EO Live 19 december 2020

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 19 december 2020

Benieuwd naar de onderwerpen? Klik hier!

EO Live, zaterdag 19 december van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Foutjes in het kerstverhaal

Over een kleine week vieren we weer kerstfeest. Het iconische kerstverhaal is wereldberoemd; Jozef en Maria gaan op een ezeltje naar Bethlehem en krijgen een kind in een stal omdat de herberg al vol is. Maar klopt dat beeld dat we hebben wel van het echte kerstverhaal? Rien Boxum praat met theoloog Reinier Sonneveld over foutjes in het kerstverhaal.

Wie waren de Wijzen uit het Oosten?

Mattheüs is de enige Bijbelschrijver die over de 'Wijzen uit het Oosten' schrijft, en dat doet hij dan ook nog eens summier. Om de Wijzen uit het Oosten heeft altijd een geheimzinnige waas gehangen. Wie waren ze? Waar kwamen ze vandaan? En wat kwamen ze precies doen? Prangende vragen die we neerleggen op het bordje van hoogleraar Bert Jan Lietaert Peerbolte.

Trends qua bijbellezen in het 'Corona-jaar'

We hebben een bijzonder jaar achter de rug. Een jaar vol ziekte, onrust en grote wereldgebeurtenissen. Wat betekent dat voor het leesgedrag in de bijbel? Het Nederlands Bijbelgenootschap heeft de meest opvallende zaken als het gaat om het (digitale) leesgedrag in de bijbel op een rijtje gezet. We gaan erover praten met woordvoerder Peter Siebe.

Wat ging er WEL goed in 2020?

2020 is voor veel mensen een jaar dat ze graag snel willen vergeten. Maar er gingen het afgelopen jaar op internationaal vlak veel dingen goed. Zo haalde Israel vriendschappelijke banden aan met een aantal Arabische buurlanden, bleek de Amerikaanse democratie te werken, en hield Taiwan moedig stand tegen Chinese druk. Over alles wat goed ging in 2020 praten we met Jan van Benthem.

De kijktip van Frank Bosman

De kerstvakantie staat voor de deur. We kunnen toch nergens heen, dus tijd genoeg voor een paar goede films of tv-series. Maar wat is nu echt de moeite van het kijken waard, want er is zoveel dat je door de bomen het bos bijna niet meer ziet. We vragen het aan cultuurtheoloog Frank Bosman.

'Knutselen' met levende dieren

Afgelopen week lazen we in de krant dat wetenschappers een ‘supervarken’ hebben gefokt. Dit varken is op genetisch vlak dusdanig gemanipuleerd dat het zowel voor consumptie als biomedische doeleinden geschikt is. Is het ‘knutselen’ aan dieren ethisch verantwoord? We vragen het aan onze huisbioloog Tom Zoutewelle.

Wie was Jozef, de vader van Jezus?

Over Jozef, de vader van Jezus, wordt in de Bijbel maar weinig verteld. Misschien daarom wel is er vanuit de traditie veel ingevuld over zijn achtergrond en persoonlijkheid: hij zou een oude, dommige man zijn geweest, die niet eens wist dat Maria zwanger was, en haar eigenlijk wilde verlaten toen hij daar eindelijk achter kwam. Teo van den Berg schreef een boek over Jozef, de aardse vader van Jezus. In EO Live vertelt hij zijn verhaal.

EO Live podium: Leen Koster

Voorganger Leen Koster had al vaker te horen gekregen dat hij iets met zijn zangstem moest gaan doen, maar toen hij zijn jarige dochter met een weergaloze cover van Marco Borsato verraste, vond ze dat haar vader er niet meer onderuit kon. En zo startte de muzikale carriere van Leen Koster, alias ‘De zingende dominee’. Op zaterdag 19 december staat Leen Koster opnieuw op het EO-Live podium.