EO Live 18 mei 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 18 mei 2019

In deze editie van EO Live zoomen we in op de doodstraf van Johan van Oldebarnevelt, 400 jaar geleden. Is zijn executie het gevolg van de synode in Dordrecht? Met Tom Mikkers praten we over het Songfestival in Israel en Miranda Klaver gaat profetie in Nederland onderzoeken. Verder is er aandacht voor uitwasbaar maandverband en de uitbarsting van Mount St. Helens op 18 mei 1980. Leen Koster verzorgt de live muziek vanaf het EO Live podium. Dit en nog heel veel meer in EO Live op zaterdag 18 mei....

EO Live

EO Live, zaterdag 18 mei van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Presentatie: Yvonne Sprunken en Timo Gerritsen

Inhoud:

Executie Johan van Oldebarnevelt mogelijk gemaakt door Synode Dordrecht?

Vorige week herdachten we dat de Synode van Dordrecht 400 jaar geleden plaatsvond. U weet het; die synode ging over de strijd tussen de remonstranten en de contra-remonstranten, oftwel; de bavianen tegen de slijkgeuzen. Deze week werd herdacht dat Johan van Oldebarnvelt 400 jaar geleden werd ge-executeerd. Johan van Oldebarnevelt was een remonstrant. Met andere woorden; als we teruggaan in de tijd werd Johan van Oldebarnevelt binnen een week na de Dordtse Synode gedood. Toeval? Of hebben die twee gebeurtenissen met elkaar te maken? We gaan erover praten met onderzoeker Fred van Lieburg

Tom Mikkers over Songfestival in Tel Aviv

Sommige mensen vinden het een ‘freakshow’ terwijl het Eurovisie Songfestival voor anderen juist het hoogtepunt van het jaar is. EO-collega Tom Mikkers is fan van het jaarlijkse liedjesfeest en organiseerde in het verleden zelfs een heuse Songfestival-kerkdienst. EO Live belt hem op om te vragen waarom hij het Songfestival zo fantastisch vindt…

Uitwasbaar maandverband voor vrouwen in India

We gaan praten over een probleem dat westerse vrouwen eigenlijk niet kennen, maar dat in andere delen van de wereld, bijvoorbeeld India, een heel groot probleem is. In sommige dorpen in India heeft maar 10 procent van de vrouwen toegang tot maandverband. Vrouwen gaan tijdens hun menstruatie op een oud krantje zitten, of gebruiken oude vieze lappen. Je hoeft geen medicus te zijn om te snappen dat dit zeer onhygienisch en slecht voor de gezondheid is. Toen Froukje de Lange en Hannie Hoogers van dit probleem hoorden, besloten ze om duurzaam wasbaar maandverband voor deze vrouwen te gaan maken. In EO Live vertellen ze hun verhaal.

Geografische verklaring voor ‘Biblebelt’

Veel Nederlandse, orthodoxe christenen wonen in de Biblebelt. Een strook die loopt van de Kop van Overijssel tot in Zeeland. Het percentage bevindelijk gereformeerden is er hoog en er staan veel kerken uit deze stroming. Maar waarom ligt de Biblebelt juist hier en niet in Limburg of Groningen, is er een specifieke cultuur en wat is de toekomst van de Biblebelt is een seculariserend Nederland? De antwoorden krijgen we van Fred van Lieburg. Hij is als onderzoeker betrokken bij een omvangrijk onderzoek naar de Nederlandse Biblebelt.

Spierballentaal of serieuze dreiging?

Amerika stuurt een vliegdekschip en bommenwerpers naar het Midden-Oosten ‘Een aantal verontrustende en escalerende aanwijzingen vanuit Iran’ zijn aanleiding voor het sturen van dit materieel. Volgens Amerika staan ook 120.000 Amerikaanse soldaten klaar bij een eventuele oorlog. Hoe serieus is dit dreigende conflict? Gaat het slechts om spierballentaal of komt er opnieuw oorlog in het Midden-Oosten? Een gesprek met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Uitbarsting Mount St. Helens zorgde voor schokgolf in wetenschap

Het is vandaag 18 mei, en we gaan weer even tijdreizen. We gaan terug naar 18 mei 1980. Toen ontplofte de Amerikaanse berg Mount Saint Helens voor het oog van verschillende camera’s. 57 mensen en miljoenen dieren kwamen om het leven als gevolg van de uitbarsting. Ook werd honderden vierkante kilometer natuur gereduceerd tot een levenloos gebied en was er schade aangericht voor een bedrag van miljarden dollar. Er ging letterlijk een schokgolf door de wetenschap. Veel creationisten zagen in deze gebeurtenis HET bewijs dat enorme catastrofes hebben plaatsgevonden in het verleden. We gaan erover praten met bioloog en geoloog Tom Zoutewelle.

Onderzoek naar profetie in Nederland

Profeten, dat zijn toch oudtestamentische mannen in kamelenhuiden die luidkeels doembeelden verkondigen? Mis! Profetie bestaat nog steeds en is een symptoom van de charismatisering van de kerken. Begin juni zal een groot onderzoek naar profetie binnen de Nederlandse kerk gestart worden. De bedoeling is om in kaart te brengen waar profetie plaatsvindt en hoe christelijk Nederland hierover denkt. EO Live gaat erover praten met religie-onderzoeker Miranda Klaver.

Mengelmoes: Het gevoel nergens bij te horen…

Elvira is half-Moluks en half-Nederlands. Haar Molukse opa en oma jaren gedwongen naar Nederland gekomen en hebben nooit meer terug kunnen keren naar hun vaderland. In het leven van Elvira is het trauma van de eerste generatie Molukkers nog steeds voelbaar en zichtbaar. Het gevoel ontworteld te zijn en altijd die onbestemdheid. In haar kindertijd ontstond er dan ook verwarring en dit zorgde voor vragen: Wie ben ik? Wat ben ik? Ze had het gevoel dat ze nooit ergens bij hoorde. In EO Live vertelt Elvira Oudemast over haar boek ‘Mengelmoes’.

EO Live podium: Leen Koster

Voorganger Leen Koster had al vaker te horen gekregen dat hij iets met zijn zangstem moest gaan doen, maar toen hij zijn jarige dochter met een weergaloze cover van Marco Borsato verraste, vond ze dat haar vader er niet meer onderuit kon. En zo startte de muzikale carriere van Leen Koster, alias ‘De zingende dominee’. Op zaterdag 18 mei staat Leen Koster op het EO-Live podium. Hij zingt:

1) Ik leef. 2.46

2) Boven alles. 4.25

3) Als geen ander. 3.11

4) Can’t help falling in love. 3.16