EO Live 11 januari 2020

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 11 januari 2020

Een zeer gevarieerde editie van EO Live. We praten over de vraag of christenen anno 2020 nog in de hel geloven? Verder is er aandacht voor de nieuwe tv-serie Hoogvliegers. Hendro Munsterman beantwoord de vraag waarom katholieken liever een hond als huisdier hebben, en protestanten een poes. Er is aandacht voor 'Pray voor Australia' en Pauline Kuiper vertelt over haar boek 'Brus'. Het mysterie rondom Amelia Earhart wordt besproken en er is aandacht voor een Drents koor dat volgende week naar New York gaat. De live muziek wordt verzorgd door het swingende kwartet van Jonny Boston. Dit en nog veel meer in EO Live....

EO Live, zaterdag 11 januari 2020 van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Geloven christenen nog in de hel?

Geloven christenen anno 2020 nog in de hel, een plaats waar men eeuwig straf krijgt voor een slecht leven? Is dit te rijmen met hoe God zich in Jezus aan ons openbaart als een God van liefde? Dat zijn centrale vragen van een onderzoek dat Willam den Boer gaat uitvoeren. In EO Live vertelt hij over het onderzoek.

Hoogvliegers en Hollywood

Op 11 januari gaat de nieuwe EO tv-serie 'Hoogvliegers' van start. De tv serie, waarin nauw is samengewerkt met de Koninklijke Luchtmacht, is een uniek tv-project geworden. Sterker nog; zelfs gerenommeerde filmmakers uit Hollywood zijn geinteresseerd in de technieken die gebruikt zijn. In EO Live vertelt eindredacteur Arnoud Bruinier over de serie.

Katholieken hebben een hond, protestanten een poes

Katholieken hebben vaker een hond, en lutheranen hebben vaker een poes als huisdier. Dat is de uitkomst van een onderzoek naar huisdieren onder christenen in Amerika. Leuk om dat te weten natuurlijk, maar zegt het ook iets? We gaan erover praten met journalist en theoloog Hendro Munsterman.

Drents koor naar New York

Over ongeveer een week vertrekt het koor Vocalin uit Drenthe naar New York. Ze mogen daar op 20 januari, dan is het daar Martin Luther King Day, meedoen aan een concert in de Carnegie Hall. Dat is de meest prestigieuze concertzaal van Amerika. EO Live belt met de trotse dirigent van het Drentse koor.

Pray for Australia

De secretaris van de World Council of Churches heeft alle kerken opgeroepen om te bidden of de bosbranden in Australie mogen stoppen. De schatting is dat nu zo’n 1 miljard dieren en 24 mensen de branden niet hebben overleefd. Een gesprek met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

'Geest van armoede doorbreken'

Jordi en Ria Bosch werken als enige hulporganisatie in de sloppenwijk ‘Nueava Juventud’ (nieuwe jeugd) in Lima. Hier wonen 10.000 mensen. Ze willen de ‘geest van armoede doorbreken’ die volgens hen heerst in de sloppenwijken. Dit is een geest van ‘ik kan het toch niet, het wordt nooit wat.’ Fatalisme dus. In EO Live vertellen Jordi en Ria hoe ze dit doen.

Het mysterie van Amelia Earhart

We reizen even terug in de tijd naar 11 januari van het jaar 1935, precies 85 jaar geleden dus. Toen vloog Amelia Earhart, als eerste persoon over de Stille Oceaan over. Daarmee verwierf deze Amerikaanse vrouwelijke piloot een legendarische status. Dit werd versterkt toen ze kort daarna spoorloos verdween. We gaan erover praten met luchtvaarthistoricus Harm Hazewinkel.

'(On)breekbare liefde'

Pauline Kuiper had een broertje dat ernstig meervoudig beperkt raakte door een zware epilepsieaanval. Ze dacht hem ‘kwijt’ te zijn, maar er ontstond een diepe band, die haar leven sterk heeft gevormd. Om erachter te komen of andere brussen dezelfde ervaring hebben met hun ernstig meervoudig beperkte broer of zus, heeft Pauline de verhalen van twintig brussen verzameld en hun ‘verbondenheid zonder woorden’ vastgelegd in beeld.

EO Live podium: Jonny Boston and the Jazzuits

Combineer swing met de bezieling van gospel en jazz en je hebt Jonny & the Jazzuits. Dit kwartet onder leiding van Jonny Boston heeft zich deze muzikale smeltkroes tot een geweldige live-act ontwikkeld. Op 11 janurai 2020 staan ze weer op het EO Live podium.