EO Live 27 april 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 27 april 2019

In deze editie van EO Live blikken we met presentator Jeroen Snel terug op Koningsdag. Met Otto de Bruijne praten we over zijn boek 'Ottobiografie'. Peter van Dalen vertelt over christelijke politiek in Europa en Miranda Klaver vertelt wie de Amerikaanse 'haatdominee' Steven Anderson' is, en wat hij in Nederland wil. Dit en nog heel veel meer in EO Live op NPO Radio 5.... Presentatie: Yvonne Sprunken en Bert Bos.

EO Live, zaterdag 27 april van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Terugblik op Koningsdag 2019

Het is zaterdag 27 april oranje wat de klok slaat en als we de laatste hapjes tompouce wegwerken gaan we even terugblikken op deze dag met Jeroen Snel. Als royaltywatcher van Blauw Bloed is hij natuurlijk volop bezig geweest. Met Jeroen Snel blikt EO Live terug op Koningsdag 2019.

Peter van Dalen (CU) over toekomst christelijke politiek in Europa

Nog drieënhalve week en staan de stembussen weer klaar voor de verkiezingen van het Europese Parlement. Op 23 mei is het zover en in EO Live blikken we vooruit. Afgelopen weken spraken we al met Esther de Lange van het CDA en Bert-Jan Ruissen van de SGP. 27 april is het slotakkoord van ons drieluik. In de studio schuift Peter van Dalen aan, opnieuw lijsttrekker voor de ChristenUnie.

Ottobiografie: Een leven vol lief en leed

Op 27 juni wordt Otto de Bruijne 70 jaar. Otto is een man die we kennen als begenadigd schrijver, kunstenaar, spreker en televisiemaker. Maar ook een man met levensvragen, geestelijke worstelingen en grote fysieke problemen. Zo lang hij ruim 50 dagen in coma en is hij een jaar verlamd geweest. Volgens hemzelf is hij ‘voor de poorten van de he weg geraapt’. Op zaterdag 27 april is Otto de Bruijne te gast in het radioprogramma EO Live om te praten over zijn pas verschenen boek ‘Ottobiografie’. Hierin blikt hij terug op een leven vol lief en leed.

Strakkere regels voor religieus huwelijk

De VVD en GroenLinks willen mensen die eerst een religieus huwelijk sluiten in plaats van een burgerlijk huwelijk beboeten. Nu kreeg alleen de desbetreffende voorganger nog een boete, maar als het aan de twee partijen ligt straks ook de bruid, bruidegom en de getuigen. De aangescherpte wet moet ervoor zorgen dat bijvoorbeeld gedwongen huwelijken kunnen worden voorkomen. Zet dit echter zoden aan de dijk? We vragen het aan hoogleraar kerkrecht Herman Selderhuis

Waarom vieren we geen 1 mei?

We zijn in de feestdagenperiode aanbeland. Pasen ligt achter ons, vandaag Koningsdag, en 5 mei, Hemelvaartsdag en Pinksteren volgen nog. Feestdagen te over, maar in grote delen van Europa zijn ze komende woensdag, op 1 mei, weer vrij. Dan is het de Dag van de Arbeid. Waar wij ons haasten naar ons werk, gooien de Duitsers en de Belgen de beentjes in de lucht of komen als toerist naar ons land. Maar waarom hebben wij eigenlijk geen vrij op 1 mei? EO Live vraagt het aan Irene Stengs, ze bestudeert als etnoloog culturele verschijnselen.

Wie is de christelijke haatdominee Steven Anderson?

De Amerikaanse christelijke pastor Steven Anderson zou naar Nederland komen, als onderdeel van zijn wereldtour. Maar omdat hij de Holocaust ontkent en opriep tot geweld tegen homo’s wordt hij waarschijnlijk geweerd uit Nederland. De politiek wil een stokje voor zijn komst steken, sommige politici noemden hem zelfs ‘haatprediker’. Misschien niet vreemd als je vindt dat lhbt’ers zichzelf moeten doodschieten of overheden dat maar moeten doen. Tijd voor wat duiding, daarom belt EO Live met religieonderzoeker Miranda Klaver.

Talencentrum in Kenia?

Een talentencentrum in een achterstandswijk van Nairobi. Wat moeten we ons daarbij voorstellen? De Nederlandse Nikkie en haar Keniaanse man Castro zijn tijdelijk in Nederland, hebben ongetwijfeld Koningsdag gevierd en zijn te gast in EO Live. Met Nikkie praten we over de passie voor jongeren.