Eric van Otten

  1. Nieuwschevron right
  2. Eric van Otten

'Ik dacht dat ik een zwart pak aan moest!'

Onderweg

Bakt een christelijke bakker andere broodjes? Eric van Otten is bakker in Enter en deze aflevering te gast in EO Onderweg.

Als katholiek kwam hij alleen op hoogtijdagen in de kerk. Totdat hij merkte dat God aan hem trok. “Maar ik durfde niet, ik dacht dat ik een zwart pak aan moest en drie keer per week naar de kerk moest”, vertelt hij in Onderweg.

Begin 2005 zag hij ’s nachts een intens wit licht in zijn slaapkamer, dat daarna weer verdween. Later dat jaar reisde hij met een vriend naar Zuid-Afrika voor zaken. De Zuid-Afrikaanse familie waar ze logeerden, was gewoon in een kring en hand ik hand te bidden voor het eten. Het bracht Van Otten en z’n vriend onverwacht in tranen. De reis verliep ongewoon voorspoedig; een man beschermde hen op het juiste moment tegen een bende jongens die hen hadden willen beroven.

Op Tweede Kerstdag vertelde die vriend hem, dat diezelfde man die hen in Afrika beschermd had, hem op een bouwplaats had gesproken en alles van hem bleek te weten. Van Otten: “Toen brak ik. Ik zei: ‘Heer, als U zo groot bent, dan geef ik U mijn leven’. Ik ben op m’n knieën gegaan en kreeg de Heilige Geest, al had ik daar toen nog geen idee van. Het was de mooiste dag uit mijn leven”.

Hij bleef broodjes bakken, maar loopt tegenwoordig niet meer als een olifant door de porseleinkast. Ook richtte hij de stichting Het Broodhuis op, die bakkerijen neerzet in arme landen om gratis brood te verstrekken aan wie geen eten heeft. Er staan er al een paar in Zuid-Afrika en er zijn vergevorderde plannen voor Sierra Leone en Kenia. Dit programma is eerder uitgezonden op zaterdag 17 oktober 2015.

Playlist
Taal van mijn hart van Stef Bos en Amanda Strydom
Tears of the Saints (Leeland)