Zondag 5 mei 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 5 mei 2019

Bevrijdingsdag 1945 kan ze zich nog heel goed herinneren. Ze was negen jaar en woonde in Dalfsen. “Om 6 uur ’s ochtends werd de brug opgeblazen. Een verschrikkelijke knal. De luchtdruk blies de ramen uit het huis en de pannen van het dak. Ik lag helemaal onder het glas…”.

‘Elke dag Bevrijdingsdag!

Ze is 83 en moet steeds vaker afscheid nemen van geliefden en bekenden om haar heen. Dat is verdrietig. Maar God is er altijd. Ze praat met Hem als ze op de fiets zit en is dankbaar voor elke dag die ze van Hem cadeau krijgt.

Ze kerkt in de Kruiskerk in Meppel. Een Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Ze houdt van de kerk en van de gemeente. Ze voelt zich er thuis, hoewel ze van de kerkscheuring meer te lijden heeft gehad dan van de oorlog. “Thuis draaide alles om de kerk. Er was altijd kritiek op de kerk en op de dominees. Je kon niet meer met elkaar bidden. Je vrienden waren opeens lid van een ‘valse’ kerk. Dat heeft me echt belast. Dat vond ik vreselijk”.

In het gezin van Dick - later mijn man - werd alleen maar met liefde gesproken over de kerk. Dat was voor mij zo’n bevrijding”.

De preek, met als titel: ‘elke dag Bevrijdingsdag’ wordt gehouden door: dominee Roel Meijer, predikant van de GKv Kruiskerk in Meppel.

Zin, Zout & Zegen is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. Vandaag gaat Petra de Joode met Klary Schuurman-Wienen mee naar de Kruiskerk in Meppel.

Zin, Zout en Zegen