EO Live 12 januari 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 12 januari 2019

In deze editie van EO Live blikt Yvonne Sprunken terug op de week van 'Nashville'. Cultuurtheoloog Frank Bosman vertelt wat er op zijn gouden USB-stick staat. Jan van Benthem praat over complotdenkers rondom 9/11 en Annemarie Verdoes vertelt over haar bijzondere 'Verandering'. Zangeres Elise Mannah geeft een mooi muzikaal optreden. Dit en nog veel meer in EO Live op 12 januari....

EO Live

EO Live, zaterdag 12 januari van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

De week van 'Nashville'

De alliantie van christelijke LHBT±-organisaties, LCC Plus, heeft opnieuw voor een periode van enkele jaren subsidie gekregen. Het doel van de betrokken organisaties is om de acceptatie van LHBT's (Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender) binnen de christelijke kring te vergroten. Dat doel is uiterst actueel, zeker nu er in deze week bijzonder veel aandacht was voor de Nashville-verklaring. Een statement, ondertekend door ruim tweehonderd orthodox-christelijke voorgangers en theologen, waarin stevige standpunten werden ingenomen met betrekking tot LHBT's. Te gast in EO Live is Gert-Jan van Leeuwen, betrokken bij de alliantie. Ook belt EO Live met Henk-Jan Prosman, die zich verbaasde over de massale verontwaardiging die de verklaring opriep.

Gaat 'Nashville' de SGP stemmen kosten?

EO Live is heel benieuwd of het hele gebeuren rondom de Nashville-verklaring de SGP stemmen gaat kosten. Met andere woorden; lopen de SGP kiezers nu massaal weg bij hun partij? Of wordt de Staatkundig Gereformeerde Partij er misschien juist wel sterker door?! Iemand die de SGP al lange tijd volgt is politicoloog Hans Vollaard. Hij schreef vorig jaar zelfs een boek over het 100 -jarig bestaan van deze partij. EO Live belt hem op.

De gouden USB-stick van cultuurtheoloog Frank Bosman

We gaan even terug in de tijd. Naar 1977. Toen lanceerde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een LP speler met daarop een gouden langspeelplaat waarop allerlei aardse muziek stond. Verder werden allerlei documenten over aardse cultuur en het menselijk ras bijgevoegd. Het geheel zou een bron van informatie moeten zijn over de menselijke cultuur, bedoeld voor buitenaardse wezens. Wat zouden we anno 2019 de ruimte insturen? Cultuurtheoloog Frank Bosman vertelt in EO Live wat er op zijn gouden USB stick zou staan....

Wat zijn de gevolgen van de muur van Trump?

De muur van Trump blijft de gemoederen ook deze week flink bezighouden. In onze uitzending op 12 januari heten we Jaco van der Schaaf welkom. Hij woont en werkt in Mexicali en heeft die muur bijna in zijn achtertuin. Nu is hij in Nederland en hij vertelt in EO Live wat de gevolgen zijn van Trumps muur.

'De Verandering' van Annemarie Verdoes

Annemarie Verdoes groeide op in een gezin met veel ruzies, hierdoor is ze zelf van jongs af aan al erg onzeker. Dit werd versterkt door gepest worden op de basisschool en aanrandingen en foute vriendjes op de middelbare school. Later ontwikkelde dit zich verder en kreeg Annemarie last van een eetstoornis en depressies. Onzekerheid voerde altijd de boventoon. Annemarie had het gevoel dat ze niet mocht bestaan en niemand van haar hield. Ze deed er alles aan om toch erkenning en waardering te krijgen. Ook in haar latere jeugd werd het niet beter. Als moeder van twee dochters was ze nog altijd onzeker, ze stopte met werk door voorvallen op werk, waaraan ze een extreem schuldgevoel overhield. Ze krapte en kneep zichzelf om geestelijke pijn te vergeten. In de periode dat haar dochters op de basisschool zitten, komt ze via een gebedsgroep in contact met Lydia die haar na lang aandringen meekrijgt naar een genezingsdienst. Hier mocht ze echt Gods kind worden en is ze genezen. Ze werd vrij en werd een heel andere vrouw. In EO Live vertelt Annemarie over haar veranderproces.

