EO Live 14 september 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 14 september 2019

In deze editie van EO Live is er aandacht voor de overleden gospelzangeres Aretha Franklin. We kijken namelijk naar de documentaire over haar album 'Amazing Grace'. Ook zoomen we in op vrijmetselarij, en is er aandacht voor De Nachtwacht. We praten over de discussie rondom het 'voltooide leven' en Michael Goossen vertelt over zijn veranderingsproces. Andries Knevel praat over geloof en wetenschap en singer-songwriter Wouter Seinen treedt op. Dit en nog veel meer in EO Live op zaterdag 14 september 2019....

EO Live, zaterdag 14 september 2019

19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Presentatie: Yvonne Sprunken en Johan Bakker

Inhoud:

Het voltooide leven...

D66 komt volgend jaar met een wetsvoorstel om euthanasie bij voltooid leven te regelen. Nu kan euthanasie alleen nog maar bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Hoewel in het kabinet was afgesproken om dit soort thema’s deze periode niet op de agenda te zetten, wil D66 het plan toch indienen. Dat zorgt voor wrevel bij coalitiegenoten CU en CDA, juichende stemmen bij voorstanders van euthanasie en zorgen bij tegenstanders. Hoe ver gaat Nederland en wat zijn de consequenties. In EO Live gaat Yvonne erover in gesprek met oud-Kamerlid voor de CU en oud-directeur van de NPV Esmé Wiegman.

Nu al legendarische documentaire 'Amazing Grace' in premiere...

In 1972 nam Aretha Franklin Amazing Grace, het meest succesvolle gospelalbum allertijden op in de New Temple Missionary Baptist Church in Los Angeles. Nooit eerder zijn de filmopnames van deze legendarische avonden vertoond aan het publiek. Tot nu. Afgelopen zondag vond de Europese premiere van deze documentaire plaats in Rotterdam. En muziekjournalist Johan Bakker was daarbij. In EO Live vertelt hij wat hij van de docu vond.

De mysterieuze aantrekkingskracht van de Vrijmetselarij

Zaterdag 14 september is de ‘Dag van de Vrijmetselarij’. Verschillende Vrijmetselaars-loge’s houden open dag. Op deze manier hoopt het genootschap een beetje van hun geheimzinnige imago af te komen. Want veel mensen denken bij vrijmetselaars aan een elitair genootschap dat achter de schermen aan heel wat touwtjes trekt. Maar klopt dit beeld? We gaan erover praten met Jan van Benthem, historicus en buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

14 september 1975: Nachtwacht wordt zwaar beschadigd

We maken weer een sprongetje in de tijd naar een gebeurtenis op dezelfde datum in het verleden. We gaan terug naar 14 september 1975. Toen stak een verward persoon met een gekarteld mes in op het beroemde schilderij De Nachtwacht. Er werden dertien, ongeveer 80 centimeter hoge sneden en krassen toegebracht. We gaan erover praten met kunstenaar Johan Huijzer. Hij is van kindsaf aan geinspireerd door de Nachtwacht, zoveel zelfs dat hij besloot zelf kunstenaar te worden.

Zangeres Sinead 'O Connor wordt moslim

De Ierse zangeres Sinead ‘O Connor, vooral bekend van het lied ‘Nothing Compares 2U’, heeft zich bekeerd tot de Islam. Sinead ‘O Connor komt daarmee in een illuster lijstje te staan van artiesten die zich bekeerden.... Denk bijvoorbeeld aan Jermaine en Janet Jackson, broer en zus van Michael Jackson. Maar ook Cat Stevens bekeerde zich tot de Islam. Een gesprek met muziekjournalist Johan Bakker.

Nieuw seizoen 'Andries en de Wetenschappers'

Zorgt wetenschap ervoor dat je dichter bij God komt te staan of zorgt het juist voor een kloof tussen jou en God? Andries Knevel gaat in het tweede seizoen van het EO-programma Andries en de Wetenschappers praten met de top van de wetenschap om antwoord te krijgen op deze vraag. EO Live belt met Andries Knevel.

Strijd tegen Kindermishandeling en seksueel misbruik op Sri Lanka.

Elk kind verdient een veilige plek om te ontwikkelen tot een stabiele volwassene. Helaas is in Sri Lanka kindermisbruik een enorm probleem en deze week willen wij uw steun vragen om dit tegen te gaan. Voorlichting, veilige opvang, juridische kosten. Veel is nodig om een gebroken kind weer op de rails te krijgen. Een gesprek met Jakolien Meas-Bos van De Verre Naasten.

'De Verandering' van Michael Goosen

Michael Goossen groeit op in een gezin met een oudere zus en jongere broer. Zijn ouders scheiden wanneer hij drie jaar oud was. Michael blijft bij zijn moeder wonen en mist zijn vader heel erg. Het gaat niet goed bij zijn moeder en haar nieuwe man en Michael raakt steeds meer verwikkeld in het criminele circuit. Als hij zeventien is belandt hij in de jeugdgevangenis na een vechtpartij. De periode in de gevangenis heeft een negatieve invloed op hem en na die periode gaat het van kwaad tot erger met Michael. Hij blijft zoeken naar iets om de leegte te vullen. Een leegte ontstaan door het gemis van zijn vader in zijn vroege jeugd. Uiteindelijk gaat Michael zelfs grote hoeveelheden drugs naar het buitenland smokkelen en juist daar, in een hotelkamer in Zuid Amerika heeft Michael een bijzondere ervaring. Een ervaring die zijn leven radicaal verandert.

EO Live podium: Wouter Seinen

Zanger, singer-songwriter Wouter Seinen schreef de Nederlandstalige liedjes van zijn album 'De Cadans van de Golven' in een moeilijke periode van zijn leven. Ondanks de vele problemen waar hij mee kampte wilde Wouter er geen treurig album van maken. Het resultaat is een album dat in golfbewegingen kwetsbare liedjes afwisselt met vrolijke nummers over dankbaarheid en de liefde van God. Wouter treedt op en vertelt zijn verhaal in EO Live.