Bibi Dumon Tak

  1. Nieuwschevron right
  2. Bibi Dumon Tak

‘Woede staat rouw in de weg, in rouw zit liefde'

In de allerlaatste aflevering van Onderweg is schrijfster Bibi Dumon Tak te gast. Ze schreef prachtige boeken over vogels, over koeien, over allerlei beesten. Voornamelijk voor kinderen. Daarmee won ze talloze prijzen. Ze schreef ook “rotjongens”, een boek voor volwassenen over jongeren in een jeugdgevangenis.

Haar laatste boek is heel anders. Dat gaat over haarzelf. Het boek “De dag dat ik mijn naam veranderende” gaat over de dood van haar zusje, en het drama dat volgde. Ze raakte verstrikt in een heftige strijd met de ex-man van haar zusje, die haar verbood om de kinderen van haar zus nog te zien. Een boek over woede, wraakgevoelens, verdriet maar ook over verzoening en hoop. In dit interview met Elsbeth Gruteke zegt ze: ‘Woede staat rouw in de weg, in rouw zit liefde, woede staat liefde in de weg.’

​Bibi groeide op in Capelle aan de IJsel daar heeft ze geen goede herinneringen aan. Haar ouders zijn gescheiden toen ze jong was maar ‘Ik kon mezelf altijd redden’ vertelt ze. Bibi wilde eigenlijk dierengeneeskunde studeren maar dit is er nooit van gekomen. Het schrijven kwam op haar pad, en door de aanmoediging van mensen om haar heen is ze daarvoor gegaan.

Elsbeth Gruteke is een uur lang met Bibi in gesprek over haar werk en haar leven.