Zondag 11 augustus 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 11 augustus 2019

Amper is SRV-man Anton van Rijn binnen met de boodschappen, of mevrouw roept; ‘Kun je ook even naar het klokje kijken? heb ik gisteren gekregen, maar het doet het niet”. Anton legt de worst, melk, aardappelen en jam voor zijn bejaarde klant op haar tafel en buigt zich over het tikkende cadeautje. Ondertussen vertelt de oude dame hoe belangrijk deze SRV-man voor haar is… ‘Hij komt het boodschappenlijstje ophalen, doet de boodschappen en brengt ze binnen. En dan… heel belangrijk….. dan neemt ie ook nog eens de tijd voor een praatje….’ Het is duidelijk; Anton is goud waard.

Zin, Zout en Zegen

Op hun beurt, zijn de klanten, voor Anton van Rijn uit Bodegraven ook van groot belang. En echt niet alleen omdat hij ze iets kan verkopen! Nee; Anton is een ‘mensenmens….’ zijn medemens helpen, is voor hem een belangrijke manier om zijn geloof uit te dragen. En dat zit soms in iets heel kleins, zoals de melk in de koelkast van een dementerende te zetten, zodat die niet de vriezer in gaat… Meedenken; ‘nee, dit lust u niet’. Of… een klokje repareren!

Ook in zijn kerkelijke gemeente; de PKN wijkgemeente Emmaus, die in de Ontmoetingskerk in Bodegraven bijeen komt, komt Anton voor de zwakkere op. Net als zijn vader dat eerder deed, bekleedt Anton het ambt van diaken.

De meditatie, van dominee Bram Tack, die gaat over het Bijbelboek Job, roept vragen op: waarom is er verdriet in de wereld, waarom dementie, armoede, eenzaamheid? Vragen waar Anton een praktisch antwoord op heeft. Al enig idee welk?

In ‘Zin, Zout & Zegen’ gaat presentator Yvonne Sprunken deze zondag van 19.00 – 20.00 uur met Anton van Rijn mee naar zijn kerkelijke gemeente.

Zin, Zout & Zegen is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.