EO Live 12 december 2020

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 12 december 2020

Benieuwd naar de onderwerpen? Klik hier!

EO Live, zaterdag 12 december van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

De kerststal was bedoeld als evangelisatiemiddel voor analfabeten

De traditie van de kerststal begint echter al rond het jaar 1223, als de heilige Franciscus van Assisi aan paus Honorius III vraagt of hij een kerststal mag maken. Hij wil namelijk de gelovigen die niet kunnen lezen ook graag het kerstverhaal laten ervaren, en dit lijkt hem de ideale manier. De kerststal was dus oorspronkelijk een evangelisatiemiddel voor analfabeten. We gaan erover praten met journalist Hendro Munsterman.

Nationale Top 2000 kerkdienst

In de laatste week van het jaar is het traditioneel de Top2000 die de aandacht trekt. In het kielzog organiseren veel de kerken een Top2000-kerkdienst, waarin muziek uit de lijst een belangrijke rol speelt. Maar dit jaar is alles anders, weinig kerkdiensten; en daarom wordt er op 27 december een Nationale Top2000-kerkdienst uitgezonden. Aangeschoven is dominee Gerrit van Dijk, predikant van dienst in die kerkdienst.

Wat is het 'Oliewonder'?

De joodse gemeenschap viert sinds afgelopen donderdag het Chanoeka-feest. Dit feest, wat ook wel ‘lichtjesfeest’ wordt genoemd duurt acht dagen en draait om het verhaal van het ‘olie-wonder’ dat zich in het jaar 164 voor Christus voltrok in Jeruzalem. We gaan over dit wonder praten met historicus Bart Wallet.

Vleermuizen worden niet geteld

De jaarlijkse vleermuizentelling gaat deze winter niet door vanwege corona. Niet omdat de kleine beestjes het virus op ons mensen over zouden kunnen brengen, maar juist andersom. We gaan erover praten met Eric Korsten van de Zoogdiervereniging.

Hoe bereik je nu mensen die alleen met kerst naar de kerk gaan?

Tijdens de kerstnachtdienst zitten kerken altijd stampvol. Mensen die anders niet naar de kerk komen, zijn er dan wel. Maar dit jaar kunnen de kerstnachtdiensten niet doorgaan door corona. Op wat voor manier kunnen de kerken in Nederland toch een alternatief bieden voor deze specifieke doelgroep? We gaan erover praten met Johan ter Beek van de PKN.

EO-film 'De Slag om de Schelde' gaat in premiere

Maandag gaat de film ‘De Slag om de Schelde’ in premiere. Met een budget van €14 miljoen is deze productie de grootste Nederlandse oorlogsfilm van de afgelopen 10 jaar. De EO is co-producent van de film. We bellen met eindredacteur Arnoud Bruinier.

Zijn Amerikaanse pro-Trump milities christelijk?

Als de Amerikanen denken dat met de verkiezingswinst van Joe Biden alle problemen zijn opgelost, hebben ze het goed mis. Een aantal extreem-rechtse milities geven Donald Trump niet op, en roepen op tot aanslagen en zelfs een burgeroorlog. Wie zijn de mensen achter deze milities? En waarom verwijzen sommige milities naar het christelijk geloof? Buitenlandcommentator Jan van Benthem legt het uit.

Het meisje dat twee keer werd geboren

Wanneer Hanneke en haar man tijdens de twintigwekenecho te horen krijgen dat er ‘iets heel erg mis’ is met hun ongeboren kindje, zakt de grond onder hun voeten weg. Ze worstelen met vragen als: Hoe moet het verder als ons kindje zwaar gehandicapt blijkt te zijn? Zullen we ooit met haar kunnen communiceren? Is ze eigenlijk wel levensvatbaar? In ‘Het meisje dat twee keer werd geboren’ doet moeder Hanneke haar eerlijke verhaal over deze moeilijke zwangerschap en wat het met haar gezin en haar relatie met God deed.

EO Live podium: Christian Verwoerd

Christian Verwoerd is een christelijke zanger en liedjesschrijver. Christian: “Muziek is voor mij een middel om de boodschap van het Koninkrijk van God aan mensen door te geven. De bijzondere tijd waarin we leven spoort mij aan om via de muziek mensen iets mee te geven wat van echte waarde is. Het is prachtig om te zien dat muziek mensen kan raken, en ik hoop dat mijn muziek hen dichter bij Jezus brengt.” Op zaterdag 12 december staat Christian Verwoerd op het EO Live podium.