EO Live 21 december 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 21 december 2019

In deze editie van EO Live praten we over de premiere van Star Wars: The Rise of Skywalker. Met historicus Bart Wallet over de vraag aan welke eisen de Joodse Messias moet voldoen. Met Visie-hoofdredacteur Marco van der Straten praten we over het overlijden van Kinga Ban. Peter Siebe vertelt welke bijbeltekst het populairst was in 2019 en Eunice Hoekman leest haar winnende kerstverhaal voor. Dit en nog veel meer in een nieuwe editie van EO Live....

EO Live

EO Live, zaterdag 21 december van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Aan welke eisen moet de Joodse Messias voldoen?

Wereldwijd leven miljoenen christenen toe naar Kerst, komende woensdag. De komst van de Jood Jezus, want dat is hij, wordt dan gevierd. De meeste Joden hebben echter niets met Kerst. Religieuze Joden verwachten de Messias zelfs nog, hij moet nog komen. Anders gezegd, er komt ooit nog een echte Kerst. Maar wat voor Messias en wat voor Kerst verwachten zij dan? Een gesprek met Bart Wallet, als historicus gespecialiseerd in Joodse geschiedenis.

Trump scheurt christelijk-Amerika doormidden

Amerika is momenteel sterk verdeeld in twee kampen: Pro-Trump en anti-Trump. En die tweedeling wordt ook steeds zichtbaarder onder Amerikaanse christenen. Veel van hen zijn nog steeds supporter van de Amerikaanse president. Maar ‘Christianity Today’, een tijdschrift dat invloedrijk is onder Amerikaanse evangelische christenen, riep deze week op tot afzetting van de president. Is de schade nog te herstellen? We vragen het aan Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Reinder IJmker verloor dit jaar zijn vrouw Kinga Ban.

Het moest ‘wel gezellig’ zijn als ze zou overlijden, had zangeres Kinga Ban gezegd. Maandag-ochtend 6 mei was het gezellig aan de ontbijttafel. Reinder praatte met de kinderen, terwijl ze zich klaarmaakten om naar school te gaan. Kinga ademde zwaar. In de kleine woonkamer stond haar bed dicht bij hen. Plotseling was het stil. Reinder schoot naar het bed toe en riep de kinderen: ‘Kom maar gauw!’ Toen blies Kinga haar laatste adem uit...

Visie-hoofdredacteur Marco van der Straten interviewde Reinder IJmker, en blikte met hem terug op het afgelopen half jaar. In EO Live vertelt Marco zijn verhaal.

Star Wars blijft populair onder christenen

Afgelopen week ging de film ‘Star Wars: The Rise of Skywalker’ in premiere. De film is de afsluiter van een familiekroniek rondom de familie Skywalker. De Star Wars-reeks heeft een grote fanschare en is ook mateloos populair onder christenen vanwege de onderliggende thematiek, die heel dicht tegen het christelijk geloof schuurt. We gaan erover praten met filmliefhebber en theoloog Boaz van Luijk. Hij ging deze week als een van de eersten naar de nieuwe Star Wars-film.

Psalm 23 meest gezochte bijbeltekst van 2019

Liefde, licht en vrede zijn in 2019 de meest gebruikte zoekwoorden van bijbellezers op de website debijbel.nl. Dat is een website van het Nederlands Bijbelgenootschap, waar de volledige bijbel op te lezen is. De populairste bijbeltekst is Psalm 23. En dat is best opvallend. Blijkbaar zijn mensen in deze onrustige tijden op zoek naar liefde, troost en houvast. We gaan erover praten met Peter Siebe van het Nederlands Bijbelgenootschap.

Kerstverhaal ‘Over de Grens’

Eunice Hoekman won de Visie-schrijfwedstrijd met haar kerstverhaal ‘Over de Grens’. In EO Live leest Eunice haar winnende verhaal voor!

Albanië na de beving

Op 26 november werd Albanië getroffen door de zwaarste aardbeving in dit land ooit. Tientallen mensen overleden, duizenden raakten gewond en konden hun huis niet meer in. Hoe is, een maand na de beving, de situatie in Albanië? Peter van der Bijl van Zending over Grenzen vertelt.

Winnende nieuwe versie ‘Nu zijt wellekome’ bekend

Ieder jaar zingen we weer alle mooie kerstliederen als Nu zijt wellekome, Hoor d’engelen zingen d’eer en Eer zij God in onze dagen. Maar weten we eigenlijk wel wat we zingen? Daarom vroeg Ark Mission mensen een nieuwe tekst voor dit oude lied te schrijven. Deze tekst is op muziek gezet door Gilbert Thera en Sharon Kips. In EO Live is de winnende versie te horen.