Adil Izemrane

  1. Nieuwschevron right
  2. Adil Izemrane

‘Ik zag de gelijkenis tussen een festival en een vluchtelingenkamp’

Onderweg

In Onderweg is Adil Izemrane te gast. Hij is een snelle vastgoedondernemer die jaarlijks naar Ibiza gaat om te feesten. Dat verandert in 2015 als hij tijdens het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis het eiland Lesbos bezoekt met zijn goede vriend Johnny de Mol. Adil wordt geraakt door het leed dat hij ziet en besluit 2,5 jaar op het eiland te blijven. Inmiddels is Adil ‘head of mission’ van de hulporganisatie Movement On The Ground, die op eigenzinnige wijze gestrande vluchtelingen op de Griekse eilanden helpt. ‘Ik zag de gelijkenis tussen een muziekfestival en een vluchtelingenkamp’, zegt Adil. En daarom haalt de organisatie via contacten en sponsoren festivalmateriaal naar het eiland. Die aanpak lijkt goed te werken. Adil spreekt ook liever niet van een kamp maar een campus.

Adil izemrane groeit op in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Zijn ouders zijn één van de eerste Marokkaanse gastarbeiders in Nederland. Hij wordt opgevoed met de Islam en omschrijft zijn ouderlijk huis als warm en liefdevol. Prestaties zijn erg belangrijk in huize Izemrane. ‘Alles boven de zeven kregen we in zakgeld uitbetaald.’ Adils vader wil eigenlijk dat zijn zoon arts wordt. Maar hijzelf heeft hele andere ideeën over de toekomst en dat botst. Tijdens zijn opleiding Informatica in Leiden zet hij zijn eerste stappen als ondernemer. Ook werkt hij een tijdje in het uitgaansleven van de Spaanse Costa Brava. Daarna komt hij in de wereld van vastgoed terecht.

Nu, vijf jaar na de vluchtelingen crisis, is Adil onverminderd gemotiveerd om zich in te zetten voor Movement On The Ground. Toch zegt hij: ‘Ik heb niet de illusie dat ik de mensheid zal reinigen van kwaad.’ Elsbeth Gruteke is een uur lang met Adil in gesprek over zijn werk en zijn leven.