EO Live 18 januari 2020

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 18 januari 2020

In deze editie van EO Live is er uitgebreid aandacht voor de Ranglijst Christenvervolging die deze week gepubliceerd werd. We praten met Reinier van den Berg over de koude winter van 1963. Ook is er aandacht voor uniek beeldmateriaal van Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog en praten we met Reinier Sonneveld over Wereld Religie Dag. De katholieke mediawetenschapper Eric van den Berg analyseert de vraag: hoe realistisch is de film 'The Two Popes' nog na afgelopen week? Willemijn van Helden zingt live vanaf het EO Live podium en met Jan van Benthem bespreken we het laatste internationale nieuws. Dit en nog veel meer in EO Live....

EO Live, zaterdag 18 januari van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Open Doors Ranglijst Christenvolging 2020

Opnieuw is de christenvervolging wereldwijd toegenomen, concludeert Open Doors in hun jaarlijkse Ranglijst Christenvervolging. Op de eerste plek staat nog steeds Noord-Korea, gevolgd door Afghanistan en Somalië. Opmerkelijk is de groeiende christenvervolging in Afrika en Azië. De oorzaak is enerzijds het zich uitbreidende geweld van islamitische strijdgroepen, al dan niet gelieerd aan IS. Maar ook de technologische ontwikkelingen op het gebied van biometrie en kunstmatige intelligentie worden tegen christenen gebruikt. Zo worden de volgsystemen in China onder meer gebruikt om kerkgangers een lagere score te geven in de indexen die het regime hanteert om burgers in gareel te houden. Op deze manier worden de mogelijkheden van christenen, om bijvoorbeeld een huis te kopen, ingeperkt. In EO Live bespreken we deze zorgwekkende trends met Open Doors-directeur Maarten Dees.

Unieke kleurenfilm van Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog opgedoken

Er is een uniek kleurenfilmpje opgedoken van Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog. Daarop zijn Duitse militairen te zien, de Wagenwerkplaats, de spoorlijn naar Amsterdam en op de achtergrond de Onze Lieve Vrouwetoren. We gaan over deze vondst praten met Dirk Steenbeek, hij is collectiebeheerder bij Archief Eemland.

18 januari 1963 vs. 18 januari 2020

Op 18 januari 1963 werd de twaalfde Elfstedentocht gereden. Het zou de zwaarste editie van de 'tocht der tochten' worden vanwege het extreem koude weer. De temperatuur zakte tot onder de -20 graden. Nu, op dezelfde datum in 2020 komt het kwik ruimschoots boven de 10 graden. Hoe is dat verschil te verklaren? EO Live belt met meteoroloog Reinier van den Berg.

Is Khamenei nog geloofwaardig?

Afgelopen week is bekend geworden dat de geestelijk leider van Iran Ayatollah Khamenei al dagenlang wist dat het neergestorte Oekraïense vliegtuig was neergeschoten door Iraanse raketten. De geestelijk leider bleef echter willens en wetens liegen over deze gebeurtenis. Wat doet het met het Iraanse volk, nu is gebleken dat hun geestelijk leider een grove leugen blijkbaar niet schuwt? We gaan erover praten met Jan van Benthem van het Nederlands Dagblad.

Pauselijke fittie

De film 'The Two Popes' is momenteel een groot succes op Netflix. De film gaat over hoe paus Benedictus het stokje overdraagt aan paus Franciscus. Aan het begin van de film kunnen beide heren elkaar niet luchten of zien. Maar aan het einde van de film zijn het goede vrienden geworden. Maar met het nieuws van deze week kun je bij dat laatste wel vraagtekens zetten. EO Live belt met de katholieke mediawetenschapper Eric van den Berg.

Wereld Religie Dag: Leiden alle wegen naar Rome?

Zondag is het Wereld Religie Dag. Een knuffelige dag die bedoeld is voor verbroedering en begrip voor elkaars religie. Want uiteindelijk komen alle religies op hetzelfde neer.... Maar kun je dat wel zeggen; Zijn alle religies evenveel waard? En klopt de aanname dat alle gelovigen wereldwijd uiteindelijk allemaal in hetzelfde geloven? We gaan erover praten met theoloog Reinier Sonneveld.

Op zoek naar wijsheid

Welke christen wil niet graag wijs leven? Hoe doe je dat? Komt wijsheid gebruiksklaar uit de Bijbel? Kunnen alleen christenen ware wijsheid kennen? Koos en Karin de Geest nemen hun lezers mee op een boeiende zoektocht naar Bijbelse wijsheid, onder meer in Job, Spreuken, Prediker en enkele deuterocanonieke boeken. De lezer zal merken dat je niet alles wat wijzen schreven, kritiekloos kan aanvaarden. Een wijze levenshouding wordt gekenmerkt door liefde, trouw, bescheidenheid, eerlijkheid, ijver, rechtvaardigheid, bezonnenheid en vroomheid. In EO Live vertelt Karin de Geest over haar zoektocht naar wijsheid.

Hulp aan verslaafden in Mogolie.

Corrie van der Esch en haar team bekommeren zich als enigen om de aan alcoholverslaafde daklozen in Mongolie. Daklozen krijgen er een warme maaltijd, medische zorg en kunnen zich wassen. Misschien nog wel het belangrijkst: ze worden er echt gezien in plaats van straal genegeerd zoals ze doorgaans meemaken. EO Live besteedt aandacht aan het project van Stichting De Hoop.

EO Live podium: Willemijn van Helden