Complotdenkers 9/11 in de kaart gespeeld?

Rondom de terroristische aanslagen van 11 september 2001 is altijd een zweem van mysterie blijven hangen. Volgens veel complotdenkers zouden de aanslagen niet zijn gepleegd door radicale moslims, maar door de Amerikaanse overheid zelf, zodat die een vrijbrief zou krijgen om Irak en Afghanistan binnen te vallen. Een beruchte hackersgroep heeft nu duizenden geheime documenten over 9/11 gestolen. Als de overheid niet snel 2 miljoen dollar losgeld betaald worden de documenten openbaar gemaakt aan het publiek. We gaan erover praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad. Hij dook in deze zaak en kwam kwam bijzondere feiten te weten...

Eindelijk oplossing gevonden voor voedselschaarste?

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om tabaksplanten dusdanig genetisch aan te passen dat deze planten een stuk sneller gaan groeien. Het heeft allemaal te maken met het proces van fotosynthese. Door de aanpassingen verloopt dat proces waarbij de planten energie omzetten een stuk efficienter. Volgens de wetenschappers kan genetische modificatie van planten een oplossing spelen bij het oplossen van het voedselprobleem in de wereld. Want straks moeten er namelijk 10 miljard monden gevoed gaan worden. Bioloog Tom Zoutewelle vertelt of genetische modificatie de mensheid gaat redden?

Genesis 2.0: Doet de mens het werk van God over? En dan beter?

Sinds deze week draait de film 'Genesis 2.0' in de bioscopen. De film volgt twee verhaallijnen die beiden gaan over de mogelijkheden van zogenaamde gen -technologie. De eerste verhaallijn gaat over wetenschappers die een intacte mammoet vinden in het ijs van Siberie, en met nieuwe mogelijkheden de mammoet opnieuw tot leven willen brengen. En het tweede verhaal gaat over gentechnieken die allerlei ziektes de wereld uit moeten helpen. Is de film een aanrader? We gaan in gesprek met theoloog en filmrecensent Boaz van Luijk.

Live muziek van Elise Mannah

Elise groeide op met muziek. “Eigenlijk werd er bij ons thuis altijd gezongen. Aan allebei de kanten van de familie zit veel muzikaliteit. Mijn moeder kan goed schrijven, mijn vader kan goed zingen. Hij bedacht liedjes onderweg terwijl we in de auto zaten. En van mijn zus wist iedereen dat ze goed kon zingen. Maar ik was geen haantje de voorste. Ik ging wel naar een kinderkoor en op pianoles, maar verder zong ik vooral op mijn kamer als ik alleen was. Tot ik op mijn veertiende auditie ging doen voor de Continentals. Mijn vader was helemaal verbaasd toen hij de opname hoorde. Ik weet het nog goed. De volgende dag lag er een briefje waarop stond dat hij wel drie keer achter elkaar het liedje had geluisterd. Zó mooi vond hij het. Mijn zussen en broertje waren lekker bijdehand. Maar ik was een verlegen kind. Het mondiger worden is een proces geweest dat buiten de deur gebeurde. Ik ben vier keer met de Continentals op tournee geweest. Daardoor groeide ik.”

Zaterdag 12 januari verzorgd Elise Mannah de muziek in EO Live. Ze zingt:

Dictee - 1.30
tekst: Elise Mannah / muziek: Henk Doest en Elise Mannah

Kom dan bij mij - 3.00
tekst: Brigitte Kaandorp / muziek: Dick Kuijs

Daar zeg je U tegen - 2.30
tekst en muziek: Elise Mannah

Verhoor mij als ik roep tot U - 3.00
tekst: Alexis de Roode / muziek: Christopher Norton

Ik wens je moed - 3.00
tekst: Elise Mannah / muziek: Henk Doest, Martin Brand en Elise Mannah