Jean-Jacques Suurmond

  1. Nieuwschevron right
  2. Jean-Jacques Suurmond

‘Ik moest alles neerleggen: mijn predikantschap en mijn coachingspraktijk’

Columnist en geestelijk verzorger Jean-Jacques Suurmond werd jaren geleden geopereerd aan darmkanker.

‘De chirurg had gezegd dat hij pas nadat hij mij open had gemaakt, kon zien of hij mij kon helpen. Toch heb ik de nacht voor de operatie goed geslapen. Wat de uitkomst ook zou zijn, alles is goed, voelde ik. Op die manier ervoer ik Gods aanwezigheid op een onverklaarbare manier. Wat ik hiervan leerde? God is er altijd, maar ik ben er niet altijd. Sinds die ervaring sta ik nog losser in het leven. Ik hou me niet meer zo vast aan mijn plannen en projecten’.
Suurmond groeide ‘volkomen blanco’ op, zoals hij het noemt. ‘Ik kende de bijbel niet en wist echt niet waar Abraham de mosterd haalt. Op m’n 20ste ging ik voor de bijl, toen een vriend me meenam naar de Pinkstergemeente. Het ging er vrolijk toe en ik werd warm begroet. Het was een soort bubbelbad voor me na een niet zo veilige jeugd. ‘God sleepte mij zijn Koninkrijk in via mijn psychologische behoefte’.
Na 15 jaar Pinkstergemeente liep hij vast en stapte hij over naar de Protestantse kerk. ‘Godsbeelden moeten angst weghouden of troost geven, daarom zijn ze zo hardnekkig. Maar met die beelden zitten we God in de weg. We geloven vaak meer in ons geloof dan in God’. Dit programma werd eerder uitgezonden op zaterdag 20 juni 2015.

Playlist

The Times They Are A-Changin, Bob Dylan
Come Holy Ghost, Choir Of New Colle…Thomas Attwood, The Georgian Anthem