EO Live 9 februari 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 9 februari 2019

In deze editie van EO Live praten we met Cees Rentier over de bekering van Joram van Klaveren. Verder is er aandacht voor een bizarre rechtzaak in India. Een man klaagt daar zijn ouders aan omdat hij zonder zijn toestemming op de wereld is gezet. Martin en Ella Hol vertellen over hun christelijke erotische webshop en Arjan van Essen vertelt over zijn bijzondere Verandering. De live muziek wordt verzorgd door Erik de Mooij en zijn band. Dit en nog veel meer in EO Live.... Presentatie: Petra de Joode en Louis Esmeijer.

EO Live, zaterdag 9 februari van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Man klaagt ouders aan vanwege zijn geboorte...

We lazen deze week een heel opmerkelijk bericht in de krant. Een 27 -jarige man uit India sleept zijn beide ouders voor de rechter. Wat is de reden? Nou, hij is zonder dat hij hier toestemming voor heeft gegeven op deze wereld gezet. Iets waar hij niet om heeft gevraagd, maar waarvan hij wel dagelijks de consequenties moet ondergaan. Hoe bizar het ook klinkt, misschien heeft de man volgens de letter van de wet nog gelijk ook. Maar wat voor wereldbeeld zit hier nou achter? En welke theologische kanttekeningen kun je bij deze rechtzaak zetten? Een gesprek met professor Paul van Geest.

Erotische webshop voor en door christenen

Zondag is het de Internationale dag van het huwelijk en komende donderdag is het weer Valentijnsdag. Dat betekent dat de romantiek al weer in de lucht hangt. Tenminste, in de winkelstraten wel, waar je volop de kleur rood ziet, hartjes, rozen, noem maar op. Valentijnsdag is een dag waarin de liefde, ook binnen een huwelijk, hoogtij kan vieren. Een ontbijtje op bed voor je partner, een mooi cadeau of tijd voor elkaar op seksueel gebied. Ook daar is van alles voor te vinden, van lingerie tot allerlei hulpmiddelen en speeltjes. Je kunt daarvoor terecht in diverse winkels of gewoon online. Maar er zijn ook speciale erotiekwebshops voor én door christenen. Een gesprek met Martin en Ella Hol van de christelijke erotiekwebshop Liefdeskruiden.nl.

Hebben Jezus en Mohammed dezelfde status?

De bekering van oud PVV'er Joram van Klaveren tot de Islam was deze week groot nieuws in Nederland. Joram, die oorspronkelijk afkomstig is uit de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt zegt dat hij Jezus niet is kwijtgeraakt, maar Mohammed erbij gekregen heeft. Kan dat eigenlijk wel? Kun je Jezus op gelijke hoogte zetten met Mohammed? Waar zitten de overeenkomsten? En waar zitten de verschillen? We gaan erover praten met Cees Rentier. Hij is directeur van stichting Evangelie & Moslims.

Happy New Year: Het jaar van het varken!

Ongeveer 1,3 miljard mensen vierden de afgelopen week feest. Het is namelijk het Chinese nieuwjaar! En de feestelijkheden zijn nog niet voorbij, want in tegenstelling tot Nederland, waar nieuwjaar op 1 dag wordt gevierd, viert de Chinese gemeenschap 2 weken feest. Ook in Nederland wonen veel Chinezen. In Rotterdam is een grote Chinese kerk en EO Live belt met dominee Anton Qin.

Het bijbelverhaal van de overspelige vrouw

Hoe vertel je een bijbelverhaal? Nou eh gewoon,.... vertellen!? Misschien wel, maar je kunt veel meer impact hebben met een verhaal als een luisteraar zich herkent in een verhaal. Als een luisteraar als het ware al zijn zintuigen moet gebruiken om het verhaal te horen. Daarom werd vandaag in Zwolle een cursus 'Bijbelverhaal -vertellen' georganiseerd. Docent Peterine Kooijmans geeft de cursus ‘bijbelverhalen vertellen’ en zet deze helemaal in het teken van het verhaal over de overspelige vrouw, beschreven in Johannes 8. In EO Live vertelt ze waarom ze voor dit verhaal gekozen heeft.

Is de Oekraiense kerk een stok om de hond mee te slaan?

Het zou zo maar eens kunnen dat Rusland binnenkort opnieuw militair gaat ingrijpen in Oekraine. En de reden ditmaal; De Russisch -Orthodoxe gelovigen in Oekraine moeten beschermd worden, na de grote kerkscheuring in de Oosters Orthodoxe kerk onlangs. We gaan over deze mogelijk aanstaande oorlog praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

De Verandering: Arjan van Essen.

Arjan van Essen leefde tot 10 jaar geleden een dubbelleven. Enerzijds was hij liefhebbende vader en echtgenoot, betrokken docent, gedreven politicus. Anderzijds leed hij aan een gokverslaving. In EO Live vertelt Arjan het verhaal van zijn bijzondere verandering

Urk in actie voor Eritrea en Ethiopie

Als op eerste Kerstdag om 12.00 uur op Urk de klokken luiden, dan weet iedereen wat er aan de hand is. Overal staan collectebussen van de Interkelijke Stichting Ethiopië/Eritrea en in een uur tijd wordt er ruim 100.000 euro opgehaald; en dat al 45 jaar lang! Willem Jan Wakker is voorzitter van deze stichting en vertelt in EO Live over deze traditie.

EO Live podium: Erik de Mooij

Erik de Mooij is een aanbiddingsleider uit Rijnsburg die het verlangen heeft om samen met de gemeente te zingen tot eer van Hem en zo steeds weer samen op zoek te gaan naar het hart van aanbidding. Hiermee is een grote variatie van liederen en settings mogelijk; van gezangen in een nieuw jasje tot opwekking en Hillsong en van een volle bandopstelling tot een akoestische setting of solo. Op zaterdag 9 februari staat Erik de Mooij met zijn band op het EO Live podium.

Hij zingt:

1. Uw vrede vult dit huis (Kees Kraayenoord) –

2. If we are the body (Casting Crowns) –

3. God met ons (LEV) –

4. Does anybody hear her (Casting Crowns) –