK kerk daar, geen openluchtdiensten meer houden en mochten er geen processies meer gelopen worden. Met een uitzondering; in Laren mocht men wel de openbare straat op, om zijn jaarlijkse Sint Jansprocessie te houden. En nog steeds, wordt daar, elk jaar, rond 24 juni, de gestelde geboortedag van Sint Jan/Johannes de Doper, een processie gehouden. Een langlopende traditie; een getuigenis op straat voor het publiek en een verdieping van het geloof voor de processie-gangers.

Tuurlijk roept een optocht, gewijd aan een Heilige, bij protestanten vragen op… die vragen, legt presentatrice Yvonne Sprunken, in de Larense Sint Jans basiliek, niet alleen aan Herman Miedema voor, maar ook aan pastoor Jan Vriend.

Zin, zout en zegen is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.