EO Live 2 november 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 2 november 2019

In deze editie van EO Live is er aandacht voor 100 jaar radio in vogelvlucht. Ook kijken we naar de specificaties van de 'Fladderkip', en reizen we terug in de tijd naar 2 november 1917. Marion Lutke vertelt over Hooggevoeligheid en we bellen over de vraag 'Hoe beleven christelijke boeren de komende dankdag voor gewas en arbeid'? De live muziek wordt verzorgd door de dames van Favor! Dit en nog heel veel meer in EO Live.....

EO Live, zaterdag 2 november 2019 van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Presentatie: Yvonne Sprunken en Remco Hakkert

Inhoud:

Verleden, heden en toekomst van de Radio

Volgende week woensdag op 6 november bestaat het medium Radio exact honderd jaar. Er is in honderd jaar tijd veel veranderd, maar de kracht van radio wordt nog steeds gewaardeerd. En lijkt zelfs met nieuwe vormen van radio, zoals podcast, nieuwe impulsen te krijgen. EO Live gaat het radiojubileum alvast vieren en doet dat met twee bijzondere gasten. Allereerst EO-radiocoryfee Hans Le Poole, en misschien wel coryfee in wording, David Boogerd, maker van de Ongelooflijke Podcast bij de EO.

De ‘Fladderkip’ is geland

Het leek op een ‘gebed zonder end’, want er is heel wat gesteggeld over de aanschaf van de Joint Strike Fighter. De kosten rezen de pan uit en aan technische problemen geen tekort. Maar de Joint Strike Figter, door sommige kenners ook wel ‘De Fladderkip’ genoemd is eindelijk geland. Afgelopen week nam de luchtmacht de eerste van de 46 aangekochte straaljagers in gebruik. EO Live kijkt samen met journalist Jan van Benthem naar de technische snufjes van de JSF.

Dankdag moeilijk voor boeren

Woensdag is het ‘Dankdag voor gewas en arbeid’. Vanouds wordt op deze dag God gedankt voor de oogst. Maar hoe gaan de ca 1200 christelijke boeren in Nederland deze dag beleven? We zitten midden in de ‘stikstofcrisis’ en de toekomst van de boerensector in Nederland is uiterst onzeker geworden. We gaan erover praten met Jan Overeem. Hij is voorzitter van het CCA, Het Contact Christen Agrariër.

Jimmy Carter schrijft boek over zijn geloof

Wat zou er gebeuren als oud-premier Jan-Peter Balkenende een boek zou schrijven over zijn persoonlijk geloof in Jezus? Op z’n minst zou er in Nederland getwijfeld worden aan zijn geestelijke gemoedstoestand.... De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter deed het wel; Hij schreef het boek ‘Faith’. Een boek waarin hij onomwonden vertelt over zijn persoonlijk geloof in God, en wat Jezus voor hem betekent. We gaan erover praten met journalist en theoloog Dick Schinkelshoek.

Waarom is de ‘Balfour-verklaring’ anno 2019 nog steeds belangrijk?

We gaan even een tijdreisje maken naar een gebeurtenis op dezelfde datum in het verleden, en reizen virtueel terug naar 2 november van het jaar 1917. Toen stuurde de Britse minister Arthur Balfour een brief naar Lord Rotschild, een prominent Brits zionist. En die brief, die ene brief, is anno 2019 nog steeds heel erg belangrijk voor de huidige staat Israel. Waarom? Dat gaat Andre Diepenbroek van de Israelische Ambassade in Den Haag, ons uitleggen.

Hooggevoeligheid: Vloek of een zegen?

Wat betekent het dat God sommige mensen heeft geschapen met hooggevoeligheid? Hoe kun je het niet als een last maar juist als een talent leren zien? Durf te gaan! is een christelijk boek over hooggevoeligheid en HSP. Niet minder dan 15 tot 20% van de mensen is hooggevoelig. Deze mensen zijn gevoelig voor prikkels en beleven de wereld heel intens. Coach Marion Lutke schreef het boek ‘Durf te gaan’, en in EO Live vertelt ze over haar eigen ervaringen.

EO Live podium: Favor!

Favor is een muzikale christelijke vrouwengroep, bestaande uit Yessica Pothof, Tineke van der Velde, Mariët Hiemstra en Jeannette Coppoolse. Coppoolse vertelt namens de vrouwen: "Favor draagt een aantal woorden in zich die voor ons waarde hebben, zoals genade, liefde, gunst. Het is een naam die iets zegt over ons mensen. Het is vooral een topdown-perspectief, van Bovenaf. Als ik terugkijk op de afgelopen periode hebben we als groep Gods 'favor' ervaren en weten we dat deze ook voor deze nieuwe periode met ons mee zal gaan. En bovenal zijn wij mensen (in het algemeen) Gods 'favor'! Op zaterdag 2 november staat Favor op het EO Live podium en zal een aantal van hun nieuwe nummers ten gehore brengen.