EO Live 21 november 2020

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 21 november 2020

Benieuwd naar de onderwerpen van EO Live op 21 november? Klik hier!

EO Live, zaterdag 21 november 2020 van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5.

Inhoud:

Hoe te handelen bij een poederbrief?

Deze week werden bij verschillende bedrijven poederbrieven bezorgd. Het gaat in totaal om 15 poederbrieven en de ontvangers waren met name mediabedrijven. Ook de redactie van het Nederlands Dagblad in Amersfoort kreeg een poederbrief. Hoe dien je te handelen als je een poederbrief ontvangt? EO Live belt met hoofdredacteur Sjirk Kuijper.

Eeuwigheidszondag in een coronacrisis

Zondag 22 november is het Eeuwigheidszondag in de protestantse kerken. De laatste zondag van het kerkelijk jaar, want daarna begint Advent. Het is, de naam zegt het al een beetje, de dag waarop de overledenen herdacht worden in veel kerken. Maar door het coronavirus wordt het een andere Eeuwigheidszondag dan normaal. EO Live praat met dominee Sjaak Weststrate, predikant van de Vrije Evangelische Gemeente in Heerde, niet toevallig de plaats die behoorlijk door het virus getroffen werd in de eerste golf.

Bereidheid tot vaccineren corona-vaccin daalt snel

Het einde van de coronacrisis lijkt in zicht. Inmiddels zijn er al twee vaccins die zeer effectief blijken te werken. Maar tegelijkertijd lijkt het er ook op dat hoe dichter we bij het uiteindelijke vaccin komen, des te minder mensen zich willen laten inenten. Waar in juni nog 73 procent van de mensen zei zeker of waarschijnlijk een vaccin tegen het virus te nemen, was dat in september 65 procent en is dat nu 60 procent. Wat betekent dit? We gaan praten met Elise van Hoek van de Nederlandse Patientenvereniging.

Wat gebeurt er bij 'resomeren'?

Resomeren, het na de dood oplossen van een lichaam in vloeistof, wordt toegestaan als vorm van lijkbezorging. Dat betekent dat je naast begraven, cremeren, het zeemansgraf of je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap, ook kunt kiezen om het lichaam te ‘resomeren’. We praten erover met collega Marco van der Straten. Hij is naast hoofdredacteur van Visie ook uitvaartbegeleider.

Het dodenmasker van Abraham Kuyper

Het is deze maand precies 100 jaar geleden dat Abraham Kuyper stierf. Meteen toen Kuyper stierf is er een dodenmasker van hem gemaakt. En dat masker geeft een griezelig realistisch 3d-beeld hoe deze beroemde politicus eruit heeft gezien. Het dodenmasker is opgeslagen in het archief van de Vrije Universiteit. EO Live belt met VU-archivaris Jasmijn Vervloet.

Black Friday en Red Wednesday

Volgende week vrijdag is het ‘Black Friday’. U weet inmiddels ongetwijfeld wat dat betekent. Maar wist u ook dat het komende woensdag ‘Red Wednesday’ is? We gaan over de betekenis van Red Wednesday praten met Peter Broeders. Zijn organisatie, Kerk in Nood, is de bedenker van Red Wednesday.

Australische militairen vermoordden burgers tijdens ontgroeningsrituelen

Australische Special Forces hebben tijdens de oorlog in Afghanistan minstens 39 Afghaanse gevangenen of burgers vermoord. Sommige burgers werden vermoord tijdens ontgroeningsrituelen door nieuwe rekruten. Nederlandse militairen waren in die periode ook actief in Afghanistan. Hebben zij ook misdrijven gepleegd? We praten erover met buitenlandcommentator Jan van Benthem.

Waar is God in de crisis?

Wat kunnen we leren over God in de coronacrisis? Reinier Sonneveld schreef Waar is God in de crisis? Toen de lockdown vanwege corona enkele weken gaande was. Midden in alle actualiteit geeft hij door hoe gelovigen vroeger reageerden op de crisissen in hun leven. De antwoorden die ze vonden én niet vonden. Dat doet hij naar aanleiding van de zeven kruiswoorden: de paar zinnen die Jezus sprak toen Hij Zelf op het dieptepunt van zijn leven was. In EO Live is Reinier Sonneveld te gast.

EO Live podium: Joyce van Boven

Joyce (1982) zingt al vanaf dat ze klein was. Later zat ze in diverse bands van kerken en in een aantal grote gospelkoren waaronder D-light van producer Gerrit Dekker. Joyce wil haar gegeven talent inzetten voor God, en Zijn naam groot maken met haar stem en muziek. Joyce zingt als christelijk zangeres in kerkdiensten, tijdens doop of jeugddiensten en andere speciale diensten. Daarnaast zingt ze ook bij huwelijksceremonies, bruiloften, conferenties, vrouwenavonden en op christelijke podia. Op zaterdag 21 november staat Joyce op het EO Live podium.