Zondag 27 oktober 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 27 oktober 2019

Flirt niet met de dood!! ‘'De mens is geschapen om het leven te omarmen en niet de dood. De mens is door God gemaakt om in het licht te staan en niet in de duisternis.” Aanstaande donderdag is het 31 oktober. Hervormingsdag. Maar steeds meer Nederlanders zeggen iets anders als je hen die vraag stelt, namelijk: Halloween.

In Zin, Zout & Zegen praat Petra de Joode met Hans en Joke van Dalen in de Protestantse Gemeente Het Centrum in Nijverdal. Ze vertellen over het verlies van hun dochter en hun moeite met het geflirt met de dood tijdens Halloween.

Griezelen met enge maskers, boze geesten, skeletten, doodshoofden en nepbloed. Het komt oorspronkelijk bij de Kelten vandaan, die geloofden dat op die dag de geesten van alle overleden mensen van het afgelopen jaar terugkwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het nieuwe jaar. De geesten werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Maar om ze zelf af te weren droegen de Kelten maskers.

Wat vind ik als christen daar nou van? Een leuk feestje? Moet ik daar als gelovige nou iets van vinden? Dominee Hans van Dalen vindt van wel. Hij heeft daar goed over nagedacht.

De dienst in de Protestantse Gemeente Het Centrum in Nijverdal wordt geleid door Hans zelf, hij is ook predikant in deze gemeente. Het is een preek die hij afgelopen voorjaar in Nijverdal hield over de dood, maar vooral ook over 'Het Leven'. De dood had namelijk niet het eerste woord en heeft zeker ook niet het laatste… want het werd Pasen.

In ‘Zin, Zout & Zegen’ gaat presentator Petra de Joode deze zondag van 19.00 – 20.00 uur met Hans en Joke van Dalen mee naar hun kerk in Nijverdal.

Zin, Zout & Zegen is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout en Zegen