Katja Kreukels

foto: Katja Kreukels
  1. Nieuwschevron right
  2. Katja Kreukels

‘Je eigen tijd lijkt minder hard te tikken als je in het verleden duikt’

In ‘Onderweg’ is journalist en schrijfster Katja Kreukels een uur lang te gast bij Elsbeth Gruteke. Ze schreef het boek ‘‘Mijn vader was priester’. Toen Katja achttien jaar was vertelde haar vader dat hij voor haar geboorte een ander leven had gehad; hij was priester geweest in de Rooms Katholieke Kerk. ‘Ik vond het een heel vreemde en onwerkelijke gedachte. Ik zag het ergens dan wel voor me dat hij achter een altaar stond als priester, maar ik moest echt de foto’s zien om het te geloven.’
Deze familiegeschiedenis liet de schrijfster niet los, het resulteerde in het boek dat afgelopen jaar verscheen. Het kostte Katja tien jaar om het verhaal te schrijven, dat aanvankelijk begon als een reisverslag. Katja dook in oude archieven en deed interviews met familieleden en oude klasgenoten van haar vader. ‘Je eigen tijd lijkt minder hard te tikken als je in het verleden duikt’, vertelt Katja. Ze leerde haar vader op een andere manier kennen. ‘Ik ben mijn vader meer als compleet mens gaan zien’.
Naast het verhaal van haar vader vertelt Katja in ‘Onderweg’ ook haar eigen verhaal. Hoe ze opgroeide in Sittard, Journalistiek studeerde in Tilburg en uiteindelijk terecht kwam in Amsterdam. Katja gaat zelf niet meer, zoals haar vader, naar de Katholieke Kerk maar als journalist schrijft ze graag verhalen over religie.

Playlist

Joni Mitchell-Big Yellow Taxi
Stabat Mater - (ook bekend als Bonaventura) muziek: G.B. Pergolesi tekst:Johannes Fidenza
Spinvis-Voor Ik Vergeet