EO Live 23 november 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 23 november 2019

In deze editie van EO Live praten we met religie-onderzoeker Miranda Klaver over de vraag of Mozaiek0318 een 'stofzuigerkerk' is? Journalist Herman Veenhof vertelt over het laatste album van Leonard Cohen en schrijver Bert Reinds komt praten over zijn bundel 'Bertweter'. CU-politicus Joel Voordewind vertelt waarom hij boos is op de VN en muzikaal multitalent Frank van Essen speelt live muziek vanaf het EO Live-podium. Dit en nog veel meer in EO Live op zaterdag 23 november.

EO Live, zaterdag 23 november van 19:00 t/m 23:00 op NPO Radio 5

Presentatie: Yvonne Sprunken en Eline de Boo

Inhoud:

‘Is Mozaiek0318 een 'stofzuigerkerk'?

De Veenendaalse kerk Mozaïek0318 wil uitbreiden naar Apeldoorn. In Veenendaal trekt de kerk veel mensen: jong, oud, pas bekeerd of al kerkbanken versleten in ‘traditionele’ kerken. Ook in Apeldoorn was er animo voor een nieuwe kerk, tijdens informatiebijeenkomst waren er honderden geïnteresseerden. Sommigen juichen de uitbreiding toe, maar er klonken ook meteen kritische geluiden. Waarom nog een kerk in Apeldoorn, terwijl er genoeg kerken zijn? Een nieuwe kerk zou alleen maar gelovigen ‘afsnoepen’ van de bestaande kerken. En de populaire nieuwe kerkgemeenschap zou niet de eerste zijn die na een sterke groeiperiode weer in elkaar zakt. Maar… klopt dit beeld? In EO Live gaat Yvonne Sprunken over dit onderwerp praten met Miranda Klaver, religie-onderzoeker aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Tempelberg wordt Haram al-Sharif

De Tempelberg in Jeruzalem heet vanaf nu geen tempelberg meer, maar Haram al-Sharif. Dat is de islamitische naam voor deze plaats. Dat is de uitkomst van een voorlopig besluit dat door de Verenigde Naties in New York is genomen. Nederland stemde ook voor deze naamswijziging, maar Joel Voordewind van de ChristenUnie is het er niet mee eens. Hij noemt de actie van de VN ‘geschiedvervalsing’. In EO Live vertelt hij waarom.

Geweld tegen albino’s in Afrika

Albinisme is een aangeboren aandoening die bij de mens wordt gekenmerkt door de volledige of gedeeltelijke afwezigheid van pigment in de huid, het haar en de ogen. Vooroordelen en misvattingen over albinisme leiden tot discriminatie en geweld. Zeker in Oost-Afrika worden albino’s vaak nog altijd verminkt of vermoord, omdat hun huid en botten genezing en voorspoed zouden brengen. Dat ging de Nederlandse Jantina Boelaars (40) aan het hart. Daarom beklom ze in september vorig jaar de 5.895 meter hoge Kilimanjaro in Tanzania. In EO Live vertelt ze haar verhaal.

Toch genade voor Leonard Cohen?

Het is alweer drie jaar geleden dat de Canadese zanger Leonard Cohen overleed. Gisteren kwam er postuum toch een nieuwe plaat uit, met de titel: ‘Thanks for the Dance’. In tegenstelling van de donkere ‘You want it darker’, dat vlak voor zijn dood verscheen, is dit album een stuk lichter van toon. We gaan erover praten Herman Veenhof, muziekjournalist bij het Nederlands Dagblad.

Nieuwe mysterieuze Nazca-lijnen gevonden in Peru

Japanse wetenschappers hebben in het zand van de pampa's in Peru 143 nieuwe Nazcalijnen ontdekt. De universiteit van Yamagata meldt dat de nieuwe zogenoemde geogliefen zijn gevonden met hulp van kunstmatige intelligentie en satellietfoto's. De nieuwe figuren zijn vergelijkbaar met de ruim 800 al bekende Nazcalijnen, tekeningen in het zand van de pampa's van Jumana en Nazca in Peru, die sinds 1994 op Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Eline de Boo laat haar licht schijnen over dit mysterieuze verschijnsel.

Is Bert Reinds een Bertweter?

In het nieuwe boek BertWeter van auteur Bert Reinds zijn 52 columns gebundeld. De inhoud van dit boek bestaat uit columns en inspiratietips. De ene keer een beetje stekelig, dan weer humoristisch, overgoten met een flinke dosis zelfspot. Gebeurtenissen, anekdotes, en ‘familiedrama’s’ onder het mom van: ‘Doe maar gewoon dan is het al ingewikkeld genoeg’. Thema’s zijn onder andere: vaderschap, echtheid, kwetsbaarheid, zinvol leven, uitdagingen, gewoontevorming, geloof en opvoeding. In EO Live vertelt Bert Reinds waarom hij deze bundel uitbrengt.

De 12e Imam komt er aan!

De geestelijk leider van Iran, ayatollah Khamenei deed onlangs een opmerkelijke uitspraak. Hij zei dat de komst van de Islamitische messias, de zogenaamde 12e imam, zeer nabij is. Sterker nog; dichterbij dan iedereen denkt.... Dit zou wijzen op een apocalyptisch tijdperk dat op het punt van uitbreken staat. Als iemand als Khamenei zoiets roept moeten de alarmbellen toch wel gaan rinkelen. We gaan erover praten met buitenlandcommentator Jan van Benthem.

EO-docu ‘Behind the Blood’ op IDFA

Deze week is het IDFA in Amsterdam begonnen. Het IDFA staat voor Internationaal Documentaire Festival Amsterdam. In totaal zijn er maar liefst 11 EO-documentaires te zien op dit festival. Eentje daarvan is ‘Behind the Blood’ van regisseur Loretta van der Horst. Behind the Blood gaat over de geweldspiraal en bendeproblematiek in Honduras. Loretta vertelt in EO Live waarom ze deze documentaire maakte…

EO Live podium: Frank van Essen

Op zaterdag 23 november staat Frank van Essen op het EO Live-podium. Vijfentwintig jaar lang speelde Frank in de Celtic / symfo groep IONA. Daarnaast speelde hij jarenlang als sessiemuzikant drums en viool voor tientallen artiesten. En als producer speelde hij een belangrijke rol in de muziek van Sela en Trinity. Dit jaar ontving hij voor de productie van het album ‘God van Leven’ een Zilveren Duif Award. In EO live vertelt Frank over zijn muziek, werk en leven. Bovendien laat hij live natuurlijk enkele nummers horen.