Zondag 4 augustus 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 4 augustus 2019

Het antwoord op de vraag wat ze zouden willen afschaffen in ‘hun’ kerk, komt meteen. Bart: “de preekstoel. Qua stijl past’ie bij de rest van het interieur maar ik vind dat enorme blok op het podium alleen maar een sta-in-de-weg”.
Christie’s antwoord is ook opmerkelijk: ‘ik zou de jeugddiensten willen afschaffen. Veel liever heb ik diensten met ook de ouderen erbij en dan zo ingericht dat er voor elk wat wils is.”

In Zin, Zout & Zegen gaan we deze zondag mee naar de kerk met Christie Potkamp (19) en Bart Slump (21). Beiden gaan graag naar de kerk in GKv ‘het Morgenlicht’ in Hardenberg waar ze warmte en betrokkenheid ervaren! ‘Het is vaak koud en nep om me heen, maar in de kerk is het warm! Ze zijn blij dat ik er bij ben! Het voelt als warm bad.’


Dominee Louren Blijdorp vertelt enthousiast over het boek ‘Growing Young’. Daar staan mooie aanwijzingen in om ons te helpen een kerk te zijn die jongeren liefheeft. Als we jongeren willen binden aan de kerk dan moet het gaan over echtheid, authenticiteit en warme gemeenschapsvorming. Wij mensen moeten echt zijn! In onze belangstelling en in ons geloof! Romeinen 12: Houd van elkaar zoals broers en zussen van elkaar houden!!! Vriendschappen tussen de generaties, wat een cadeau!


Growing Young heeft zes kernelementen:

  1. Doorgevend leiderschap. Geef jongeren de ruimte om hun kwaliteiten te ontwikkelen en zich in te zetten (in plaats van te werken vanuit een centrale autoriteit).
  2. Inleven in jongeren. Verplaats jezelf in het leven van jongeren, in plaats van jongeren of hun gedrag te veroordelen of bekritiseren.
  3. Jezus’ boodschap serieus nemen. Doe je best om jongeren in te wijden in een leven waarin Jezus centraal staat (en niet bijvoorbeeld de eigen traditie).
  4. Een warme gemeenschap voeden. Investeer in vriendschappen met leeftijdgenoten en in contacten tussen generaties (en niet in de liturgie of in programma’s).
  5. In alles prioriteit geven aan jongeren (en gezinnen). Ga op zoek naar creatieve manieren om jongeren te ondersteunen en hen te betrekken bij elk facet van de gemeenschap (en laat het niet bij mooie woorden).
  6. De beste buren zijn. Stel de jongeren in staat om goede naasten te zijn, zowel lokaal als globaal, in plaats van de wereld buiten de kerkmuren te veroordelen.


Bart Slump doet de bijbellezing uit de Bijbel in Gewone Taal: Romeinen 12 vers 9-13. De meditatie, die als thema heeft ‘warm is het nieuwe cool!’, is van de eigen voorganger Louren Blijdorp.


In ‘Zin, Zout & Zegen’ gaat presentator Petra de Joode deze zondag van 19.00 – 20.00 uur met Christie Potkamp en Bart Slump mee naar hun kerkelijke gemeente. Wat brengt hen naar de kerk en wat nemen ze mee naar huis de nieuwe week in?

Zin, Zout en Zegen