EO Live, 27 juli 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live, 27 juli 2019

In deze editie van EO Live praat Yvonne Sprunken met Govert Schilling over geloof en wetenschap. Er is aandacht voor 'gruwelijk' eten, en Trans World Radio vertelt over 'Hulpverlening 2.0'. Ook komt de vraag 'Hoe ga je om met een partner die alcoholist is?' ter sprake... Dit en veel meer in EO Live op 27 juli....

EO Live, zaterdag 27 juli 2019, van 19:00 t/m 22:00 Op NPO Radio 5

Presentatie: Yvonne Sprunken

Inhoud:

Govert Schilling over geloof en wetenschap

Geloof en wetenschap lijken vaak tegenpolen te zijn. De ene wetenschappelijke ontdekking botst met een christelijk dogma, en de volgende natuurkundige wet botst met een Bijbeltekst. Kunnen geloof en wetenschap wel echt samengaan of sluiten ze elkaar juist uit? Yvonne gaat erover in gesprek met wetenschapsjournalist en publicist op het gebied van sterrenkunde en de kosmos Govert Schilling.

Gruwelijk (lekker) eten

In andere culturen zijn vleermuizensoep, stierentestikels en gefrituurde schorpioenen echte lekkernijen. En wist u dat men vroeger in Nederland hond at? We moeten er nu niet meer aan denken, maar vroeger was ons eetgedrag heel anders dan tegenwoordig. Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft een tentoonstelling dat gaat over dit ‘gruwelijk lekkere eten’. We gaan erover praten met Leendert van Prooije. Hij is wetenschappelijk medewerker Nederlands Openluchtmuseum.

Als je partner alcoholist is….

In het boek Liefde door scherven heen staat het levensverhaal van Esther Scholten. Ze kijkt terug op een moeilijke periode waarbij ze zich afvraagt waarom haar vriend de drank niet kan laten staan. Daarnaast twijfelt ze aan zichzelf, of ze wel een goede moeder is? Esther zit klem in de liefde, ze kan niet zonder hem, maar ook niet met hem. Uiteindelijk stelt ze haar partner een ultimatum. Het is een lastige keuze tussen de liefde voor een verslaafde man of voor haar kinderen, nu een normaal gezinsleven geen optie meer is. In EO Live vertelt Esther haar verhaal.

Hulpverlening 2.0: Trans World Radio

Trans World Radio, kortweg TWR, laat wereldwijd het Evangelie van Jezus Christus horen via radio en andere media. Dit gebeurt via ruim 2000 zendstations en in meer dan 230 talen. Voor een aanzienlijk deel van de wereldbevolking zijn de uitzendingen van TWR de enige mogelijkheid om naar het woord van God te luisteren. TWR is een onafhankelijke, internationale organisatie.

Humor in de bijbel: Abraham en Sarah

De bijbel is een heel serieus boek. Maar volgens cultuurtheoloog Frank Bosman is er in dit eeuwenoude boek ook veel humor te bekennen. Hij schreef het boek ‘God houdt wel van een geintje’, en de komende zomer neemt Frank ons mee in onze zoektocht naar humor in de bijbel. Op zaterdag 27 juli vertelt Frank over de humor in het verhaal van Abraham en Sarah.