EO Live 8 februari 2020

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 8 februari 2020

In deze uitzending van EO Live komt een breed scala van onderwerpen voorbij. Zo praten we over 'preppen', stellen we de vraag of protestanten gieriger zijn dan katholieken, en is er aandacht voor een plaag van bijbelse proporties in Afrika. Er is ook aandacht voor het NK Tegenwindfietsen en we stellen de vraag; Waarom doen mensen mee aan 'Married at First Sight'? Zangeres Petra Brussee staat op het EO Live podium. Dit en nog veel meer in EO Live.....

EO Live

EO Live, zaterdag 8 februari van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen

Zondag wordt in Zeeland het Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen gehouden. En de deelnemers zullen dat weten ook: Er wordt een heuse storm verwacht met windkracht 9 en windstoten van 90 kilometer per uur. We gaan erover praten met de bedenker en organisator van dit kampioenschap, Robrecht Stoekenbroek.

Zijn preppers 'gekkies' of juist niet?

Heeft u wat extra voorraad eten en andere producten in huis? Voor het geval dat... de stroom uitvalt, het internet niet werkt, er een overstroming komt. Je kunt je natuurlijk overal op voorbereiden en zorgen dat je zelfvoorzienend bent. Dat noemen we preppen. EO Live gaat praten met Jeroen Klaassen. Hij is prepper en betrokken bij prepshop.nl, een webshop die allerlei producten verkoopt voor preppers.

Waarom doen mensen mee met 'Married at First Sight'?

Trouwen met een volslagen onbekende. Dat is het format van het TV-programma ‘Married at first Sight’. En dat moet je heel letterlijk nemen: Je ziet je toekomstige echtgenoot echt voor het eerst bij het altaar. Waarom zou je je opgeven voor zo’n programma? En waarom smullen we er blijkbaar massaal van als zo’n huwelijk binnen een week op de klippen loopt? We gaan erover praten met mediawetenschapper Eric van den Berg.

Bijbelse plagen anno 2020

Enorme zwermen woestijnsprinkhanen trekken een spoor van verwoesting door Oost-Afrika. De VN-landbouworganisatie slaat alarm, want de voedselvoorziening van miljoenen mensen staat op het spel. Wat is de situatie voor de bevolking en hoe is deze ramp te bestrijden? We praten erover met Hielke Zantema. Hij is noodhulpcoördinator bij ZOA.

Is het democatische systeem failliet?

Als we kijken naar de diepe politieke crisis in Amerika, als we kijken naar de Brexit, en als we kijken naar de stroperigheid en verdeeldheid binnen de Europese Unie, kun je jezelf de vraag stellen of het democratische systeem failliet is. Uit een groot onderzoek blijkt dat 58 procent van de mensen ‘ontevreden’ of ‘zeer ontevreden’ is over de manier waarop de democratie in hun land functioneert. We gaan erover praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het ND.

Zijn protestanten 'gieriger' dan katholieken?

Uit cijfers van banken blijkt dat er dagelijks meer dan tienduizend betaalverzoeken worden gedaan voor bedragen van een paar duppies. In het buitenland staan ze vol verbazing naar dit fenomeen in Nederland te kijken. Is dit het typische schoolvoorbeeld van de ‘Gierige Hollander’? We gaan erover praten met cultuurtheoloog Frank Bosman.

Dominees zijn 'milder' geworden over de hel

Onlangs spraken we in EO Live met William den Boer over een onderzoek dat hij ging doen naar de vraag hoe christenen anno 2020 over de hel denken. Dat onderzoek is gedaan, de resultaten zijn bekend en volgende week is er een studiedag over de uitkomsten. Wij, van EO Live, kunnen niet wachten en kijken alvast naar de meest opvallende uitkomsten van het onderzoek.

Adieu kerk, Adieu God?

Wat betekent het als mensen hun kerk of gemeente verlaten? Wat moeten de achterblijvers ermee? Wat zegt het ons? Over deze en andere vragen gaat dit boek. Vanuit een sterke verbondenheid met kerkverlaters en uit eigen ervaring heeft Corstian van Westen tien verhalen verzameld van mensen die ieder hun eigen reden hadden om de kerk gedag te zeggen. Aan de hand van deze verhalen vraagt Corstian zich af wat wij van hen kunnen én moeten leren en geeft hij suggesties hoe wij het gesprek met kerkverlaters weer op gang kunnen brengen. In EO Live vertelt Corstian over de conclusie van zijn boek.

EO Live podium: Petra Brussee

Petra is aanbiddingsleider in Haarlem en omstreken. Samen met haar man Jeroen gaf zij in 2019 haar debuutalbum uit. Dit album is begin 2019 op een aanbiddingsavond opgenomen. 'Eerst(e) liefde' nodigt uit om dicht bij God te komen en je liefde voor Hem in alle vrijheid te uiten. Met eigen nummers, covers en vertalingen is het een divers album. Bekende en nieuwe liederen wisselen elkaar af. Op zaterdag 8 februari staat Petra op het EO Live podium.