EO Live 17 november

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 17 november

In deze editie van EO Live geeft Fred van Lieburg een college 'Synodes voor dummies'. Yvonne Sprunken praat met Roland Vos over de vraag; Hoe koosjer is koosjere whiskey? Hendro Munsterman vertelt over gratis medische zorg in Vaticaanstad en is er aandacht voor de actie om het lied "Mijn Gebed" in de Top 2000 te krijgen. Zangeres Marjolein Keijzer verzorgd de live muziek. Dit en nog veel meer in EO Live op 17 november.....

EO Live, zaterdag 17 november van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Synodes voor Dummies.

De kranten staan tegenwoordig bol van het nieuws over topconferenties. Een ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un, een G8, een G7, een G20. In de 17e eeuw herbergde Nederland ook zo'n internationale topconferentie: de Dordtse Synode. Het belangrijkste geschilpunt was het leerverschil tussen de remonstranten en de contra-remonstraten. Maar er werd meer besproken en vele Europese landen hadden hun afgevaardigden in Dordrecht bij de vergaderingen. In EO Live praat Yvonne met Fred van Lieburg over deze impactvolle synode die dit jaar exact 400 jaar geleden begon.

Hoe koosjer is koosjere Whiskey?

Afgelopen week lazen we een leuk nieuwsbericht met de titel: 'In België kunnen Joden nu koosjere whiskey drinken'. Dit bericht ging over een bijzondere whiskey die van Belgische rabbijnen een zogeheten kasjroetstempel heeft gekregen. Daarmee zou deze whiskey voldoen aan de regels van de Joodse spijswetten, en is het dus een koosjer product. Maar klopt die argumentering wel? Iemand die alles van koosjer eten en drinken weet is Roland Vos. Hij heeft een cateringbedrijf voor koosjer eten. In EO Live vertelt hij wanneer een drank wel, niet koosjer is.

Gratis medische zorg voor armen in Vaticaanstad.

In aanloop naar Wereld-armendag op 18 november heeft Paus Fransciscus op persoonlijk initiatief gezorgd dat arme mensen in Rome een week lang gratis gebruik kunnen maken van gespecialiseerde gezondheidszorg. Denk dan bijvoorbeeld aan gratis oogheelkunde, cardiologie, gyneacologie etc. EO Live belt met journalist en Vaticaanwatcher Hendro Munsterman om over dit initiatief te praten.

'Mijn Gebed' op nummer 1 in de Top 2000?

Wilbrand Rakhorst uit Nijkerk is een actie begonnen om het lied 'Mijn Gebed' van D.C. Lewis op nummer 1 te krijgen in de Top 2000 van NPO Radio 2. Hij roept iedereen op om tijdens de stemperiode voor de Top 2000, dat is tussen 1 en 8 december, op dit lied te stemmen. EO Live belt met Wilbrand om te praten over het waarom van zijn actie.

De bijbel voor Suriname en de Antillen.

Paul Doth heeft 10 jaar gewerkt als directeur van het Surinaams Bijbelgenootschap en werkt nu voor het Nederlands Bijbelgenootschap, met name voor migrantenkerken in Nederland en projecten in het buitenland, o.a. in Latijns Amerika en het Caraïbisch gebied. In mei was hij op de Ned. Antillen voor het aanbieden van de Bijbel Dichtbij. We gaan in EO Live met hem praten over het werk van het Antilliaanse Bijbelgenootschap, zijn werk in Suriname en het werk onder migrantenkerken in Nederland.

David Onnekink en Martine Veldhuizen over hun boek 'Oker'

Oker is een fictieve roman, maar gebasseerd op het leven van David en Martine. Het is een roman waarin man en vrouw elkaar afwisselen in het schrijven over hun ervaringen hoe te leven na het overlijden van hun dochter Hannah. Ze verlaten Nederland met hun vierjarige dochter Roos voor een tijd en settelen zich aan de oostkust van Amerika. Daar is de ruimte om zich te bezinnen op wat hun als ouders is overkomen. In EO Live vertellen David en Martine hun verhaal.


Live muziek van Marjolein Keijzer

Marjolein Keijzer is Singer-Songwriter met een passie voor God en muziek. Met haar zelfgeschreven liederen wil ze harten raken, hoop en kracht geven. Haar album 'Dichtbij' is een collectie van nieuwe. krachtige en authentieke aanbiddingsliederen die zij over de jaren heeft geschreven. Het album bevat liederen om naar te luisteren en om samen te zingen. Centraal staan thema's over het leven met Jezus en over een God die persoonlijk betrokken is bij ons. Liederen over God's liefde en acceptatie. Zijn karakter en wat dit met ons doet.