EO Live 2 februari 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 2 februari 2019

In deze editie van EO Live praat Yvonne met Nellie Oversluizen over hoe je aankomende verpleegsters weerbaar maakt tegen seksuele intimidatie. Carianne Ros praat over de vraag "Hoe om te gaan met puberende etterbakjes?" Eline de Boo vertelt waarom veel Japanse ouderen liever in een politiecel zitten dan thuis. Jan Riemersma vertelt over Rembrandt's geloof en Frank Bosman gaat aan de leugendetector. EO-presentatrice Mirjam Bouwman treedt op met haar band 'Seven'. Dit en nog veel meer in EO Live.... Presentatie: Yvonne Sprunken en Eline de Boo

EO Live

EO Live, zaterdag 2 februari van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Frank Bosman aan de leugendetector

De leugendetector is jarig. Op 2 februari 1935 worden de eerste testen gedaan door de Amerikaanse politie -agent en uitvinder Leonard Keeler. De leugendetector is een apparaat dat een fysiologische reactie meet bij leugens. Denk aan verhoogde ademhaling, bloeddruk, hartslag en zweten. De eerste test op 2 februari 1935 is een meteen een succes! Twee mannen vielen door de mand door toedoen van de leugendetector en werden veroordeeld voor mishandeling. Hoewel het gebruik van de leugendetector in Nederland nooit echt van de grond gekomen is, is het wel bijzonder om te zien dat 'liegen' bij de meeste mensen fysiologisch meetbaar is. Is liegen uiteindelijk iets onnatuurlijks? We gaan erover praten met cultuurtheoloog Frank Bosman.

Seksuele intimidatie schering en inslag in verpleegkunde

Ongeveer 1 op de 3 Nederlandse verpleegkundigen krijgt te maken met seksuele intimidatie op het werk, concludeerde het CBS in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. Daarmee staat de beroepsgroep bovenaan de lijst. Een schrikwekkend hoog aantal, maar hoe ga je als verpleegkundige om met schunnige grappen, seksueel getinte opmerkingen en handtastelijkheden van patiënten? Op de Christelijke Hogeschool Ede wordt daar tijdens de opleiding al ruimschoots aandacht aan besteed, zegt docent Verpleegkunde Nellie Oversluizen. In EO Live vertelt ze hoe.

‘Geen enkele misstap is te groot voor God’

Angelo Pieters heeft een moeilijke jeugd gehad. Zijn ouders konden niet goed voor hem en zijn broertjes zorgen. Wanneer hij 12 jaar oud is komt hij terecht in een pleeggezin. Al snel gaat het bergafwaarts met hem. Om het "gat in zijn hart" te vullen, heeft hij de ene relatie na de andere, blowt en drinkt veel. Op een dag schrijft hij op Facebook zijn afscheidsbrief en gaat naar het spoor om voor de trein te springen. Wonder boven wonder durft hij dat toch niet. Dan neemt een vriendin hem mee naar de kerk, en hoewel hij high is, weet hij: dit is een bijzondere plek. Angelo Pieters vertelt in EO Live over zijn bijzondere verandering.

Het geloof van schilder Rembrandt van Rijn

Omdat het dit jaar precies 350 jaar is dat de beroemde schilder Rembrandt van Rijn stierf, is 2019 het Rembrandtjaar. Rembrandt is wellicht de beroemdste schilder ter wereld, bekend om zijn realistische schilderkunst. Iedereen kent De Nachtwacht wel, maar Rembrandt schilderde ook heel veel bijbelse scenario's. Waarom deed Rembrandt dit? En wat weten we van het geloof van deze wereldberoemde schilder? We gaan erover praten met Jan Riemersma. Hij is theoloog en Rembrandtkenner. Hij schreef het boek 'Een glimp van de hemel – Het geheim van Rembrandts geloof.’

"Hoe om te gaan met puberende klootzakjes"

Als een van de eerste landen verbood Nederland al in 1820 lijfstraffen op school. Niet alle onderwijzers en ouders waren direct overtuigd van de juistheid van dit verbod. Strenge tucht was volgens hen nu eenmaal soms noodzakelijk om een kind te disciplineren en zijn zonden te laten inzien. Het verbod werd niet of nauwelijks gehandhaafd. Veel kinderen lieten het wel uit hun hoofd om ongehoorzaam te zijn tegenover de meester of juf, laat staan ze te treiteren. Dan kreeg je ervan langs met de liniaal, of nog erger. Gelukkig zijn die tijden voorbij. Maar tegenwoordig lijken we doorgeslagen te zijn naar de andere kant. Zo zagen we onlangs dat een docent werd geschorst omdat hij een jongen aan zijn nekvel de klas uitzette, nadat deze leerling hem minutenlang treiterde en het bloed onder de nagels vandaan haalde.... Hoe moet je omgaan me dit soort 'puberende klootzakjes' zoals dit soort leerlingen in de media beschreven worden? We gaan erover praten met Carianne Ros.

Japanse ouderen liever in politiecel dan thuis

Eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem. We hebben het hier in dit programma vaak over gehad. Maar in Japan neemt eenzaamheid onder ouderen dusdanige groteske proporties aan dat ouderen steeds vaker opzettelijk misdrijven plegen met de bedoeling in de politiecel te belanden. Dat is minder eenzaam dan thuis, en tegelijkertijd goedkoper. Een bizarre ontwikkeling waar we over gaan praten met Eline de Boo, onze sidekick van deze EO Live-editie. Eline woonde jarenlang als zendeling in Japan

'Ik vertek'. Maar dan anders....

Aangesproken worden door een presentatie in een kerkdienst en bevestigd worden voor nieuwe plannen in hun leven door een droom. Dat overkwam Theo de Jong en zijn vrouw Jinke. Na twee jaar voorbereiding lieten ze huis en baan achter en vertrokken ze met hun twee tienerzonen naar Zuid-Afrika. Een soort "Ik vertrek" maar dan net even anders. In EO Live vertelt Theo de Jong zijn verhaal.

China wil in 2035 de baas zijn

China timmert flink aan de weg. Er wordt keihard gewerkt aan allerlei megalomane projecten als nieuwe havens, steden, industrie, pijpleidingen en communicatie-infrastructuur. Waarom? Nou, China wil in 2035 DE nieuwe wereldmacht zijn. Daar zijn de Chinezen heel open over, en dat boezemt de Westerse wereld angst in. Denk aan de vijandige overnames van Chinese bedrijven en spionage. De toestanden rondom de Chinese telefoonfabrikant HUAWEI maakt dat heel duidelijk. Maar waarom willen de Chinezen, bijna wanhopig, de baas zijn in 2035? Wat zit hier achter? We gaan erover praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

EO Live podium: De band 'Seven' van Mirjam Bouwman

Seven is een band die al weer een paar jaar mee draait in de christelijke muziekwereld. Seven is afkomstig uit het Gelderse Heerde en heeft inmiddels meerdere cd’s gemaakt. Ze zingen over grootheid van God maar ook dagelijkse dingen van het leven zijn onderwerp van hun nummers. Uitgangspunt is van de band is het christelijk geloof. Met hun veelzijdige muziek willen ze graag laten zien dat geloven niet saai hoeft te zijn. Eigen geschreven nummers en top 40 melodieën met sprekende teksten maken deel uit van het repertoire.

Seven gaat in EO live zingen:
1. Vergeving 5:10 min
2. Hij kent je 6:40 min
3. Zoekend 5:40 min
4. Helder zicht 5:10 min