Zondag 15 november 2020

  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 15 november 2020

Een droom van een kerk! 'Een kerk die niemand uitsluit of in een hoek drukt maar iedereen de ruimte geeft en naast mensen komt staan. Een kerk die zich niet opdringt, niet overheersend is of betuttelend, maar een gemeente die zich uitsluitend laat leiden door liefde, liefde en nog eens liefde. Omdat God liefde is’.

Van zo’n kerk droomt ds. Wieger Sikkema. Daarover preekt hij in zijn gemeente: de Berea-gemeente Apeldoorn-Noord. En van zo’n kerk droomt ook John Lapré, die samen met ds. Wieger Sikkema het boek ‘Van hart tot hart’ schreef. Een openhartige briefwisseling over geloof, homoseksualiteit en gender.

‘We moeten toch in staat zijn om, zelfs als we van opvatting verschillen, elkaar van harte vast te houden? Ook homoseksuele broers en zussen die ruimte voor zichzelf zien om te leven in een relatie van liefde en trouw? Zelfs als we zelf misschien die ruimte niet zien?’

In Zin, Zout & Zegen ontmoeten we deze zondag John Lapré, die metéén, zonder pardon en zonder gesprek, de Stichting Heartcry èn zijn kerk werd uitgezet, toen uitkwam dat hij intiem was geweest met een man.

Die nacht ben ik een stukje doodgegaan. Is er iets gebroken, wat nu geen wond meer is maar nog wel een jeukend litteken dat soms als een boemerang terugkomt en wat heel pijnlijk kan zijn. Het gevoel dat je door gewoon te vertellen wie je bent en ook je vallen en opstaan daarin, ja, dat dat zoiets groots wordt dat dat kennelijk voldoende reden is om je uit de stichting te zetten, om je uit de gemeente te gooien, om vrienden kwijt te raken, om dus jarenlang ook te moeten opboksen tegen allerlei vooroordelen. Ja, dat is gewoon ongelofelijk lastig’.

Omdat John momenteel geen lid is van een kerkelijke gemeente ontmoeten Petra en hij elkaar onder de regenboogvlag voor de Oud Katholieke Kerk St. Vitus in Hilversum. Ze praten over de weg die John tot nu toe ging. Over de pijn van de afwijzing maar ook over mooie dingen, het ‘meebewegen’ van zijn moeder, Gods liefde, de liefde tussen hem en zijn man Lionel, hoe ze samen zoeken naar een heilige levenswandel.

Zin, Zout & Zegen is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.